U bent hier

Zakendoen in Litouwen

Waarom zakendoen in Litouwen  

Aangenaam ondernemersklimaat

Een zaak starten gaat verrassend makkelijk. Binnen minimum 1 dag en maximaal 3 dagen heb je een eigen zaak aan de hand van een e-signature.

E-Infrastructuur

Litouwen staat op de eerste plek qua ICT gevorderdheid. Het heeft het snelste internet van Europa en staat 3de op de National cyber security index.

Tweetaligheid

Maar liefst 85% van de jongprofessionals spreekt gevorderd Engels.

Litouwen heeft ambitie, in onder meer energietransitie en life sciences. Er liggen kansen voor Vlaamse expertise in deze kleine maar groeiende exportbestemming.
Wouter Debeyne - Onze vertegenwoordiger in Vilnius, Litouwen

Wat is de beste marktaanpak voor Litouwen

Rechtstreeks

Bij het selecteren van een potentiële partner is het aan te raden gebruik te maken van naslagwerken zoals beurscatalogi, het register van rechtspersonen, business directories en visalietuva aangezien lokale bedrijven niet altijd staan ingeschreven bij de kamer van koophandel.

Via een tussenpersoon

Er wordt meestal gewerkt met distributeurs. Een lokale partner heeft vaak een beter inzicht van de reële de afzetmogelijkheden en kan gemakkelijker klanten vinden en opvolgen. Men moet wel altijd de sector in het oog houden. Zo zul je tussen de jonge IT’ers eerder geen tussenpersoon nodig hebben aangezien zij Engels spreken maar voor sectoren waar de oudere generatie werkzaam is, is dit wel aangeraden.

Partner of klant screenen

Flanders Investment & Trade kan u helpen met het aanleveren van marktinformatie en het vinden van potentiële afnemers. Contacteer ons.

Betaling

Litouwen gebruikt alle moderne betalingsmethodes. De betaling van transacties met Litouwse afnemers kan op diverse manieren gebeuren. Handig is een betaling vooraf. Deze biedt de meeste zekerheid voor de leverancier. Verder is betaling door middel van een letter of credit (L/C) of ‘documents against payment’ veilig.

Tips om te scoren in Litouwen

 • Engels en Russisch
  Engels is een taal die de meerderheid van het jongere management beheerst. Kennis van het Russisch is altijd een troef, aangezien de oudere generatie dit als tweede taal beheerst, maar het is ten sterkste afgeraden om over de geschiedenis tussen deze landen te spreken.
   
 • Op tijd komen is een must
  Litouwse zakenlui stellen stiptheid zeker op prijs en verwachten dan ook dat je op het afgesproken tijdstip aanwezig bent, zelfs op events. Kleine attenties bij meetings worden geapprecieerd, maar mogen nooit de indruk van een omkooppoging wekken.
   
 • Vermijd de Sovjet geschiedenis
  Het is niet aan te raden om als buitenlander zelf het gesprek op de huidige en vroegere relaties tussen Litouwen en Rusland te brengen. Vermijd de indruk te wekken dat volgens u, Litouwse en Russische cultuur affiniteit hebben. Ook de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust zijn te vermijden onderwerpen.
   
 • Vlaanderen een onbekend begrip
  Voor Litouwers zijn Vlaanderen en België ondertussen vrij bekende begrippen. Besteed echter aandacht aan de terminologie. Het door elkaar gebruiken van Vlaanderen en België is erg verwarrend voor Litouwers. Dit zal u dan ook verder moeten toelichten.
   
 • Zakenlunch en diner
  De Litouwer gedraagt zich formeel tijdens contacten. Indien hij losser met u wenst om te gaan, zal hij dat laten merken. Uitnodigingen voor een lunch of diner worden meestal aangenomen. Het is een goede manier om de formele band iets losser te maken. Het is dan ook aangeraden regelmatig de klant te bezoeken.
   
 • Regelgeving
  Een zaak opstarten in Litouwen is een kwestie van maar een paar dagen. Aan de hand van een elektronische handtekening, is het mogelijk om je bedrijf op te richten.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Litouwen