U bent hier

Litouwen in cijfers

Officiële naam
Republiek Litouwen
Hoofdstad
Vilnius (557.440 inwoners in 2019)
Oppervlakte
65.300 km² (= 2,1 x België)
Aantal inwoners
2.791.903
Staatshoofd
President Gitanas Nauseda
Regeringsleider
Premier Saulius Skvernelis
Taal
Litouws
Munt
Euro
Belangrijke steden
Kaunas (308.831 inwoners), Klaipeda (157.305), Siauliai (104.000), Panevezys (98.598)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
48 miljard USD (495 miljard USD in België)
BBP/Capita
16.810 USD (43.507 USD in België)

Economische vooruitzichten

Vóór de financiële crisis van 2009 was Litouwen een van de snelst groeiende economieën binnen de Europese Unie. In 2012 bedroeg de Litouwse groei ruim 3,6%. De jaren daarna verzwakte het tempo een beetje. In 2014 was er een groei van het bruto nationaal product (bnp) met 3%. In 2016 bedroeg de groei 2,2% en in 2017 accelereerde die naar 3,8%. De motor achter deze groei is de toenemende consumptie van de Litouwers door toedoen van stijgende lonen. Verder zwengelen publieke investeringen en de snellere distributie van EU fondsen, de groei aan. Bovendien lijkt het land erin te slagen aanzienlijke buitenlandse investeringen aan te trekken.

Hoewel Litouwen een negatieve handelsbalans laat optekenen, blijft export een belangrijke factor van de economie. Litouwen exporteert voornamelijk machines, elektrische toestellen, chemische producten, meubels en voedingsproducten. In 2017 groeide de export met maar liefst 17,3%, terwijl de import met 16,3% toenam. De negatieve handelsbalans bedraagt 2,2 miljard euro in 2017.

De belangrijkste factoren voor het succesvolle exportjaar 2012 waren de goede landbouwoogst en intensieve re-export. De jaren nadien was de Litouwse groei meer gematigd omdat de Eurozone niet zo snel herstelde. De export van goederen groeide met maar liefst 95,6% ten opzichte van het crisisjaar 2009. De meeste Litouwse industrieën slaagden erin hun export te verhogen, maar enkele sectoren deden het minder goed. Zo was de periode na de crisis niet zo succesvol voor de automotive-, computerhardware-, electronica- en de kledingindustrie, die allen hun export zagen dalen.

De voedselverwerkende industrie was erg actief in nieuwe markten, waardoor het exportvolume toenam. Helaas betekenen de Russische sancties een nieuwe tegenslag voor deze industrietak die het hierdoor niet alleen in de EU, maar ook veel verder van huis (o.a. in Japan) zoekt. De meubelsector tracht vooral in de GOS-landen eigen merken te ontwikkelen en zo de exportcijfers te verbeteren. In het verleden was de Litouwse meubelindustrie immers te afhankelijk van buitenlandse opdrachtgevers, zoals IKEA.

De export van de chemische industrie werd gehinderd door de slechte marktsituatie voor meststoffen en plastic. De retailsector doet het uitstekend met een omzet die elk jaar verder stijgt. In 2016 opende de Duitse prijsbreker LIDL verschillende vestigingen in het land. Voor de bouwsector braken, na de financiële crisis, zware tijden aan door de overproductie van de jaren voor de crisis. Het Litouws agentschap voor de export ontwikkelt een nieuwe exportstrategie als antwoord op de Russische sancties.

De werkloosheid in 2017 bedroeg ongeveer 7%, wat een lichte daling betekent tegenover 2016. De landbouwsector oefende een tijd lang een positieve invloed uit op de tewerkstelling, maar dit effect is ondertussen uitgewerkt. Er is een algemene stijging van het loonniveau merkbaar, onder meer door het optrekken van het minimumloon en de krimpende arbeidsmarkt. Arbeid in Litouwen - en dan vooral de steden - wordt dan ook duurder.

Over het algemeen kwam Litouwen structureel gesterkt uit de crisis. Litouwse bedrijven leggen nu meer de nadruk op toegevoegde waarde en kwaliteit en proberen eigen merken te ontwikkelen. De bouwbubbel is verdwenen, waardoor de bouwsector zich nu op een meer realistische manier ontwikkelt. De crisis heeft met andere woorden het kaf van het koren gescheiden, wat op langere termijn een goede zaak is. De Russische sancties vormen een nieuwe uitdaging voor Litouwen. Het land zal zich nog sterker op andere markten moeten oriënteren. De invoering van de euro op 1 januari 2015 vergemakkelijkte dit proces voor een deel.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Litouwen