U bent hier

Litouwen in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Litouwen
Hoofdstad
Vilnius (557.440 inwoners in 2019)
Oppervlakte
65.300 km² (= 2,1 x België)
Aantal inwoners
2.793.353 (2020)
Staatshoofd
President Gitanas Nauseda
Regeringsleider
Premier Ingrida Šimonyte
Taal
Litouws
Munt
Euro
Belangrijke steden
Kaunas (308.831 inwoners), Klaipeda (157.305), Siauliai (104.000), Panevezys (98.598)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
57 miljard USD (522 miljard USD in België)
BBP/Capita
20.232 USD (45.189 USD in België)

Economische vooruitzichten

Litouwen is de grootste van de drie Baltische staaten, en heeft ook duidelijk de grootste economie. Het land is lid van de EU en de NAVO en maakt deel uit van de eurozone. 

Vóór de financiële crisis van 2009 was Litouwen een van de snelst groeiende economieën binnen de Europese Unie. Na een behoorlijke daling in 2009 (bijna -15% van de bbp) startte de groei terug al in 2010. De motor achter deze groei was en is de toenemende consumptie van de Litouwers door toedoen van stijgende lonen. Verder zwengelen publieke investeringen en de snellere distributie van EU-fondsen, de groei aan. Bovendien lijkt het land erin te slagen aanzienlijke buitenlandse investeringen aan te trekken. Nu dat er politieke onrust is in Wit-Rusland, waarmee Litouwen een lange grens en veel gemeenschappelijke geschiedenis heeft, nodigt Litouwen speciaal (kapitaalkrachtige) Wit-Russische bedrijven en daardoor ook hun werknemers uit om naar Litouwen te verhuizen: https://investlithuania.com/relocation-and-living-for-belarusian-compani....

Hoewel Litouwen tot en met 2011 elk jaar een negatieve handelsbalans liet optekenen, was de export altijd een belangrijke factor van de economie. Litouwen exporteert voornamelijk minerale producten, machines, meubels, en elektrische toestellen. Ook voedingsproducten waren vooral vroeger een belangrijke categorie, die nu iets minder van belang is omwille van de langdurige wederzijdse sancties tussen Rusland en de EU. Litouwen is wel meer van deze producten gaan exporteren naar de EU, maar ook aan verre landen zoals Saoedi-Arabië, Egypte, en India. Sinds 2012 heeft Litouwen maar een jaar een negatieve handelsbalans voorgelegd.

De export van de chemische industrie werd gehinderd door de slechte marktsituatie voor meststoffen en plastic. De retailsector doet het uitstekend met een omzet die elk jaar verder stijgt. In 2016 opende de Duitse prijsbreker LIDL verschillende vestigingen in het land. Voor de bouwsector braken, na de financiële crisis, zware tijden aan door de overproductie tijdens de jaren voor de crisis. Het Litouws agentschap voor de export ontwikkelt een nieuwe exportstrategie als antwoord op de Russische sancties.

De werkloosheid bevond zich net boven 6% in 2018--2019. De werkgelegenheid is sterk verbeterd sinds 2018 toen bijna 18% van de beroepsbevolking werkloos was. De landbouwsector heeft een tijd lang een positieve invloed uitgeoefend op de tewerkstelling, maar dit effect is ondertussen uitgewerkt. Het loonniveau is de laatste jaren fors gestegen, onder meer door het optrekken van het minimumloon en de krimpende arbeidsmarkt. Arbeid in Litouwen - en dan vooral in de steden - wordt dan ook duurder: de maandelijkste gemiddelde loon is in de laatste 6 jaren verdubbeld naar ongeveer 1.450 euro per maand. Of de werkloosheidsgraad die door de coronacrisis in begin 2021 naar 10,4% geklommen is ook een invloed op het loonniveau zal hebben is nog niet duidelijk. Deze werkloosheidsgraad is op het moment de tweede hoogste in de EU.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Litouwen