U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Hernieuwbare energie

Litouwen stelt zichzelf duidelijke doelen, namelijk 45% hernieuwbare energie gebruiken tegen 2030 en zo een groot deel van Litouwen te voorzien van groene stroom. Hoe gaan ze dat doen? Wel, een deel van die energie wordt verwacht te komen van windmolens. Litouwen heeft een rijke kustlijn, en kan daar een groot deel van zijn energie halen. Aangezien Vlaanderen aan de top staat in windenergie, is het als ondernemer dan ook de ideale kans om je troeven naar boven te halen.

Daarnaast, om zich verder te integreren in Europa zet Litouwen (en ook de andere Baltische staten) sterk in op het grid synchronization project, dat het Baltische elektriciteitsnet zal aankoppelen op het continentale Europese systeem in plaats van het Russische net. Hiervoor worden grote investeringen gedaan met onder meer een nieuwe 'offshore high voltage direct current' link tussen Litouwen en Polen (Harmony Link).

Tip

In 2023 worden twee offshore wind projecten aanbesteed. Hebt u interesse? Bekijk zeker de site voor gerelateerde handelsvoorstellen.


Life Sciences

Litouwen is een groeiende markt voor Life Sciences. Liefst 90% van hun output wordt geëxporteerd, maar de markt blijft onverzadigd. Het is daar bovenop nog eens een van de meest winstgevende sectoren in Litouwen met een bijdrage aan het bbp van 2,5%. Het staat dan ook hoog op de politieke agenda, want de overheid wil dat 5% van het BBP gerealiseerd wordt door deze sector. De overheid neemt dan ook verschillende initiatieven om investeringen, onderzoek.. in deze sector aan te moedigen. Zo dekt de overheid bijvoorbeeld een deel van de kapitaalinvesteringen en bedrijven die DBI overwegen, kunnen dan ook in aanmerking komen voor staatsfinanciering.

Daarnaast werd het centrum van levenswetenschappen van de universiteit van Vilnius, de plaats van het Europese Moleculaire Biologisch laboratorium. Het zal ook niet aan talent ontbreken in de sector, want zo zijn er maar liefst 15000 mensen in de sector tewerkgesteld, en er worden meer opgeleid. Zo zijn 1 op 4 studenten bezig aan een studie in de Life Sciences, wat veelbelovend kan zijn voor de toekomst van deze sector in Litouwen.

Tip

Naast het baanbrekende CRISPR-Cas9 ontdekking van prof. Virginijus Šikšnys, wordt er nu met een startup genaamd Biomatter designs, artificiële intelligentie gebruikt om proteïne structuren te maken. Hier is momenteel veel vraag naar.
 

Spoorinfrastructuur

Wat betreft goederentransport doet Litouwen het erg goed want maar liefst 40% van alle cargo wordt per spoor getransporteerd. Dit ligt vele hoger dan het gemiddelde Europese gemiddelde van 8%. Momenteel vind er dan ook een project plaats genaamd RailBaltica. Het doel van het project is om de Baltische staten met een spoorlijn via Tallinn, Riga, Kaunas  zo naar Warschau te verbinden met het Westen.

Naast cargotrafiek zal er een hogesnelheidstrein via de Rail Baltica jaarlijks tot 5 miljoen passagiers kunnen vervoeren. Met Rail Baltica zal het dus mogelijk zijn om in 4 uur een afstand van 729 km af te leggen: van Tallinn tot aan de Litouws-Poolse grens. Daarnaast wordt de bouw van een aantal stations alsook verschillende logistieke zones langs de spoorlijn voorzien. De totale kostprijs van het project wordt geraamd op € 5,8 miljard en wordt medegefinancierd door de Europese Unie. RB Rail AS, met zetel in Riga, werd opgericht door de deelnemende landen om het project in goede banen te leiden. De grootste kansen voor Vlaamse firma’s situeren zich hier dan ook in het kader van de Europese programma’s. Zo worden er tenders georganiseerd waar men een bod op kan doen.

Tip

LTG Infra, het Litouwse beheerbedrijf van de openbare spoorweginfrastructuur heeft 5 openbare aanbestedingen uitgeschreven voor dit project. Volg onze website voor toekomstige opportuniteiten.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Litouwen