U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het Reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Sinds 1 mei 2004 is in principe een identiteitskaart voldoende om Litouwen te bezoeken. Litouwen behoort tot de Schengen-zone, waardoor de grenscontroles werden afgeschaft.

Welke taal wordt er gesproken?

De officiële taal is het Litouws. Andere talen die vaak gesproken en verstaan worden zijn het Engels, het Russisch en (in mindere mate) het Pools.

Wat is het uurverschil met België?

Litouwen loopt één uur voor op de Belgische tijd.

Reizen naar Litouwen

Er zijn rechtstreekse vluchten Brussel-Vilnius met SN Brussels Airlines, Air Baltic. Er zijn ook rechtstreekse vluchten tussen Vilnius en de luchthaven Brussel-Zuid (Charleroi) met RyanAir.

Reizen in Litouwen

Van de luchthaven naar het centrum

De taxi's die buiten het luchthavengebouw wachten kunnen duur uitvallen. Het is daarom aan te raden gebruik te maken van één van de talrijke taxi-apps die Litouwen rijk is, bijvoorbeeld eTAKSI, Taxify of Uber. Via deze app krijg je bij de bestelling meteen een indicatie van de prijs en de betalingsmodaliteiten en bovendien zijn de wachttijden minimaal.

Let op! Als je van de app gebruik maakt komt de taxi je oppikken bij de vertrekhal, die een verdieping hoger gelegen is dan de aankomsthal. 

Negeer vooral de heren die u in de hal aanklampen. Een taxirit vanaf de luchthaven naar het stadscentrum van Vilnius schommelt tussen de 5 en de 15 euro, afhankelijk van de ligging van het hotel. Een andere optie is een taxi bellen vanuit de luchthaven. Via www.inyourpocket.com kunt u telefoonnummers van taxibedrijven opzoeken.

Ondertussen is er ook een snelle en goedkope treinverbinding tussen de luchthaven en het station van Vilnius. Dit is een goedkope en veilige methode om de stad te bereiken vanuit de luchthaven. In dat geval moet u wel nog van het station een taxi of het openbaar vervoer nemen naar uw hotel (afhankelijk van de ligging van het hotel), aangezien het station niet in het centrum ligt. Er is eveneens een busverbinding van de luchthaven naar het centrum.

Meer info: www.vilnius-airport.lt/en/planning-a-trip/how-to-reach/train-bus/

Verplaatsingen in de stad

De beste manier om u vlot te verplaatsen in de stad is door gebruik te maken van taxi's (gebruik makende van een taxi-app). Neem liefst een officiële taximaatschappij en vermijd het om een auto te laten stoppen op straat. Sommige privépersonen zullen immers ook stoppen en zijn niet altijd betrouwbaar. Er is een uitgebreid netwerk van stadsbussen, maar die zijn niet altijd even comfortabel of snel (www.ivilnius.com/learn/transport-town/city-bus/ en www.vilnius-tourism.lt/en/information/transport/public-transport/).

Reizen naar andere steden

Litouwen beschikt over heel wat autosnelwegen (wat in de Baltische Staten een zeldzaamheid is). De reistijd tussen Vilnius en Kaunas, Klaipeda en Panevezys is daardoor beperkt en kan gemakkelijk met een huurwagen worden afgelegd. De treinverbindingen zijn vrij traag (www.traukiniobilietas.lt/portal/en). Een alternatief is de bus, niet altijd even comfortabel, maar het is een relatief snelle verbinding tussen de belangrijkste steden. Om kleinere steden of dorpen te bereiken, gebruikt men best een huurwagen.

Hotels in Litouwen

Prijzen in hotels in Vilnius schommelen tussen 50 en 200 euro per nacht. Een goed overzicht van de hotels in Vilnius en andere Litouwse steden kan men terugvinden via de website www.inyourpocket.com.

Betalen in Litouwen

De Litouwse munt is de euro. Kredietkaarten worden in de drie Baltische landen algemeen aanvaard. Vrijwel overal kan met internationaal gangbare creditcards worden betaald. In de grotere steden vindt men op veel plaatsen geldautomaten, waar men eenvoudig met de bankkaart geld kan afhalen. Buiten de grotere steden is het aan te raden om over voldoende contant geld te beschikken.

Werkuren in Litouwen

  • Kantoren (overheid en privé): van 8-9u tot 17-18u
  • Banken: van 9u tot 17u (vrijdag 16u), banken in warenhuizen zijn vaak open tot 21-22u.
  • Winkels (kleinere): van 10-11u tot 18-19u
  • Warenhuizen zijn 7 op 7 open tussen 8u (of vroeger!) en 22u (sommige tot 24u of zelfs de hele nacht).

Communicatie in Litouwen

Litouwen is vrij geavanceerd qua communicatie. Problemen zijn hier niet te verwachten.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

De lokale feestdagen en vakantieperiodes voor Litouwen vindt u hier.

Nuttige adressen

Ambassade van België in Warschau (ook verantwoordelijk voor Litouwen)

Ulica Senatorska, 34
00-095 Warschau
Polen

T:+48 22 551 28 00
T:+48 22 828 57 11
T:+48 602 298 918 Noodnummer buiten de openingsuren
E-mail: Warsaw@diplobel.fed.be
Consulaire aanvragen: consulate.warsaw@diplobel.fed.be

België in Polen en Litouwen

M. Wim PEETERS, Ministerraad & adjunct-posthoofd, chargé d’affaires a.i.

Ambassade van Litouwen in België

Belliardstraat 41-43
B - 1040 BRUSSEL

T: +32 2401 9895 en +32 2 4019898
E: amb.be@urm.lt
www.be.mfa.lt

Ambassadeur: Ms. Rita Kazragienė

Gemengde Kamers van Koophandel

Er is geen Litouwse-Belgische gemengde kamer van koophandel

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Litouwen