U bent hier

Nieuws

Met steun van de Europese Unie, werd onlangs een 'Due Diligence Helpdesk' gelanceerd om Europese kmo's te ondersteunen in het zakendoen met Iran. Ondernemers kunnen er terecht voor een gratis due diligence check van hun potentiële zakenpartners, naast algemene informatie over EU-sancties en de mogelijke impact op zakelijke projecten. Op de website van de helpdesk zijn ook een aantal interessante sectorstudies terug te vinden. 

Op 18 februari 2020 rapporteerde Iran het eerste geval van COVID-19 in de stad Qom. Sindsdien heeft het virus zich razendsnel over het hele land verspreid en is Iran een van de zwaarst getroffen gebieden wereldwijd. Hoewel de maatregelen stilaan worden opgeheven, is het virus in een aantal provincies nog alomtegenwoordig. 

De heropening van de Turks-Iraanse grens in Gurbulak-Bazargan zorgt vooral aan Iraanse zijde voor een zucht van verlichting. Door de coronamaatregelen van buurlanden Turkije en Irak viel de Iraanse buitenlandse handel gedurende enkele maanden zo goed als stil. De opening van deze economische levensader zorgt voor een lichtpuntje in het economisch zwaar geplaagde Iran. 

De coronaviruspandemie spaart ook de Arabische wereld niet. Afgezien van de menselijke tol, kan ook de economische impact van de crisis op de verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bijzonder zwaar worden. De Arabische economieën worden dan ook midscheeps getroffen door verschillende simultane schokken.

Op zaterdag 30 november trad België - samen met 5 andere Europese landen - toe tot INSTEX, een betalingsvehikel gecreëerd door de EU om het betalingsverkeer met Iran te vergemakkelijken. INSTEX concentreert zich (momenteel) uitsluitend op humanitaire handel in de sectoren gezondheid en voeding voor transacties met een relatief bescheiden financiële scope.

Naar jaarlijkse gewoonte publiceert DinarStandard een overzicht van de islamitische economie. In 2018 gaven moslims wereldwijd 2 miljard USD uit aan halalvoeding, -farma en -lifestyle, een groei van 5,2% in vergelijking met vorig jaar. Het bewustzijn bij de moslimconsument omtrent halal groeit en bedrijven passen zich aan aan de veranderende verwachtingen van de consument. De belangrijkste trends leest u in dit uitgebreide rapport. 

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben een nieuw kanaal opgericht dat Europese bedrijven de mogelijkheid moet bieden handel te blijven drijven met Iran, ondanks de Amerikaanse sancties tegen het land. De reikwijdte van INSTEX of het 'Instrument in Support of Trade Exchanges' is vooralsnog beperkt. 

Als onderdeel van de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het ‘Joint Comprehensive Plan of Action’ (JCPOA), de ‘nucleaire deal’ met Iran, voert de VS op 5 november opnieuw een pakket sancties tegen het land in. Daarmee heeft de VS alle sancties die voor de inwerkingtreding van het nucleaire akkoord met Iran van kracht waren, opnieuw ingevoerd. Ondertussen werden ook een aantal bijkomende sancties opgelegd. Dit alles blijft niet zonder gevolgen voor de Iraanse economie en bedrijven die zaken (willen) doen met Iran.

De Europese Unie heeft aangekondigd om samen met China en Rusland, de overblijvende partijen in het nucleaire akkoord met Iran, een betalingssysteem op te zetten om de VS-sancties tegen het land te omzeilen en bedrijven te ondersteunen die zaken willen (blijven) doen met Iran.

Pagina's