U bent hier

Nieuws

De Arabische wereld werd niet gespaard door de COVID-19 pandemie. Naast de menselijke tol, hadden het hoog aantal besmettingen en de verschillende lockdowns een groot effect op de economie. Een herstel werd voorspeld, weliswaar in verschillende snelheden afhankelijk van het land, maar voorspellingen worden alweer naar beneden bijgesteld door het conflict in Oekraïne en de stijgende grondstofprijzen. 

Iran is momenteel het tweede belangrijkste land in het Midden-Oosten wat de productie van primaire petrochemische producten betreft. De afgelopen decennia heeft de Iraanse petrochemische sector volop ingezet op de ontwikkeling van downstreamsectoren, zoals transport, raffinage en distributie/verkoop van olie en gas. Dankzij een aantal strategische projecten hoopt het land op verdere groei voor een zijn vitale sectoren. 

Iran was - na China - een van de landen waar COVID-19 als eerste toesloeg. Ondertussen rolt de zoveelste golf over het land en is Iran een van de zwaarst getroffen gebieden wereldwijd. De nieuwe stijging van het aantal gevallen wordt toegeschreven aan de deltavariant van het virus en de moeizame vaccinatiecampagne. Vanaf 4 juli 2021 gaat een nieuwe fase van semi-lockdown en beperkingen in. De regering hoopt vanaf dit najaar de vaccinaties te kunnen versnellen door de toediening van een lokaal ontwikkeld vaccin. 

Met steun van de Europese Unie, werd een 'Due Diligence Helpdesk' gelanceerd om Europese kmo's te ondersteunen in het zakendoen met Iran. Ondernemers kunnen er terecht voor een gratis due diligence check van hun potentiële zakenpartners, naast algemene informatie over EU-sancties en de mogelijke impact op zakelijke projecten. Op de website van de helpdesk zijn ook een aantal interessante sectorstudies terug te vinden. 

De heropening van de Turks-Iraanse grens in Gurbulak-Bazargan zorgt vooral aan Iraanse zijde voor een zucht van verlichting. Door de coronamaatregelen van buurlanden Turkije en Irak viel de Iraanse buitenlandse handel gedurende enkele maanden zo goed als stil. De opening van deze economische levensader zorgt voor een lichtpuntje in het economisch zwaar geplaagde Iran. 

Op zaterdag 30 november trad België - samen met 5 andere Europese landen - toe tot INSTEX, een betalingsvehikel gecreëerd door de EU om het betalingsverkeer met Iran te vergemakkelijken. INSTEX concentreert zich (momenteel) uitsluitend op humanitaire handel in de sectoren gezondheid en voeding voor transacties met een relatief bescheiden financiële scope.

Naar jaarlijkse gewoonte publiceert DinarStandard een overzicht van de islamitische economie. In 2018 gaven moslims wereldwijd 2 miljard USD uit aan halalvoeding, -farma en -lifestyle, een groei van 5,2% in vergelijking met vorig jaar. Het bewustzijn bij de moslimconsument omtrent halal groeit en bedrijven passen zich aan aan de veranderende verwachtingen van de consument. De belangrijkste trends leest u in dit uitgebreide rapport. 

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben een nieuw kanaal opgericht dat Europese bedrijven de mogelijkheid moet bieden handel te blijven drijven met Iran, ondanks de Amerikaanse sancties tegen het land. De reikwijdte van INSTEX of het 'Instrument in Support of Trade Exchanges' is vooralsnog beperkt. 

Als onderdeel van de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het ‘Joint Comprehensive Plan of Action’ (JCPOA), de ‘nucleaire deal’ met Iran, voert de VS op 5 november opnieuw een pakket sancties tegen het land in. Daarmee heeft de VS alle sancties die voor de inwerkingtreding van het nucleaire akkoord met Iran van kracht waren, opnieuw ingevoerd. Ondertussen werden ook een aantal bijkomende sancties opgelegd. Dit alles blijft niet zonder gevolgen voor de Iraanse economie en bedrijven die zaken (willen) doen met Iran.

Pagina's