U bent hier

Iraanse petrochemie verwacht groei voor downstreamactiviteiten

De afgelopen decennia heeft Iran volop ingezet op de ontwikkeling van de downstreamsectoren van de petrochemische industrie om de werkgelegenheid te stimuleren. Verschillende overheden hebben minstens evenveel belang gehecht aan het verleggen van de focus van de loutere uitvoer van grondstoffen naar het zelf creëren van toegevoegde waarde. 

De petrochemische productie is de laatste decennia fors blijven groeien en heeft de productie opgevoerd van 3 miljoen ton in 1978 tot 83,5 miljoen ton in 2020. Er lopen momenteel 50 projecten in de petrochemische sector, waardoor de productie tegen 2025 naar verwachting met 130 miljoen ton zal zijn gestegen. Meer dan 15.000 bedrijven zijn momenteel actief in de petrochemische downstreamsector, wat 920.000 directe banen heeft gecreëerd. Dit cijfer, vergeleken met de 107.000 directe banen in de petrochemische upstreamsector, onderstreept het belang van deze ondernemingen. 

Voor elk miljoen ton petrochemische producten dat aan de downstreamindustrieën van de petrochemische industrie wordt geleverd, kunnen 170.000 arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Daarom is de afgelopen jaren in de eerste plaats aandacht besteed aan de toewijzing van petrochemische productiecapaciteit voor de productie van grondstoffen voor de downstreamindustrieën. 

Iran staat momenteel op de tweede plaats in het Midden-Oosten wat de productie van primaire petrochemische producten betreft (30 miljoen ton) en hoopt naar de eerste plaats te klimmen door de productie op te voeren tot 57 miljoen ton, zodra de relevante projecten zijn voltooid. 

Bron: www.shana.ir/news/320681/ (Perzisch)

15 september 2021