U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Iran

Algemene toestand

Restricties

Er gelden momenteel geen COVID-19-beperkingen in het land en scholen, universiteiten, bedrijven en sport- en culturele activiteiten zijn weer normaal in bedrijf.

Reizen naar Iran

Volgens de laatste reisinstructies van de Iraanse burgerluchtvaartautoriteit (23 mei 2022) kunnen passagiers boven de 12 jaar het land binnen met een negatieve PCR-test (72 uur voor aankomst afgenomen) ofwel een dubbel vaccinatiecertificaat in het Engels met QR-code ten minste 14 dagen en ten hoogste 9 maanden voor aankomst uitgegeven. Bij aankomst in het land is geen quarantaine vereist.

Economie

Buitenlandse handel

De uitbraak van COVID-19 in Iran in februari 2020 en de sluiting van de grenzen, in combinatie met de negatieve gevolgen van de herinvoering van de Amerikaanse sancties tegen het land medio 2018, hebben geleid tot een sterke daling van de buitenlandse handel van het land. Dankzij de verbeterde sanitaire situatie en een snel tempo van de vaccinaties in de loop van 2021, trok de Iraanse buitenlandse handel in 2021 aan en vervolgde deze weg in 2022.

Uit de laatste gegevens van de Iraanse douane, blijkt dat de buitenlandse handel van Iran in de eerste helft van het lopende Iraanse jaar (21 maart - 22 september 2022) 50 miljard dollar heeft bereikt, exclusief de uitvoer van ruwe olie, met een waardestijging van 13,2% ten opzichte van de overeenkomstige periode van vorig jaar.

Ondanks aanhoudende beperkingen op de invoer van niet-essentiële goederen en goederen met lokale productie (ongeveer 2.000 artikelen), blijft de buitenlandse handelsbalans van Iran negatief in het voordeel van de invoer.
 

Economische vooruitzichten

De Wereldbank voorspelt dat de groei van het BBP van de Islamitische Republiek in 2024 tot onder de twee procent zal dalen en op de rand van een recessie zal balanceren nu de rial daalt en de inflatie woedt.

Voorzichtigheid bij interpretatie van cijfers is geboden. De afgelopen jaren is de Islamitische Republiek officieel gestopt met het verstrekken van openbare ruwe data. Bovendien is het land geïsoleerd in de internationale gemeenschap, waardoor de Wereldbank zich voor haar schattingen voornamelijk moet baseren op overheidsgegevens.

Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbarrières of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die over aan de bevoegde instanties.

Nuttige links

Iran's Economic Update — April 2022 : World Bank Global Economic Prospects 2023

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

5 juli 2021