U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Iran

Algemene toestand

Iran was - na China - een van de landen waar COVID-19 als eerste toesloeg. Op 18 februari 2020 rapporteerde het land het eerste geval in de stad Qom. Ondertussen rolt een zoveelste golf over het land en is Iran een van de zwaarst getroffen gebieden wereldwijd. De nieuwe stijging van het aantal gevallen wordt toegeschreven aan de deltavariant van het virus. Vanaf 4 juli 2021 gaat een nieuwe fase van semi-lockdown en beperkingen in. 70% van het personeel in overheidsinstellingen en -agentschappen moet opnieuw verplicht telewerken en de activiteiten van niet-essentiële bedrijven worden gedurende twee weken beperkt.  

De recente toename van het aantal besmettingen komt doordat Iran worstelt met de invoer van vaccins, waardoor het land zijn inspanningen om een lokaal vaccin te ontwikkelen, moet verdubbelen. Iran heeft tot dusver ongeveer 6,2 miljoen doses vaccins toegediend en 5,5% van de bevolking heeft ten minste de eerste dosis ontvangen. De regering hoopt de vaccinatie te versnellen door de toediening van lokale vaccins, waarvan de eerste batches naar verwachting in oktober beschikbaar zullen zijn. Iran zou momenteel werken aan de ontwikkeling van zeven verschillende COVID-19-vaccins. .

Economie

Economische impact

De Iraanse economie heeft zwaar te lijden onder de Amerikaanse sancties, die het vermogen van het land om adequaat te reageren op de pandemie, belemmeren. De coronapandemie zal naar verwachting de verzwakte economie en de gezondheidszorg nog verder belasten. Ook de ineenstorting van de olieprijzen door de sterk verminderde vraag betekent een flinke streep door de rekening. Dit is een van de redenen waarom de Iraanse regering ervoor heeft gekozen om relatief snel de bedrijfsactiviteiten  te hervatten, terwijl experts op het gebied van volksgezondheid waarschuwen voor een verdere verspreiding van het virus. 


De sluiting van de grenzen met de buurlanden, waaronder Irak en Turkije, met wie Iran sterke handelsbetrekkingen heeft, heeft de Iraanse export zwaar getroffen. Sinds begin juni zijn de grenzen opnieuw open. 

Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbarrières of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die over aan de bevoegde instanties.

Steun- en relancemaatregelen

Iran heeft 1 miljard USD uit het National Development Fund vrijgemaakt, dat via leningen en kredieten over zowat 23 miljoen huishoudens wordt verspreid. Ook 20% van het jaarlijkse budget zou gaan naar de bestrijding van de pandemie. 

De al zwaar getroffen economie en de lage olieprijzen bieden de overheid echter weinig speelruimte voor grote relancemaatregelen. Afgesloten van zijn buitenlandse reserves, heeft Iran ondertussen ook een aanvraag ingediend bij het IMF om een lening van 5 miljard USD te verkrijgen. 

Economische vooruitzichten

Als gevolg van het Amerikaanse besluit om zich terug te trekken uit het nucleaire akkoord en de daaruitvolgende sancties, belandde de Iraanse economie al in 2018/2019 in een recessie met een sterke daling van de olieproductie en -export tot gevolg. Ook andere industrieën deelden in de klappen.

De pandemie zal de al verzwakte economie van Iran op verschillende manieren alleen maar verder onder druk zetten:

  • dalende olie-export naar China,
  • historisch lage olieprijzen, 
  • drastische achteruitgang van de toeristische sector,
  • ontwrichting van lokale bedrijven evenals schade aan de grote dienstensector.

Ondanks de sombere vooruitzichten op korte termijn, zal de economie naar verwachting een bescheiden herstel vertonen naarmate de verspreiding van het virus afneemt, de methoden om de Amerikaanse sancties te omzeilen meer ingeburgerd raken en de olieproductie en -export opnieuw toenemen. Ondertussen wordt ook met spanning uitgekeken naar de resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. 

Opportuniteiten op korte termijn

De uitbraak van Covid-19 in Iran en de uitdagingen die de komende maanden op het land afkomen, zouden als katalysator kunnen dienen om INSTEX in actie te brengen, de financiële oplossing van de EU waardoor Europese bedrijven, ondanks de Amerikaanse beperkingen, met Iran zouden kunnen blijven zakendoen. Zeker voor bedrijven actief in de gezondheid & life sciences-sector kan dit mogelijkheden bieden. 
 

Een Duits farmaceutisch bedrijf slaagde erin om 500.000 EUR aan medicijnen te exporteren als eerste transactie via INSTEX. Nu de Iraanse regering de Iraanse importeurs van gezondheidsproducten actief aanspoort om zich bij INSTEX aan te melden, kunnen meer Vlaamse bedrijven hun producten wellicht hervatten of beginnen met export naar Iran.

Opportuniteiten op lange termijn 

De uitbraak van COVID-19 in Iran heeft meer dan ooit het belang van digitalisering en onlinediensten benadrukt. Ondanks de hoge mate van mobiele en internettoegang onder de bevolking, blijven online winkelen en elektronische diensten in zowel de openbare als de particuliere sector onderontwikkeld. De regering heeft daarom een ​​reeks nieuwe prioriteiten gedefinieerd om een ​​snellere ontwikkeling van online zakendoen aan te moedigen en de online cultuur te bevorderen onder de Iraanse consument, die traditioneel de voorkeur geeft aan fysiek winkelen. Gebrek aan toegang tot internationale elektronische betalingsdiensten als gevolg van de Amerikaanse sancties heeft de groei in deze sector tot nu toe vertraagd. 

Verwacht wordt dat de pandemie de zakelijke kansen en investeringen in de digitale sector van Iran zal stimuleren:

  • digitalisering en toepassing van nieuwe technologieën zoals AI, IoT en elektronische betalingen aanmoedigen
  • online winkelen aanmoedigen en het vertrouwen van de consument in online aankopen vergroten;
  • ondersteuning van offline bedrijven om online te gaan;
  • het proces van het starten van een online bedrijf vergemakkelijken;
  • ondersteuning van start-ups gericht op distributie van goederen en diensten.

Nuttige links

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

5 juli 2021