U bent hier

Indonesië in cijfers

Officiële naam
Republiek Indonesië
none
Hoofdstad
Jakarta (10,9 miljoen inwoners)
Oppervlakte
1.904.569 km² (= 62 x België)
Aantal inwoners
266.795.000 (2018)
Staatshoofd
President Joko Widodo
Regeringsleider
President Joko Widodo
Taal
Bahasa Indonesia
Munt
Roepia (IDR) Wisselkoers
Belangrijke steden
Surabaya (3 miljoen inwoners), Medan (2,4 miljoen), Bandung (2,6 miljoen), Semarang (2,1 miljoen), Makassar (1,4 miljoen)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
1.015 miljard USD (495 miljard USD in België)
BBP/Capita
3.837 USD (43.507 USD in België)

Economische vooruitzichten

Indonesië heeft een sterk groeiende en jonge bevolking met ongeveer 250 miljoen mensen waarvan slechts 5% boven de 65 jaar. Het is sinds enkele jaren erkend als “lower middle income country” volgens de ranking van de Wereldbank. Er blijft een grote dispariteit tussen arm en rijk maar toch is er sprake van een steeds groter wordende middenklasse. Deze middenklasse spendeert haar geld aan elektronica (Indonesië is de belangrijkste markt ter wereld voor Blackberry), sociale media (hoogste Twitter gebruik per capita in de wereld en de 3e grootste Facebook-natie in absolute cijfers) en aan luxe goederen. Volgens LVMH - het grootste conglomeraat voor luxeproducten ter wereld - zal Indonesië weldra de grootste markt in Zuidoost-Azië worden voor zijn luxemerken zoals Louis Vuitton of Sephora cosmetics.

Indonesië beschikt ook over een groot aantal grondstoffen zoals kool, olie en gas, nikkel, tin en palmolie. In 2011 kon Indonesië 19,3 miljard dollar aan buitenlandse investeringen aantrekken, in 2012 steeg dit cijfer verder tot 23 miljard dollar, maar in 2013 bleef de FDI vrij stabiel in dollar prijzen. De nieuwe President Jokowi wil vooral de investeringsprocedures in Indonesië vereenvoudigen. Dat zijn allereerste bezoek doorging bij BKPM, Indonesië’s Investment Board, was in die zin veelzeggend.

De minimumlonen zijn de jongste jaren onvoorspelbaar en grillig gestegen, hoewel de gouverneurs van Jakarta de stijging sinds 2 jaar hebben ingeperkt, vooral als er in dollar waarden wordt gerekend. Hoewel er grote verschillen bestaan tussen verschillende provincies volgen de meesten de trend van Jakarta. In 2014 lag het minimumloon in Jakarta op 220 USD, in 2015 wordt er een stijging van 12,5% verwacht.

Door het succes van de periode 2000-2011 ontbrak het de vorige regering aan daadkracht waardoor men steeds minder investeerde in nieuw beleid en economische hervormingen. De laatste nieuwe wetten en reglementeringen waren eerder gebaseerd op sterk nationalistische ingevingen. De verkiezingen van 2014 waren daarom ook cruciaal. Joko Widodo (of Jokowi zoals de president ook genoemd wordt) heeft alvast de koe bij de horens gevat en heeft in november 2014 de subsidies voor benzine drastisch verlaagd. Een algemeen onpopulaire beslissing die zijn voorganger niet had willen nemen maar waartegen uiteindelijk zeer weinig protest is geweest. In 2013 besteedde Indonesiё 25% van haar budget aan deze subsidies, een percentage dat bovendien elk jaar steeg terwijl 85% van de gesubsidieerde benzine naar de middenklasse en rijken ging en dus volledig zijn doel voorbij schoot. De president is alvast van plan om het uitgespaarde geld te gebruiken voor infrastructuur, gezondheidszorg en zijn maritiem beleid.

Indonesië blijft fundamentele hervormingen en structurele maatregelen nodig hebben, wil het een duurzaam niveau van BBP-groei realiseren om aldus de werkloosheid en armoede in te dijken. Deze uitdagingen houden onder meer in: geschoolde arbeid, anti-corruptiemaatregelen, hervorming van het belastings - en rechtssysteem, rechtszekerheid voor buitenlandse investeringen, het veiligheidsrisico (toename van moslimfundamentalistisch geweld, vooral ook tussen Shia’s en Sunni’s), de bureaucratie en de nood aan enorme investeringen in infrastructuur. Vooral de trage vooruitgang in de verbetering van de infrastructuur verhindert investeringen en economische groei met onder meer een onzekere elektriciteitsaanvoer en een ontoereikende logistieke infrastructuur als gevolgd.

Tenslotte wordt de nieuwe president Jokowi  aanzien als een ‘man van het volk’ en als een toonbeeld van bescheidenheid. Hij is ook de allereerste president die niet uit de politieke elite komt maar die met een achtergrond in meubilair aanzien wordt als een echte self-made man. Hierdoor vormt hij een groot contrast met de vorige leiders van Indonesië, waardoor de verwachtingen dan ook hooggespannen zijn.

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Indonesië