U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken – www.diplomatie.belgium.be/ene.be

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u makkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig

Visa On Arrival (VOA)

Belgen, met een paspoort dat minstens nog zes maanden na de dag van aankomst geldig is en een retourticket hebben, kunnen tot maximum 60 dagen in Indonesië verblijven na het verkrijgen van een Visa On Arrival (VOA) voor 30 dagen, éénmaal verlengbaar met 30 dagen. Dit visum wordt ter plaatse uitgereikt voor zowel toeristische, sociaal-culturele als zakendoeleinden. Voor Belgen die op zakenreis komen naar Indonesië (prospectiereis, deelname aan een vakbeurs, etc.), is een VOA dus voldoende op voorwaarde dat zij plaatselijk geen job aanvaarden of geld aannemen voor het uitvoeren van diensten.

De VOA-faciliteit beperkt zich tot 20 luchthavens en 23 zeehavens, waaronder de internationale luchthavens Soekarno-Hatta in Jakarta en Ngurah Rai in Denpasar op Bali, de meest gebruikelijke toegangspoorten voor Belgische bezoekers. Tot op heden wordt dit visum aan Belgen zonder enig probleem afgeleverd bij aankomst in Indonesië. Voor verblijven tot 60 dagen is het dus in principe NIET nodig om op voorhand een visum aan te vragen bij de Indonesische ambassade te Brussel, alhoewel men voor verblijven langer dan 30 dagen en tot 60 dagen de verlengingsprocedure kan vermijden door dit wel te doen.

Een VOA voor 30 dagen kost USD 35 en kan éénmaal worden verlengd met 30 dagen in het plaatselijk immigratiekantoor. U heeft een volledige lege pagina nodig in uw paspoort voor het visum en een half blad voor de stempels.

Het is aangewezen gepast geld mee te brengen. Het is niet mogelijk met een credit card te betalen en er zijn geen ATM machines alvorens de immigratie te verlaten. Het is soms mogelijk in Euro te betalen (tegen een weliswaar slechte koers) maar geldstukken worden niet aanvaard en er kan niet in Euro worden teruggegeven.

Een zakenvisum voor een verblijf langer dan 60 dagen moet vóór afreis aangevraagd worden bij de Indonesische ambassade in Brussel. Via de volgende website kunt u deze en andere visa online aanvragen: www.kemlu.go.id/brussels/

Omwille van regelmatige wijzigingen in de visa reglementering, wordt aan iedereen aangeraden om vóór vertrek naar Indonesië contact op te nemen met de Indonesische ambassade in België om zich op de hoogte te stellen van de vereisten van het moment. Of U kunt deze website checken: www.kemlu.go.id/brussels/en/layanan-konsuler/Pages/newVisaPolicy.aspx (hoewel niet altijd up-to-date)

Shengen-visum

Opgelet! FIT Jakarta noteert regelmatig problemen betreffende Shengen-visa voor Indonesische zakenpartners of technici die naar België willen reizen. Zij melden zich laattijdig aan bij de ambassade en/of het papierwerk is onvolledig.

Vanaf 1 september 2011 werden de aanvragen voor Shengen-visa overgeheveld naar de Nederlandse ambassade te Jakarta, en dit enkel na afspraak online via www.vfsglobal.com/netherlands/indonesia/

Belgische bedrijven die in Indonesië investeringen hebben, kunnen onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de ‘Oranje Loper’. Dit is een versnelde procedure voor het visa-aanvragen voor werknemers van bedrijven. Om in aanmerking te komen voor de oranje loper, neemt u contact op met de Nederlandse Ambassade: jak-visa@minubza.nl of met ons kantoor jakarta@fitagency.com.

Meer info op:
Nederlandse Ambassade: www.netherlandsworldwide.nl/countries/indonesia
Belgische Ambassade: https://diplomatie.belgium.be/en

Welke taal wordt er gesproken

De officiële taal is het Bahasa Indonesia. De handelstaal is het Engels. Alle grote hotels beschikken over tolken, maar de meeste zakelijke contacten kunnen zonder tolk plaatsvinden. Informeer op voorhand.

Wat is het uurverschil met België

De plaatselijke tijd in Jakarta/Java is gelijk aan de Belgische +6 uur in de wintertijd en +5 uur in de zomertijd.

Op Bali is dit respectievelijk +7 uur en +6 uur. In de meest Oostelijke provincies zoals Papua is dit +8 en +7 uur.

Reizen naar Indonesië

Verschillende vliegtuigmaatschappijen bieden tickets aan tussen Brussel en Jakarta. Er bestaan geen rechtstreekse vluchten, vluchten met slechts 1 stop worden aangeboden door onder andere: Etihad, Thai Airways, Emirates. Let wel, sommige maatschappijen promoten 'directe' vluchten vanuit Jakarta naar Europa maar hebben toch een (technische) tussenstop in Azië.

Reizen in Indonesië

Van de luchthaven naar het centrum

Bij de grote luchthaventerminals kunt u buiten aan de taxistands gewoon een taxi nemen. De taxi is een goede en vrij goedkope manier om bijvoorbeeld in het centrum van Jakarta te geraken, dit bij gebrek aan moderne vormen van openbaar vervoer. Ga niet in op aanbiedingen van sjacheraars, die u aanspreken zodra u de douane bent gepasseerd, en neem enkel een taxi aan de officiële taxistands buiten. De taxistands binnen zijn enkel nuttig voor verplaatsingen buiten Jakarta (bvb. naar Bandung) of voor grote luxewagens en busjes, laat u dus niet onnodig afleiden door klantenlokkers.
U kunt kiezen tussen verschillende maatschappijen waarvan de bekendste de Bluebird-group is met limousines (Golden bird, vast tarief), middenklasse (Silver Bird) en gewone taxi`s (Blue Bird). De andere maatschappijen zijn wat goedkoper (tarif bawah = laag tarief) maar zijn vaak minder betrouwbaar. De verplaatsing luchthaven-Jakarta kost zo`n IDR 150.000 tot 300.000 afhankelijk van de lokatie van uw hotel, het type taxi en de files. Op de autosnelweg onderweg dient u apart tol te betalen. Dit zijn kleine bedragen die u de gelegenheid geven om grotere biljetten (IDR 100.000) omgewisseld te krijgen. Tot het centrum betaalt u heden ongeveer IDR 12.500 tol en IDR 9500 luchthaventaks. Behalve Silver bird kunnen taxi’s over het algemeen geen ontvangstbewijs geven. Het is gebruikelijk een fooi van IDR 10.000 à IDR 20.000 te geven voor een rit van en naar de luchthaven. 

Verplaatsingen in de stad

Verkeerssituatie

De meeste Belgen op zakenreis verblijven en opereren in Jakarta of de onmiddellijke omgeving. Jakarta is jammer genoeg bekend om zijn files (macet), die om het even waar en wanneer kunnen opduiken en soms helemaal hopeloos kunnen zijn (macet total). Tijdens het regenseizoen (ongeveer tijdens onze winter) kunnen bij fikse regenbuien gedeelten van de stad overstromen (banjir).

Dit om aan te geven dat u best een realistisch tijdsschema opstelt met voldoende marge. Indien U zelf uw zakelijke partner gaat bezoeken is 2 à 3 afspraken vaak het maximum haalbare op een dag. Beperk het aantal verplaatsingen en hou rekening met het feit dat een verplaatsing van een aantal kilometers in de stad zowel heel vlot kan gaan dan wel kan uitdraaien op een compleet fiasco. Tegenwoordig zijn vele Indonesische zakenlieden bereid u te ontmoeten in het hotel; maak daar indien mogelijk gebruik van en vraag eventueel FIT Jakarta om verder advies.

Taxi

Taxi`s zijn goedkoop en gewoonlijk gemakkelijk beschikbaar (behalve op spitsuren en als het regent). Zoals eerder gemeld, is de meest gekende maatschappij de Blue Bird Group met zwarte limousines (Silver Bird) en blauwe gewone taxi`s (Blue Bird). Deze taxi`s zijn over het algemeen betrouwbaar, hoewel niet iedere chauffeur het Engels machtig is. Blue Bird taxi’s zijn momenteel beschikbaar in 15 steden in Indonesië. U kan ook een taxi reserveren via de Blue Bird Taxi applicatie die U kan downloaden op uw smartphone (Android, iPhone, Blackberry of Windows Phone). 

Andere maatschappijen zoals Express of white horse kunnen een oplossing bieden indien Blue/Silver bird niet beschikbaar is.

De meeste chauffeurs kennen goed hun weg. Indien niet kan dit problemen stellen aangezien chauffeurs dit niet zullen toegeven. Belangrijk is om bij het instappen en alvorens de taximeter wordt aangezet, goed te verifiëren of de chauffeur de weg naar de eindbestemming wel kent. Het is handig het telefoonnummer van uw bestemming bij U te hebben zodat deze kan gebeld worden om de chauffeur instructies te geven. Indien uw afspraak buiten het centrum is (de haven, industriële gebieden,...), is het beter uw taxi te laten wachten (zeer democratisch geprijsd) aangezien het soms moeilijk is om een taxi te vinden of het zeer lang kan duren vooraleer een taxi komt opdagen.

Tarieven (1 december 2014) :

  • Silver Bird: starttarief IDR 15.000, per extra km IDR 6.000 (60.000 per extra uur).
  • Blue Bird:  starttarief IDR 7.000, per extra km IDR 3.600 (42.000 per extra uur).

Indien U een Blue bird bestelt, is het minimum bedrag IDR 40 000. Booking Jakarta voor Blue of Silverbird T: +62 21 7917 1234

Andere maatschappijen bieden gewoonlijk een lager starttarief aan van IDR 6.000 en een tarief van IDR 3000 per extra km (tarif bawah = laag tarief). Uiteraard is de taximeter ook onderhevig aan een tarifering per tijdseenheid (bijvoorbeeld wanneer u in een file staat).

Zoals eerder opgemerkt, kunnen taxichauffeurs u meestal geen reçu bezorgen maar is het wel gebruikelijk van een kleine fooi te geven (tenzij u slecht bediend werd). Voor korte ritten kunt u IDR 1.000 à 2.000 geven, voor langere ritten IDR 5.000 tot 10.000.

Openbaar vervoer

In een poging om de verkeerschaos in te dijken en bij gebrek aan moderne transportsystemen zoals metro en monorail, heeft de overheid buscorridors aangelegd doorheen de stad Jakarta. De 10 buscorridors van de zogeheten Transjakarta Busway bieden de reiziger een alternatief aan t.o.v. de taxi en de wagen die vaak in de file staan. Een rit met de Transjakarta Busway zal u IDR 3500 kosten. De bussen zijn vrij recent en voorzien van airco maar zijn van bedenkelijke kwaliteit en worden zeer slecht onderhouden; regelmatig brandt er eentje uit of ontploffen ze. Ook de toegang tot de bushalte welke meestal in het midden van de baan ligt, houdt vaak een avontuurlijke klim over een brug in en een sprong over een vrij diepe afgrond tussen bus en platform. Dankzij voormalig gouverneur Jokowi is het ongeoorloofd gebruik van wagens en brommers op de routes van de Transjakarta Busway enorm gedaald. Andere vormen van openbaar vervoer vallen eerder af te raden indien men de plaatselijke situatie niet kent of de Indonesische taal niet machtig is. Het betreft de stadsbussen (Kopaja, Mini Metro), bajaj (driewielige motortaxi), ojek (motortaxi) en angkot/bemo (vans).

Er zitten een aantal projecten van openbaar vervoer in de pijplijn waaronder een MRT (Mass Rapid Transport), een trein die deels ondergronds en deels bovengronds (elevated) zal rijden. De werken hiervoor zijn gestart in oktober 2013. De eerste fase van het project werd in maart 2019 officieel geopend. Er is ook een treinverbinding van het centrum van Jakarta naar de luchthaven voorzien.    

Reizen naar andere steden

Voor reizen tussen steden zijn verschillende opties mogelijk. Allereerst is het mogelijk om een auto met chauffeur te huren. De prijs hangt af van de afstand en duurtijd van de trip. Daarnaast beschikt Indonesië over meer dan 230 luchthavens en is vliegen dus een sneller alternatief. Er zijn verschillende budgetmaatschappijen die goedkope tickets aanbieden. Air Asia en Garuda zijn de enige luchtvaartmaatschappijen die niet geblacklist staan bij de Europese Unie. U kunt vluchten vergelijken op websites zoals Skyscanner.co.id. Tenslotte beschikt Indonesië ook over een trein- en busnetwerk. Doordat de websites enkel in het bahasa beschikbaar zijn, is dit echter een iets moeilijkere vorm van reizen. 

Hotels in Indonesië

In alle steden vindt men hotels met internationale kwaliteitsstandaarden. FIT Jakarta geniet speciale prijzen (corporate of embassy rate) bij sommige hotels. De meest recente lijst daarvan kunt u steeds opvragen bij jakarta@fitagency.com.

Hoewel de prijzen van de internationale sterrenhotels de voorbije 3 jaar bijna verdubbeld zijn, zijn de prijzen nog goedkoop in vergelijking met Singapore. Er worden steeds meer alternatieven in de goedkope en middenklasse aangeboden. De Accor-groep beschikt in Jakarta over vijf categorieën van hotels. Andere plaatselijke groepen bieden eveneens degelijke zakenhotels tegen lage prijzen aan zoals The Morrissey.

Centraal Jakarta, zakendistrict, top end: 180 – 350 Euro

Middenklasse – 80 – 150 Euro

De goedkopere maar cool & trendy < 100 Euro

Betalen in Indonesië

Cash

In de luchthaven en in de steden (banken, shopping malls ...) kan men gemakkelijk Indonesische rupiah (IDR) aan de vele ATM`s afhalen. Men kan er zowel terecht met de courante kredietkaarten als met de Belgische bankkaarten met Maestro functie, voor zover deze functies werden gedeblokkeerd door uw bankier voor gebruik buiten Europa. De ATM`s vermelden bij middel van een sticker welke biljetten zij afleveren: IDR 50.000 of IDR 100.000 (het grootste biljet in omloop met een waarde van ongeveer 6,5 euro). Denk eraan dat IDR 100.000 voor de gemiddelde consument een groot bedrag is, waardoor deze biljetten niet overal bruikbaar zijn (ter inschatting, het minimum maandloon in Jakarta bedraagt ongeveer IDR 2.400.000). Voor kortere taxiritten zal de chauffeur deze biljetten bijvoorbeeld niet aanvaarden. Voorzie uzelf daarom van een mix van biljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000 en 50.000 IDR.

Euro`s kunnen worden gewisseld in de luchthavens, banken, hotels en wisselkantoren (dikwijls in shopping malls). Vaak geven deze laatste de beste koers. Een goede keten van wisselkantoren is: www.duasisimoneychanger.co.id

Voor 1 euro krijgt men ongeveer 16.000 IDR (mei 2019).

Tel steeds uw geld na vooraleer u het wisselkantoor verlaat, in het zicht van de bediende. Vooral op toeristische plaatsen zoals in Bali wordt de toerist soms bedrogen. Aangezien de grote bedragen vaak tot verwarring leiden, is het aangewezen om ronde bedragen te wisselen zodat u gemakkelijk kunt narekenen hoeveel u moet krijgen. 

Kredietkaart

Met de kredietkaart als betaalkaart kan men terecht in de meeste hotels, restaurants, reisbureaus, winkelcomplexen, supermarkten en warenhuizen. Aangezien kredietkaarten in Indonesië nog steeds met handtekening gebruikt worden, is het belangrijk om bij betaling mee te geven dat u uw pin wil gebruiken, anders zal de transactie een error bericht geven. Opgelet, fraude met kredietkaarten komt regelmatig voor, voorzichtigheid is dus geboden. U houdt best de transactie in het oog en bij twijfel betaalt u gewoon in cash.

Werkuren in Indonesië

Handelskantoren zijn meestal open van 08u00 tot 16u00, met een lunchpauze tussen 12u00 en 13u00.

De meeste kantoren zijn op zaterdag gesloten. De regeringskantoren hebben werkuren van 08u00 tot 15u00. Tijdens de Ramadan hanteren sommigen werkuren van 7u00 tot 13u00.

De grote steden bezitten winkelcomplexen, supermarkten en warenhuizen die meestal alle dagen van de week van 09u00 of 10u00 tot 22u00 open zijn; sommigen zelfs langer.

Communicatie in Indonesië

Telefoon-, fax-, mobilofoon- en internetverbindingen zijn ok maar niet uitstekend. Vrij regelmatig doen er zich storingen voor. De landcode voor Indonesië is +62.

Opgelet, de roamingtarieven van Belgische mobilofoonoperatoren voor Indonesië kunnen hoog oplopen, u informeert zich best op voorhand. SIM-kaarten van plaatselijke maatschappijen zijn overal vlot en vrij goedkoop te verkrijgen (3500 IDR voor de SIM kaart + min 50 000 IDR beltegoed), niet in het minst aan de vele stalletjes buiten op straat. De belangrijkste operatoren zijn Telkomsel en Indosat, waarvan de 1e een iets beter bereik heeft, zeker buiten de belangrijkste steden.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Een overzicht van de feestdagen vindt u op www.officeholidays.com/countries/indonesia

Zondag is de officiële rustdag. De meeste bedienden hebben vrij op zaterdag en zondag, al is een 6-daagse werkweek voor arbeiders nog steeds gebruikelijk.

De Indonesiërs nemen gewoonlijk grote vakantie rond en vooral na Idul Fitri (of Lebaran, bij ons meer gekend als het Suikerfeest), het feest dat de Ramadan afsluit. Zakenmensen kunnen deze periode dus beter mijden aangezien het zakenleven dan op een laag pitje staat. Ook in de periode tussen Kerst en Nieuwjaar nemen velen vakantie. Nyepi day of het feest van de stilte wordt strikt gevolgd in Bali en zelfs de luchthaven is op dat ogenblik gesloten.

Voor alle zekerheid controleert u vóór afreizen de kalender. Data van islamitische en boeddhistische feestdagen kunnen namelijk variëren al naargelang de stand van de maan. Bovendien kan de overheid extra brugdagen toekennen wat vrij regelmatig pas op het laatste moment wordt aangekondigd.

Nuttige adressen

Ambassade van België in Indonesië

Deutsche Bank Building 16th floor. Jalan Imam Bonjol 80
10310 Jakarta
Indonesia
www.facebook.com/BelgiumJakarta of diplomatie.belgium.be/indonesia/ 
ZE de h. Stéphane De Loecker, Ambassadeur van België

Ambassade van Indonesië in België

Avenue de Tervuren 294,
B-1150, Woluwe-Saint-Pierre,
Brussels, Belgium
www.kemlu.go.id/brussels/
HE Mr Yuri Octavian Thamrin, Ambassador of Indonesia

Gemengde Kamers van Koophandel

Eurocham - www.eurocham.id/

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Indonesië