U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u makkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt U nodig?

Paspoort

Paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn vanaf de dag na aankomst.

Vliegtuigticket

Retourticket of ticket op doorreis.

Gratis 30-dagen toeristenvisum (bezoekvisum).

Het gratis toeristenvisum van 30 dagen is van toepassing op Belgische burgers die van plan zijn Indonesië te bezoeken voor een periode van maximaal 30 dagen voor de volgende doeleinden:

  • Bijwonen van vergadering met hoofdkantoor of vertegenwoordigingskantoor in Indonesië
  • Overheidsbezoek
  • Lezing geven of seminarie bijwonen
  • Bijwonen internationale tentoonstelling
  • Toerisme/vrije tijd
  • Familiebezoek
  • Sociaal bezoek
  • Kunst- en culturele activiteiten
  • Transit

Visum wordt afgeleverd aan immigratie (havens of luchthavens).

Het is slechts 30 dagen geldig en kan NIET verlengd worden en is niet overdraagbaar naar ander visumtype of verblijfsvergunning. Het visum kan niet gebruikt worden voor jaarlijkse activiteiten of zakelijke bezoeken. https://kemlu.go.id/brussels/en/pages/free_30_day_tourist_visa__visit_visa_/1604/etc-menu

Info: By Presidential Decree of 21 of 2016 dated on 2 March 2016 on Free Visa, replacing Presidential Regulation Number 104/2015 on Amendments to Presidential Regulation Number 69/2015 on Free Visa, Indonesia now provides special Free Visa Short Stay facilities for tourists who are nationals of total 169 countries who wish to travel to Indonesia.

VISA on Arrival (VOA)

Een visum bij aankomst geeft u dezelfde mogelijkheden (en verplichtingen) als het gratis 30-dagen toeristenvisum, met dat verschil dat het eenmalig kan verlengd worden met 30 dagen.

Een bladzijde in je paspoort voor het aanbrengen van je visum is verplicht.

De kostprijs bedraagt 35 US$. Het is aangewezen gepast geld mee te brengen. Het is niet mogelijk met een credit card te betalen en er zijn geen ATM machines alvorens de immigratie te verlaten. Het is soms mogelijk in Euro te betalen (tegen een weliswaar slechte koers) maar geldstukken worden niet aanvaard en er kan niet in Euro worden teruggegeven.

De VOA-faciliteit beperkt zich tot 20 luchthavens en 23 zeehavens, waaronder de internationale luchthavens Soekarno-Hatta in Jakarta en Ngurah Rai in Denpasar op Bali, de meest gebruikelijke toegangspoorten voor Belgische bezoekers. https://kemlu.go.id/brussels/en/pages/visa-on-arrival-visit-visa/1605/etc-menu

Zakenvisum voor verblijf langer dan 60 dagen

Een zakenvisum voor een verblijf langer dan 60 dagen moet vóór afreis aangevraagd worden bij de Indonesische ambassade in Brussel. Via de volgende website kunt u deze en andere visa online aanvragen: https://kemlu.go.id/brussels/en/pages/business-visa-visit-visa/1608/etc-menu

Schengen-visum voor uw Indonesische bezoekers

Opgelet! FIT Jakarta noteert regelmatig problemen betreffende Schengen-visum voor Indonesische zakenpartners of technici die naar België willen reizen. Zij melden zich laattijdig aan bij de ambassade en/of het papierwerk is onvolledig.

Vanaf 1 september 2011 werden de aanvragen voor Shengen-visa overgeheveld naar de Nederlandse ambassade te Jakarta, en dit enkel na afspraak online via: www.vfsglobal.com/netherlands/indonesia/

Belgische bedrijven die in Indonesië investeringen hebben, kunnen onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de ‘Oranje Loper’. Dit is een versnelde procedure voor het visa-aanvragen voor werknemers van bedrijven. Om in aanmerking te komen voor de oranje loper, neemt u contact op met de Nederlandse Ambassade: jak-visa@minubza.nl of met ons kantoor jakarta@fitagency.com.

Ook kan in uitzonderlijke gevallen een visum afgeleverd worden door de Belgische ambassade zelf.

Meer info op:
Nederlandse Ambassade: https://www.nederlandwereldwijd.nl/contact/ambassades-consulaten-generaal/indonesie/ambassade-jakarta
Belgische Ambassade: https://indonesia.diplomatie.belgium.be/nl

Welke taal wordt er gesproken

De officiële taal is het Bahasa Indonesia. De handelstaal is het Engels. Alle grote hotels beschikken over tolken, maar de meeste zakelijke contacten kunnen zonder tolk plaatsvinden. Informeer op voorhand.

Wat is het uurverschil met België

De plaatselijke tijd in Jakarta/Java is gelijk aan de Belgische +6 uur in de wintertijd en +5 uur in de zomertijd.

Op Bali is dit respectievelijk +7 uur en +6 uur. In de meest Oostelijke provincies zoals Papua is dit +8 en +7 uur.

Reizen naar Indonesië

Verschillende vliegtuigmaatschappijen bieden tickets aan tussen Brussel en Jakarta. Er bestaan geen rechtstreekse vluchten, vluchten met slechts 1 stop worden aangeboden door onder andere: Etihad, Thai Airways en Emirates. Let wel, sommige maatschappijen promoten 'directe' vluchten vanuit Jakarta naar Europa maar hebben toch een (technische) tussenstop in Azië (Garuda biedt zogezegd een rechtstreekse vlucht aan tot in Schiphol, doch die maakt één of zelfs twee tussenstops in Indonesië).

Reizen in Indonesië

Van de luchthaven naar het centrum

Bij de grote luchthaventerminals kunt u buiten aan de taxistands een taxi nemen. De taxi is een goede en vrij goedkope manier om bijvoorbeeld in het centrum van Jakarta te geraken, dit bij gebrek aan moderne vormen van openbaar vervoer. Ga niet in op aanbiedingen van sjacheraars, die u aanspreken zodra u de douane bent gepasseerd, en neem enkel een taxi aan de officiële taxistands buiten. De taxistands binnen zijn enkel nuttig voor verplaatsingen buiten Jakarta (bvb. naar Bandung) of voor grote luxewagens en busjes: laat u dus niet onnodig afleiden door klantenlokkers.

U kunt kiezen tussen verschillende maatschappijen waarvan de bekendste de Blue Bird-group is met limousines (Golden Bird, vast tarief), middenklasse (Silver Bird) en gewone taxi`s (Blue Bird). De andere maatschappijen zijn wat goedkoper (tarif bawah = laag tarief) maar zijn vaak minder betrouwbaar. De verplaatsing luchthaven-Jakarta kost zo`n IDR 200.000 tot 500.000 afhankelijk van de locatie van uw hotel, het type taxi en de files. Op de autosnelweg onderweg dient u apart tol te betalen. Dit zijn kleine bedragen die u de gelegenheid geven om grotere biljetten (IDR 100.000) omgewisseld te krijgen. Tot het centrum betaalt u heden ongeveer IDR 12.500 tol en IDR 9500 luchthaventaks. Behalve Silver Bird kunnen taxi’s over het algemeen geen ontvangstbewijs geven. Het is gebruikelijk een fooi van IDR 10.000 à IDR 20.000 te geven voor een rit van en naar de luchthaven

Verplaatsingen in de stad

Verkeerssituatie

De meeste Belgen op zakenreis verblijven en opereren in Jakarta of de onmiddellijke omgeving. Jakarta is jammer genoeg bekend om zijn files (macet), die om het even waar en wanneer kunnen opduiken en soms helemaal hopeloos kunnen zijn (macet total). Tijdens het regenseizoen (ongeveer tijdens onze winter) kunnen bij fikse regenbuien gedeelten van de stad overstromen (banjir).

Dit om aan te geven dat u best een realistisch tijdsschema opstelt met voldoende marge. Indien u zelf uw zakelijke partner gaat bezoeken is 2 à 3 afspraken vaak het maximum haalbare op een dag. Beperk het aantal verplaatsingen en hou rekening met het feit dat een verplaatsing van een aantal kilometers in de stad zowel heel vlot kan gaan dan wel kan uitdraaien op een compleet fiasco. Tegenwoordig zijn vele Indonesische zakenlieden bereid u te ontmoeten in het hotel; maak daar indien mogelijk gebruik van en vraag eventueel FIT Jakarta om verder advies.

Taxi

Taxi`s zijn goedkoop en gewoonlijk gemakkelijk beschikbaar (behalve op spitsuren en als het regent). Zoals eerder gemeld, is de meest gekende maatschappij de Blue Bird Group met zwarte limousines (Silver Bird) en blauwe gewone taxi`s (Blue Bird). Deze taxi`s zijn over het algemeen betrouwbaar, hoewel niet iedere chauffeur het Engels machtig is. Blue Bird taxi’s zijn momenteel beschikbaar in 15 steden in Indonesië. U kan ook een taxi reserveren via de Blue Bird Taxi applicatie die U kan downloaden op uw smartphone. 

Andere maatschappijen zoals Express of White Horse kunnen een oplossing bieden indien Blue/Silver Bird niet beschikbaar is.

De meeste chauffeurs kennen goed hun weg. Indien niet kan dit problemen stellen aangezien chauffeurs dit niet zullen toegeven. Belangrijk is om bij het instappen en alvorens de taximeter wordt aangezet, goed te verifiëren of de chauffeur de weg naar de eindbestemming wel kent. Het is handig het telefoonnummer van uw bestemming bij U te hebben zodat deze kan gebeld worden om de chauffeur instructies te geven. Indien uw afspraak buiten het centrum is (de haven, industriële gebieden,...), is het beter uw taxi te laten wachten (zeer democratisch geprijsd) aangezien het soms moeilijk is om een taxi te vinden of het zeer lang kan duren vooraleer een taxi komt opdagen.

Tarieven (sedert 1 augustus 2017):

Silver Bird: starttarief IDR 15.000, per extra km IDR 7.000 (60.000 per extra uur).
Blue Bird: starttarief IDR 7.500, per extra km IDR 4.000 (wachttijd 42.000 IDR per extra uur).

Telefonisch kan een taxi besteld worden (24 /24 uur):

  • BLUEBIRD, Regular Taxis: +62 21 794 12 34
  • SILVERBIRD, Executive Taxi: +62 21 798 12 34
  • GOLDENBIRD, Limousine & Rental Car: +62 21 794 44 44
  • BIGBIRD, Charter Bus: +62 21 798 08 08

Andere maatschappijen bieden gewoonlijk een lager starttarief aan van IDR 6.000 en een tarief van IDR 3000 per extra km (tarif bawah = laag tarief). Uiteraard is de taximeter ook onderhevig aan een tarifering per tijdseenheid (bijvoorbeeld wanneer u in een file staat).

Zoals eerder opgemerkt, kunnen taxichauffeurs u meestal geen reçu bezorgen maar is het wel gebruikelijk van een kleine fooi te geven (tenzij u slecht bediend werd). Voor korte ritten kunt u IDR 1.000 à 2.000 geven, voor langere ritten IDR 5.000 tot 10.000.

Verwacht niet dat zij wisselgeld kunnen geven, zodat een tip in feite het naar boven afronden is van de prijs.

Een handige tool om een idee te hebben van de prijs van je taxirit: https://www.taxi-calculator.com/taxi-fare-jakarta/426.

Openbaar vervoer

In een poging om de verkeerschaos in te dijken en bij gebrek aan moderne transportsystemen zoals metro en monorail, heeft de overheid bus corridors aangelegd doorheen de stad Jakarta. De 10 bus corridors van de zogeheten Transjakarta Busway bieden de reiziger een alternatief aan t.o.v. de taxi en de wagen die vaak in de file staan. Een rit met de Transjakarta Busway zal u IDR 3500 kosten. De bussen zijn vrij recent en voorzien van airco maar zijn van bedenkelijke kwaliteit en worden zeer slecht onderhouden; vooral de Chinese bussen die ondertussen werden aangekocht vertonen gebreken. Ook de toegang tot de bushalte, die meestal in het midden van de baan ligt, houdt vaak een avontuurlijke klim over een brug in en een sprong over een vrij diepe afgrond tussen bus en platform. Dankzij voormalig gouverneur Jokowi is het ongeoorloofd gebruik van wagens en brommers op de routes van de Transjakarta Busway enorm gedaald. Andere vormen van openbaar vervoer vallen eerder af te raden indien men de plaatselijke situatie niet kent of de Indonesische taal niet machtig is. Het betreft de stadsbussen (Kopaja, Mini Metro), bajaj (driewielige motortaxi), ojek (motortaxi) en angkot/bemo (vans).

Een eerste gedeeltelijke metrolijn, MRT (Mass Rapid Transport), werd in gebruik genomen in april 2019. De prijs voor een rit naar het volgende station bedraagt 3000 IDR en verhoogt met 1.000 IDR per stop. Een maximaal bedrag van 14.000 IDR laat u de lijn rijden van start tot eindpunt. Er zijn dertien stations geopend, waarvan Bundaran HI dicht bij het hotel Pulmann, Hyatt is gelegen, en op korte wandelafstand van de ambassade. Een ticket enkele rit of herlaadbare kaart kan aangekocht worden in ieder station.

Er bestaat ook een treinverbinding van het centrum van Jakarta naar de luchthaven. 

Vanaf BNI City Airport Station in Jakarta (en de eerste stop op de MRT-lijn, vanaf Bundaran HI) kan je in ongeveer 45 minuten naar de luchthaven, Soekarno-Hatta Airport Train Station, rijden.  Een ticket kost 70,000 IDR. Op de luchthaven is er een skytrain die je tussen verschillende terminals vervoerd.

Reizen naar andere steden

Voor reizen tussen steden zijn verschillende opties mogelijk. Allereerst is het mogelijk om een auto met chauffeur te huren. De prijs hangt af van de afstand en duurtijd van de trip. Daarnaast beschikt Indonesië over meer dan 230 luchthavens en is vliegen dus een sneller alternatief. Er zijn verschillende budgetmaatschappijen die goedkope tickets aanbieden. Air Asia en Garuda zijn de enige luchtvaartmaatschappijen die niet op de zwarte lijst staan bij de Europese Unie. U kunt vluchten vergelijken op websites zoals Skyscanner.co.id. Tenslotte beschikt Indonesië ook over een trein- en busnetwerk. Doordat de websites enkel in het Bahasa beschikbaar zijn, is dit echter een iets moeilijkere vorm van reizen. 

Hotels in Indonesië

In alle steden vindt men hotels met internationale kwaliteitsstandaarden. FIT Jakarta geniet speciale prijzen (corporate of embassy rate) bij sommige hotels. De meest recente lijst daarvan kunt u steeds opvragen bij jakarta@fitagency.com.

De prijzen van de internationale sterrenhotels zijn vrij hoog in vergelijking met bvb Thailand.

Centraal Jakarta, zakendistrict, top end: 180 – 350 Euro

Dharmawangsa Hotel - www.the-dharmawangsa.com
Kempinski - www.kempinski.com/en/jakarta/hotel-indonesia
The four seasons - www.fourseasons.com/jakarta/
Mandarin Oriental Jakarta - www.mandarinoriental.com
Grand Hyatt Jakarta - https://jakarta.grand.hyatt.com/
InterContinental MidPlaza Jakarta - www.intercontinental.com
Shangri-La Jakarta - www.shangri-la.com
Mulia Hotel Senayan - www.hotelmulia.com
Pullman Jakarta Thamrin (formerly Nikko Hotel, reopened 2014) - www.pullmanjakartaindonesia.com/
Double Tree by Hilton (opened 2014) – http://doubletree3.hilton.com/en/index.html   

Middenklasse – 80 – 150 Euro

Pullman Jakarta Central Park - www.pullmanhotels.com/gb/hotel-7536-pullman-jakarta-central-park/index.shtml - niet in het centrum
Gran Mahakan Hotel - www.granmahakam.com
Le Meridien Jakarta - www.lemeridien.com   

De goedkopere maar cool & trendy < 100 Euro

Artotel Menteng (opened 2014) – www.artotel.com
The Morrissey – www.iammorrissey.co
All seasons (opened 2014) - www.accorhotels.com/gb/hotel-8307-all-seasons-jakarta-thamrin-opening-2013/index.shtml   
Ibis Budget Menteng - www.ibis.com/gb/hotel-6366-ibis-budget-jakarta-menteng-previously-formule-1/index.shtml   
Harris Hotel - www.harrishotels.com/

Betalen in Indonesië

Cash

In de luchthaven en in de steden (banken, shopping malls, ...) kan men gemakkelijk Indonesische rupiah (IDR) aan de vele ATM`s afhalen. Men kan er zowel terecht met de courante kredietkaarten als met de Belgische bankkaarten met Maestro functie, voor zover deze functies niet werden gedeblokkeerd door uw bankier voor gebruik buiten Europa. De ATM`s vermelden bij middel van een sticker welke biljetten zij afleveren: IDR 50.000 of IDR 100.000 (het grootste biljet in omloop met een waarde van ongeveer 6,5 euro). Denk eraan dat IDR 100.000 voor de gemiddelde consument een groot bedrag is, waardoor deze biljetten niet overal bruikbaar zijn (ter inschatting, het minimum maandloon in Jakarta bedraagt ongeveer IDR 2.400.000). Voor kortere taxiritten zal de chauffeur deze biljetten bijvoorbeeld niet aanvaarden. Voorzie uzelf daarom van een mix van biljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000 en 50.000 IDR.

Euro`s kunnen worden gewisseld in de luchthavens, banken, hotels en wisselkantoren (dikwijls in shopping malls). Vaak geven deze laatste de beste koers. Een goede keten van wisselkantoren is: www.duasisimoneychanger.co.id

Voor 1 euro krijgt men ongeveer 15.300 IDR (oktober 2019).

Tel steeds uw geld na vooraleer u het wisselkantoor verlaat, in het zicht van de bediende. Vooral op toeristische plaatsen zoals in Bali wordt de toerist soms bedrogen. Aangezien de grote bedragen vaak tot verwarring leiden, is het aangewezen om ronde bedragen te wisselen zodat u gemakkelijk kunt narekenen hoeveel u moet krijgen. 

Kredietkaart

Met de kredietkaart als betaalkaart kan men terecht in de meeste hotels, restaurants, reisbureaus, winkelcomplexen, supermarkten en warenhuizen. Kredietkaarten in Indonesië kunnen zowel met handtekening als met pincode gebruikt worden. Meestal vraagt de kassierster of u met pin wil betalen. Opgelet, fraude met kredietkaarten komt regelmatig voor, voorzichtigheid is dus geboden. U houdt best de transactie in het oog en bij twijfel betaalt u gewoon in cash.

Werkuren in Indonesië

Kantoren zijn meestal open van 08u00 tot 16u00, met een lunchpauze tussen 12u00 en 13u00.

De meeste kantoren zijn op zaterdag gesloten. Overheidskantoren zijn open tussen 08u00 en 15u00. Tijdens de Ramadan hanteren sommigen werkuren van 7u00 tot 13u00.

In de grote steden zijn de winkelcomplexen, supermarkten en warenhuizen meestal alle dagen open tussen 10u00 en 22u00.

Communicatie in Indonesië

Telefoon-, fax-, mobilofoon- en internetverbindingen zijn ok maar niet uitstekend. Vrij regelmatig doen er zich storingen voor. De landcode voor Indonesië is +62.

Opgelet, de roamingtarieven van Belgische mobilofoonoperatoren voor Indonesië kunnen hoog oplopen, u informeert zich best op voorhand. Met Proximus kost je surfgedrag je 12 euro/MB, een oproep naar België kost je 2,48 Euro/minuut, een telefoongesprek ontvangen kost 1,24 Euro/minuut. Een SMS ontvangen is gratis, er eentje verzenden kost je 0,58 Euro.

SIM-kaarten van plaatselijke maatschappijen zijn overal vlot en vrij goedkoop te verkrijgen (3500 IDR voor de SIM kaart + min 50 000 IDR beltegoed), niet in het minst aan de vele stalletjes buiten op straat. De belangrijkste operatoren zijn Telkomsel en Indosat, waarvan de 1e een iets beter bereik heeft, zeker buiten de belangrijkste steden.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Een overzicht van de feestdagen vindt u op www.officeholidays.com/countries/indonesia

Zondag is de officiële rustdag. De meeste bedienden hebben vrij op zaterdag en zondag, al is een 6-daagse werkweek voor arbeiders nog steeds gebruikelijk.

De Indonesiërs nemen gewoonlijk grote vakantie rond en vooral na Idul Fitri (of Lebaran, bij ons meer gekend als het Suikerfeest), het feest dat de Ramadan afsluit. Zakenmensen kunnen deze periode dus beter mijden aangezien het zakenleven dan op een laag pitje staat. Ook in de periode tussen Kerst en Nieuwjaar nemen velen vakantie. Nyepi day of het feest van de stilte wordt strikt gevolgd in Bali en zelfs de luchthaven is op dat ogenblik gesloten.

Voor alle zekerheid controleert u vóór afreizen de kalender. Data van islamitische en boeddhistische feestdagen kunnen namelijk variëren al naargelang de stand van de maan. Bovendien kan de overheid extra brugdagen toekennen wat vrij regelmatig pas op het laatste moment wordt aangekondigd.

Nuttige adressen

Ambassade van België in Indonesië

Deutsche Bank Building 16th floor. Jalan Imam Bonjol 80
10310 Jakarta
Indonesia
T +62 21 316 20 30 (Noodnummer buiten kantooruren 
jakarta@diplobel.fed.be
https://indonesia.diplomatie.belgium.be/nl
ZE de h. Stéphane De Loecker, Ambassadeur van België

Ambassade van Indonesië in België

Boulevard de la Woluwe 38,
B-1200 Brussels, Belgium
T +32 2 755 01 20 / +32 2 779 09 15
kbri.brussel@skynet.be                     
www.kemlu.go.id/brussels/
HE Mr Andri Hadi, Ambassador of Indonesia

Er is momenteel geen gemengde kamer van koophandel meer.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Indonesië