U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig

Geen visumplicht voor EU-onderdanen, geldige identiteitskaart of reispas volstaat.

Welke taal wordt er gesproken

Behalve Deens spreken de meeste Denen goed Engels. In het Zuiden van Jutland (het vasteland) wordt ook vaak Duits als tweede of derde taal gesproken.

Wat is het uurverschil met België

Geen

Reizen naar Denemarken

Er zijn frequente vluchten met Brussels Airlines en SAS van Brussel naar Kopenhagen. Reistijd: circa 1u35 min. Prijzen variëren van € 125 tot € 500 (afhankelijk van beschikbaarheid)

Reizen in Denemarken

Van de luchthaven naar het centrum

  • Metro: er is een comfortabele metroverbinding (duur: circa 15 min.) tussen Kopenhagen luchthaven Terminal 3 en Nørreport Station in het centrum van Kopenhagen. Prijs enkele reis: 35 DKK (ca. € 5). Een gratis airport shuttleverbinding is aanwezig voor het vervoer tussen de verschillende terminals.
  • Trein: ongeveer iedere 10 minuten rijdt een trein tussen Kopenhagen Luchthaven Terminal 3 en Kopenhagen Centraal Station (Københavns Hovedbanegård).
    Prijs enkele reis: 35 DKK (ca. € 5).
  • Taxi: tenslotte kan men ook een taxi nemen naar het centrum van Kopenhagen voor ongeveer 250 DKK (ca. € 33)

Verplaatsingen in de stad

In het centrum van Kopenhagen zijn nog steeds een aantal grote infrastructuurprojecten (o.a. uitbreiding van de metro, klimaataanpassingen van de stad, uitbreiding fietspaden) aan de gang, waardoor er soms files ontstaan (vooral in de spitsuren). Aangezien er door de vele werken ook een hele reeks parkeerplaatsen niet meer beschikbaar zijn, geeft dit ook extra problemen voor de autogebruiker. Wie geen lange afstanden moet doen, gebruikt bijgevolg beter het openbaar vervoer (metro of S-treinen) of de fiets. Er is een uitgebreid netwerk van bussen, maar als buitenlandse bezoeker is het niet zo evident hiervan gebruik te maken.

Reizen naar andere steden

Een Engelstalige travelplanner voor het openbaar vervoer in Denemarken met informatie over onder meer routes en ticketprijzen voor trein en metro is te vinden op: www.rejseplanen.dk.

Er zijn binnenlandse vluchten naar Aarhus, Aalborg, Karup, Billund en Sønderborg. Volgende luchtvaartmaatschappijen verzorgen binnelandse vluchten:

Hotels in Denemarken

KOPENHAGEN

HERNING

AARHUS

ODENSE

ESBJERG

Volgende website geeft een overzicht van de voornaamste hotels in Denemarken:

Betalen in Denemarken

Met kredietkaart: voornamelijk Visa, MasterCard, EuroCard, Amex, Diners Club en Maestro, maar ook andere buitenlandse krediet- of debetkaarten worden aanvaard. U moet er wel rekening mee houden dat winkels, hotels, restaurants enz. een fee kunnen aanrekenen bij betalingen met buitenlandse (maar ook bepaalde Deense) kredietkaarten. De fee mag niet hoger zijn dan de fee die de winkel, het hotel enz. zelf moet betalen.

Cash (Deense kronen) wordt minder en minder gebruikt, vooral door de jongere generaties. Winkels zijn nog steeds verplicht om contanten te aanvaarden als betalingsmiddel. Een analyse heeft evenwel aangetoond dat meer en meer winkels betaling met kredietkaarten verkiezen. Er zijn echter al enkele winkels en restaurants die weigeren contanten te aanvaarden. Bovendien heeft de Deense regering een voorstel ingediend om winkels en andere zaken toe te laten om van 22 uur tot 6 uur 's morgens contanten te weigeren wegens veiligheidsredenen.

Betalen (en geld ontvangen) met gsm is zeer populair in Denemarken. Zo gebruiken 4 miljoen Denen de app 'MobilePay' (oorspronkelijk ontwikkeld door Danske Bank). Intussen heeft "MobilePay" ook een aantal aanvullende apps voor zowel consumenten als bedrijven ontwikkeld. Voor kleinere bedrijven is het bv. voortaan mogelijk om facturen naar de klanten te sturen via "MobilePay Invoice". Met MobilePay kan men maximum 10.000 DKK per dag betalen aan andere privépersonen en 15.000 DKK per dag aan winkels (op jaarbasis 150.000 DKK), afhankelijk van uw identificatiemethode.

Werkuren in Denemarken

37 uur per week. Werkuren zijn van 8u tot 16u ofwel van 9u tot 17u. Tijdens de middag is er een lunchpauze van een half uur.

De meeste Deense bedrijven sluiten 's vrijdags vroeger (bv. om 14u of 15u). Openbare diensten sluiten over het algemeen hun telefoonlijnen 's vrijdags om 14u. 

Communicatie in Denemarken

Telecommunicatie in Denemarken verloopt zonder problemen. Een groot aantal bedrijven hebben reeds hun faxlijn opgezegd en werken uitsluitend met e-mails en telefoon. In afgelegen en dunbevolkte regio's kunnen er wel soms problemen zijn wegens beperkte of onstabiele gsm-dekking.

Voltage, stekkers

Overzichtstabel van voltage, stekkers, frequentie per land.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

In 2021:

Vrijdag 1 januari: Nieuwjaar

Donderdag 1 april: Witte Donderdag 

Vrijdag 2 april: Goede Vrijdag 

Zondag 4 april: Pasen

Maandag 5 april: Paasmaandag

Vrijdag 30 april: Grote gebedendag

Donderdag 13 mei: Onze-Lieve-Heer-Hemelsvaart

Zondag 23 mei: Pinksteren

Maandag 24 mei: Pinkstermaandag 

Zaterdag 5 juni: Grondwetsdag (nationale feestdag)

Dinsdag 24 december: kerstavond

Zaterdag 25 december: Kerstmis

Zondag 26 december: 2de kerstdag

Vrijdag 31 december: Oudejaarsavond

24 en 31 december zijn geen officiële feestdagen, maar het is een traditie dat de bedrijven in Denemarken gesloten zijn.

Nuttige adressen

Ambassade van België in Denemarken
Øster Allé 7, 2100 Kopenhagen Ø
T: +45 35 250 201
E: copenhagen@diplobel.fed.be
http://diplomatie.belgium.be/denmark/

Ambassade van Denemarken in België
Aarlenstraat 73, 1040 Brussel
T: +32 2 233  09 00
http://belgien.um.dk/nl.aspx

Gemengde Kamers van Koophandel

Er is geen Deens-Belgische Kamer van Koophandel.

De Benelux Business Club is een business club met als doel de handels- en industriële relaties tussen enerzijds Denemarken en Zuid-Zweden en anderzijds de Benelux-landen te promoten via netwerking en kennisdeling.

Meer weten

Meer weten over Denemarken

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Denemarken