U bent hier

Zakendoen in Servië

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).

Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.

Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.

Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.

Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

Het is moeilijk om de markt zelf te bewerken. Daarvoor is de Servische taal te verschillend van de talen die wij kennen en is de markt te weinig georganiseerd. Niettegenstaande is de Engelse taal goed gekend bij een groot deel van de bevolking.

Via een tussenpersoon

In Servië wordt meestal gewerkt met kleine distributeurs (4 tot 10 werknemers) die zorgen voor de invoer en aanpassing aan de lokale wetgeving, onder andere inzake etikettering en verkoop aan supermarkten en aan de detailhandel.

Een bedrijf opstarten ter plaatse

De registratieprocedures in Servië duren maximaal 5 dagen. De doelmatige en kosteneffectieve procedure voor de registratie en de verwerking van de gegevens gebeurt via het "Business Registers Agency". Meer info kan u terugvinden op volgende websites:

Digitale communicatiekanalen

Volgens de laatste cijfers van het Servische Statistiekbureau bedraagt het aantal huishoudens in Servië met een computer en een internetaansluiting 74,3%, terwijl het percentage huishoudens met een internetaansluiting 81% bedraagt. Wat de internetverbinding betreft, heeft 90,5% van de internetgebruikers een vaste breedbandverbinding en wordt een mobiele verbinding gebruikt door 71,9 %. Uit het onderzoek bleek ook dat bijna 10% van de bedrijven het internet gebruikt voor zakelijke doeleinden, terwijl 84,4% van de bedrijven een website heeft.

In 2019 verkocht 27,9% van de bedrijven producten/diensten online. In het eerste kwartaal van 2020 steeg het aantal transacties met betrekking tot de online-aankoop van goederen en diensten met 48,1% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. Het aantal virtuele verkooppunten steeg met 36,6% aan het einde van het eerste kwartaal van 2020, terwijl het aantal transacties dat via mobiel en online bankieren werd uitgevoerd met 25,6% steeg.

E-mail: e-mail is nog steeds de meest populaire manier van communiceren, vooral in de bedrijfswereld.

Viber/Whatsapp: bijna 90% van de smartphonebezitters gebruiken Viber. WhatsApp wordt ook zeer veel gebruikt.

Meest gebruikte zoekmachine: Google

Sociale media: Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter

Online vergaderingen: door de uitbraak van de coronapandemie werd online vergaderingen een tijdelijke must. De meest gebruikte platformen zijn Zoom, Microsoft Teams, Skype for Business, terwijl Cisco Webex niet zo gebruikelijk is.

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

De belangrijkste professionele en handelsbeurzen van Servië vinden plaats in Belgrado en Novi Sad. In eerste instantie is dit een forum voor uw lokale distributeur, maar een eenmalige deelname kan ook geschikt zijn met het oog op het rekruteren van een goede distributeur in de regio.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico’s

Servië is in volle heropbouw na de turbulente jaren ’90. Het land was bijna een decennium afgesloten van de internationale economie en dit laat uiteraard nog sporen na. Zo is de infrastructuur nog niet goed ontwikkeld en is de dienstensector nog in volle ontwikkeling. Ook de financiële situatie van heel wat bedrijven is niet altijd even rooskleurig, wat impliceert dat voorzichtigheid geboden is wat de betalingsvoorwaarden betreft. Men gebruikt dan ook best een kredietbrief of eist voorafbetaling. Op economisch en juridisch vlak zijn al heel wat hervormingen doorgevoerd, waardoor het zakendoen in theorie vlot verloopt.

De Nationale Bank van Servië is bevoegd voor het regelen, controleren en verbeteren van de betalingsmethodes.

Meer weten:

Tips bij het zakendoen

 • Het voorbije decennium heeft de Servische zakenwereld kunnen profiteren van de aanwezigheid van verschillende internationale agentschappen, buitenlandse investeerders en technische bijstandsprogramma’s. Dit heeft ervoor gezorgd dat nieuwe management-, talen- en IT-skills en nieuwe commerciële gebruiken geïntroduceerd werden in het land. Dit is vooral zichtbaar in grotere steden.
 • Over het algemeen zijn veel gewoontes uit de Europese zakelijke cultuur ook in Servië van toepassing. De reactiesnelheid van bedrijven en organisaties ligt misschien wat lager maar dat is op zich geen aanwijzing dat men niet geïnteresseerd is. De Servische bevolking is veelal goed opgeleid en goed geïnformeerd.
 • Het opbouwen van een persoonlijke relatie met een commerciële partner is van vitaal belang. Zakenlui werken het liefst met iemand die ze goed kennen en zakelijke vriendschappen worden dan ook geapprecieerd.
 • Bij ontmoetingen met (mogelijke) zakenpartners wijken de zakelijke etiquetteregels niet af van deze in West-Europa, zoals een stevige handdruk en het uitwisselen van visitekaartjes. Het geven van een klein zakelijk geschenkje komt eveneens vaak voor.
 • Aarzel niet om uw gesprekspartner uit te nodigen om het gesprek verder te zetten tijdens de lunch of het diner.
 • Uw gesprekspartner is niet noodzakelijk degene die de beslissingen neem. Een deal is pas rond wanneer hij goedgekeurd wordt door iemand met de autoriteit om dat te doen.
 • Serven staan bekend om hun gastvrijheid. Het drinken van een stevig glas bij het sluiten van een akkoord of zelfs tijdens de onderhandelingen is niet ongebruikelijk. Het staat niet goed om een glaasje of verfrissing af te slaan.
 • Serven zijn trots op hun land en cultuur en zullen u zeker vragen naar uw indrukken over het land. Het is aan te raden om gevoelige (politieke) onderwerpen te vermijden.
 • Veel zakenlui spreken vlot vreemde talen, vooral Engels.
 • Een typische werkdag begint om 8u en eindigt om 16u. Openbare diensten werken van 7u30 tot 15u30.
 • Herbevestig uw afspraken, zowel wat timing als locatie betreft. Wees stipt op tijd, zelfs als uw gesprekspartner wat later zou aankomen.
 • Serven zijn over het algemeen vlot te benaderen en direct in hun aanpak. Aarzel niet vragen te stellen als u info nodig heeft.
 • Zakelijke kledij is een must voor professionele meetings.
 • De zomervakantieperiode is absoluut geen goede tijd om zaken te doen. Serven vermijden zoveel mogelijk meetings te plannen in juli en augustus.

Duurzaam Internationaal Ondernemen

Grijze en zwarte markten zijn aanwezig en de afgelopen vier jaar zijn die nog verder ontwikkeld als gevolg van de wereldwijde economische situatie.

Fraude en corruptie blijft een uitdaging, vooral met betrekking tot de belastingen en invoerrechten.

Internationale winkelketens bezitten voldoende macht op de markt om hieraan te ontsnappen.

Meer weten:

Ministry of Health of the Republic of Serbia
Nemanjina 22–26, 11000 Beograd, Serbia
T: +381 11 3613 734, +381 11 3616 540
www.zdravlje.gov.rs

Department for Sanitary Inspection
Omladinskih brigada 1, 11070 Novi Beograd
T: +381 11 2694 632

Ministry of Agriculture 
Nemanjina 22-26, 11000 Beograd, Serbia
T: +381 11 3065 038, +381 11 3065 039
www.minpolj.gov.rs/

Plant Protection Administration
Omladinskih brigada 1, 11070 Novi Beograd, Serbia
T: +381 11 311 7729

Veterinary Administration
Omladinskih brigada 1, 11070 Novi Beograd, Serbia
T: +381 11 2602 320

Department for Veterinary Inspection
T: +381 11 2605 630

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Servië