U bent hier

Servië in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 04/05/2020

Ook Servië werd recent getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal besmettingen neemt toe, en daarmee ook de preventieve maatregelen van de Servische overheid om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Servië.
Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Servië
Hoofdstad
Belgrado (7,2 miljoen inwoners)
Oppervlakte
88.361 km² (= 2,9 x België)
Aantal inwoners
7,2 miljoen (2014)
Staatshoofd
President Aleksandar Vučić
Regeringsleider
Premier Ana Brnabić
Taal
Servisch
Munt
Servische Dinar (RSD) Wisselkoers
Belangrijke steden
Novi Sad (250.000 inwoners), Niš (200.000), Kragujevac (192.300)
Meer weten
srbija.gov.rs/pages/intro.php?id=5

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
51 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
7.246 USD (47.472 USD in België)

Economische vooruitzichten

De bbp-groei vertraagde tot 2% in 2017 en herstelde zich sterk in 2018 met een groei van 4,2%. De groei was het resultaat van een aanhoudend herstel van de binnenlandse vraag en de hogere kapitaaluitgaven, die een tegenwicht boden voor de sterke groei van de import. De grote FDI-stromen droegen in belangrijke mate bij tot de stijgende uitgaven voor kapitaalgoederen. De huidige prognose van de EBWO voor de groei in 2019 bedraagt 3,5%.

Ondersteund door hogere overheidsuitgaven voor goederen en diensten trok ook de groei van de overheidsconsumptie weer aan: de regering die na de verkiezingen van april 2016 werd gevormd, heeft de uitvoering van structurele hervormingen geïntensiveerd en verbreed met de hervorming van de sociale sector. De leider van de Servische Progressieve Partij (SNS), Aleksandar Vucic, won op 2 april 2017 de presidentsverkiezingen, een jaar nadat zijn partij in april 2016 een meerderheid behaalde in de parlementsverkiezingen. Hij benoemde de onafhankelijke en pro-Europese Ana Brnabic tot zijn opvolgster als eerste minister, maar zal het politieke toneel blijven domineren. De regering blijft de nadruk leggen op de hervorming van de overheid, de openbare financiën en de economie en voert fiscale, structurele en regelgevingshervormingen door in het kader van het IMF-programma dat loopt tot 2018.

De nieuwe niet-financiële overeenkomst die in juni 2018 voor 30 maanden met het IMF is gesloten, moet de voortzetting van de herstructurering van talrijke overheidsbedrijven in de transport-, energie, mijnbouw- en petrochemische sector aanmoedigen.

Volgens het Doing Business 2019-onderzoek van de Wereldbank staat Servië op de globale ranglijst op de  48ste plaats (op 190 economieën). Voor de belangrijkste subcomponenten staat het land op de 23ste  plaats voor "grensoverschrijdende handel", op de 49ste voor de “afwikkeling van insolventieprocedures” en op de 65ste voor “naleving van contracten”.

Ook het toetredingsproces tot de EU wordt voortgezet. Na een periode van ingrijpende veranderingen gedurende de afgelopen 15 jaar, begon Servië in januari 2014 de toetredingsgesprekken met de EU nadat het in de onderhandelingen met Pristina (Kosovo) heel wat vooruitgang had geboekt. Op 14 december 2015 – bijna 2 jaar later – startte Servië uiteindelijk de onderhandelingen over 2 hoofdstukken van het 'acquis communautaire' (of Gemeenschapsrecht) van de EU (32 en 35), in verband met financieel toezicht en Kosovo. Op een totaal van 35 onderhandelingshoofdstukken zijn nu 17 hoofdstukken geopend voor onderhandelingen, waarvan 2 hoofdstukken reeds voorlopig zijn afgesloten.

Factoren die gunstig zijn voor de economische groei van Servië zijn onder meer de strategische ligging, de relatief goedkope en geschoolde arbeidskrachten, vrijhandelsovereenkomsten met de EU, Rusland, Turkije, en de landen die lid zijn van de Midden-Europese Vrijhandelsovereenkomst (CEFTA).

In de eerste helft van 2020 zullen in Servië parlementsverkiezingen worden gehouden.

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Servië