U bent hier

Servië in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 13/01/2021

Ook Servië werd en wordt getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal besmettingen neemt ondertussen opnieuw toe, en daarmee ook de preventieve maatregelen van de Servische overheid om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Servië.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Servië
Hoofdstad
Belgrado (7,2 miljoen inwoners)
Oppervlakte
88.361 km² (= 2,9 x België)
Aantal inwoners
7,2 miljoen (2014)
Staatshoofd
President Aleksandar Vučić
Regeringsleider
Premier Ana Brnabić
Taal
Servisch
Munt
Servische Dinar (RSD) Wisselkoers
Belangrijke steden
Novi Sad (250.000 inwoners), Niš (200.000), Kragujevac (192.300)
Meer weten
srbija.gov.rs/pages/intro.php?id=5

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
51 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
7.412 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

De uitbraak van COVID-19 en de daarmee samenhangende beperkende maatregelen eisten een zware tol van de Servische economie, zodat het land in 2020 in een recessie terechtkwam als gevolg van de teruglopende toeristische en transportactiviteit, de vertraging van de export en de daling van de directe buitenlandse investeringen en de investeringen in het algemeen. Om de negatieve economische gevolgen van de pandemie te verzachten, keurden de Servische autoriteiten eind maart een uitgebreid hulppakket goed.

De bijdrage van de netto-uitvoer aan de groei blijft negatief, aangezien de uitvoer meer daalt dan de invoer. De netto buitenlandse directe investeringen (BDI) zullen naar verwachting dalen van 6,3% van het bbp in 2019 tot 4,7% in 2020. Een stijging van de landbouwproductie met 2,2 procent in 2020 zal de afname van de industriële activiteit en deze in de dienstensector gedeeltelijk compenseren.

Volgens de Europese Commissie zal de Servische economie in 2020 een gematigde daling van 1,8% kennen, dankzij de relatief korte duur van de strengste sluitingsmaatregelen als gevolg van de COVID-19-pandemie en de aanzienlijke steun voor het verzachten van de gevolgen van de crisis. De coronacrisis heeft wel een negatieve impact op de overheidsbegroting. Het tekort liep in 2020 op tot 9%, nadat het in 2019 nagenoeg in evenwicht was. De terugkeer van Servië naar de situatie van voor de COVID-19-crisis en de economische groei worden in 2021 verwacht. De groei zou dit jaar op 4,8% kunnen uitkomen, en gebaseerd zijn op investeringen en de privéconsumptie. Voor 2022 wordt verwacht dat de economie met 3,8% zal groeien.

De Wereldbank hanteert iets andere cijfers. Zo zou de economie in 2020 met 3% gekrompen zijn en gaat men uit van een groei met 2,9% voor dit jaar. Deze vooruitzichten hangen in belangrijke mate af van de internationale ontwikkelingen, waaronder de impact van COVID-19.

Tot slot schatten Servische bronnen dat het bbp in 2020 met 1,5% gekrompen is, waarmee de economie betere cijfers zou neerzetten dan vele andere landen in Centraal- en Oost-Europa en de EU.

Op 21 juni 2020 werden parlementsverkiezingen gehouden. Deze waren aanvankelijk gepland voor 26 april, maar werden uitgesteld door de noodtoestand als gevolg van de pandemie. De nieuwe regering zal minder dan twee jaar aan de macht zijn, aangezien de volgende algemene verkiezingen uiterlijk op 3 april 2022 zullen worden gehouden, samen met de presidentsverkiezingen.

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Servië