U bent hier

Zakendoen in Pakistan

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

  • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
  • Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
  • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

Vlaamse bedrijven kunnen de lokale markt benaderen om contacten te leggen met mogelijke partners in de publieke en particuliere sector. Heel wat bedrijven vinden hun partners of vennoten inderdaad rechtstreeks. Het is echter sterk aan te bevelen een beroep te doen op het due diligence-onderzoek (bedrijfsonderzoek), dat wordt uitgevoerd door het plaatselijke AWEX/FIT/hub.brussels in het land zelf. Zo vermijdt u dat u in zee gaat met een lokale partner die onvoldoende ervaring heeft of niet over de juiste expertise beschikt.

Via een tussenpersoon

Samenwerking met een plaatselijke agent of distributeur wordt ten sterkste aanbevolen om een efficiënte marketing te garanderen en valstrikken te vermijden. Terwijl gespecialiseerde bedrijven wel degelijk bestaan, kunnen Belgische bedrijven heel wat Pakistaanse bedrijven vinden die in meer dan één sector of domein actief zijn. De keuze van een efficiënte agent of distributeur is nuttig voor de marketing, de verkoop en alles wat de regelgeving betreft.

Een bedrijf opstarten

Securities & Exchange Commission of Pakistan

Oprichting en registratie van bedrijven onder de wet op de bedrijven 1984
http://www.secp.gov.pk/Guides/PromotersGuideEnglish-new.pdf

Hieronder vindt u een gedetailleerd overzicht van de bureaucratische en wettelijke obstakels waarmee ondernemers worden geconfronteerd die in Pakistan een nieuw bedrijf willen oprichten en registreren. Het onderzoekt de procedures en de tijd en kosten die gepaard gaan met de oprichting van een commercieel of industrieel bedrijf met max. 50 werknemers en een startkapitaal dat tien keer groter is dan het BNI per hoofd.
http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/pakistan/starting-a-business

Digitale communicatiekanalen

Het bedrijfsleven in Pakistan is behoorlijk goed digitaal verbonden. E-mail is nog steeds het belangrijkste elektronische communicatiemiddel. Binnen bedrijven hebben de  besluitvormers hun e-mailaccounts geconfigureerd op hun mobiele telefoons. Zodra het contact is gelegd, wordt WhatsApp ook steeds vaker gebruikt. Online meetings hebben sinds COVID-19 ook sterk aan populariteit gewonnen. Hierbij wordt Zoom het meeste gebruikt.  Tools als Instagram en Facebook worden voornamelijk gebruikt voor promotie op social media.

Hoewel de meeste grote bedrijven beschikken over een website en een Facebook-pagina, gebruiken zij deze feedback of contactformulierfuncties maar weinig.

Voor Vlaamse bedrijven is het zeker aan te raden om e-mail, WhatsApp en Zoom (of een andere applicatie) te gebruiken.

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Hoewel u potentiële partners en klanten kan vinden door regionale en internationale vakbeurzen of websites te bezoeken, is de beste en veiligste manier om potentiële partners te vinden contact opnemen met het plaatselijke Awex/FIT/BIE-kantoor, dat op uw maat naar een dergelijke partner op zoek gaat. Het plaatselijke Awex/FIT/BIE-kantoor geeft bovendien informatie over de draagkracht, de reputatie, de ervaring en de expertise van de potentiële partner.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico’s

Het gebruikelijkste en aanbevolen betaalmiddel in Pakistan is een onherroepelijke kredietbrief. In februari 2018 heeft Moody's Investors Service de vooruitzichten voor het Pakistaanse bankwezen bijgesteld van negatief naar stabiel op basis van de betere economische groeiverwachtingen van het land. Standard & Poor's geeft Pakistan een B-kredietrating met stabiele vooruitzichten. De recentste kredietrating van Moody's voor Pakistan was B/B met stabiele vooruitzichten. Fitch gaf als recentste kredietrating voor Pakistan: B met stabiele vooruitzichten. De Pakistaanse banksector is een sterke sector die de wereldwijde bankencrisis heeft overleefd. Belgische exporteurs en Pakistaanse importeurs kunnen ook onderling overeenkomen om met bankoverschrijvingen te werken. In bepaalde gevallen kunnen Belgische bedrijven ook aandringen op een vooruitbetaling. Pakistaanse bedrijven kunnen hiermee akkoord gaan, maar dit wordt eerder gezien als een teken van wantrouwen.

Tips bij het zakendoen

Investeer uw bedrijfsmiddelen pas nadat u potentiële partners zorgvuldig heeft onderzocht.
Blijf contact onderhouden met de plaatselijke FIT-vertegenwoordiger voor informatie en bijstand.
Plan bezoeken in nauw overleg met de plaatselijke FIT-vertegenwoordiger.

Duurzaam Internationaal Ondernemen

Gezondheid en onderwijs zijn de belangrijkste mvo-thema's voor bedrijven in Pakistan. De meeste bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen, trekken geld uit voor de oprichting van scholen, verpleeginrichtingen en ziekenhuizen en instellingen voor beroepsonderwijs binnen of in de buurt van hun bedrijven.

Voor meer informatie over mvo in Pakistan, surf naar de volgende website: www.csrassociationpk.com/www.csr.com/sustainable-business/csr-awards.html

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Pakistan