U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Nieuw-Zeelands succes in vooruitstrevende technologieën

Technologie is Nieuw-Zeelands snelst groeiende sector met een jaarlijkse stijging van 19%.

Nieuw-Zeelanders hebben een cultuur van creatieve zelfvoorziening en veerkracht die leidt tot slimme, pragmatische innovaties. Geen wonder dat ze model staan voor hun innoverende technologieën in verscheidene sectoren zoals ‘fintech’ (technologie in de financiële sector), medische technologie, agritech en lucht- en ruimtevaart.

Agri-tech and Agribusiness (Agro-industrie)

Nieuw-Zeelandse landbouw- en veeteeltbedrijven behoren tot de wereldleiders op het vlak van ontwikkeling en innovatie, onder meer in traceerbaarheid, automatisering, bewaking en beheer op afstand, maar ook marketing van nieuwe variëteiten en proteïne varianten.

Nieuw-Zeeland doet ook heel wat onderzoek naar de verkleining van de ecologische voetafdruk, vermindering van uitstootgassen en kwaliteitscontrole van landbouwproducten. Deze technieken worden ook geëxporteerd en geïmplementeerd in verschillende overzeese markten zoals Argentinië, Chili, Samoa en China.

Dit is de grootste exportsector in Nieuw-Zeeland en biedt mogelijkheden aan voor Vlaamse bedrijven die knowhow, materiaal en software voor deze sector kunnen leveren.

Biotech & Foodtech

In 2018 exporteerde Nieuw-Zeeland voor meer dan 10 miljard USD aan zuivel, eieren en honingproducten (26,5% van de totale export). De export van vlees bracht 5,3 miljard dollar op, wat 13,5% van de totale export was. Fruit en noten bedroegen 5,8% van de totale export, met een waarde van 2,2 miljard dollar. Maar ook vis en schaaldieren werden voor 1,1 miljard dollar geëxporteerd. (www.worldstopexports.com/new-zealands-top-10-exports/)

Bij het streven naar kwaliteit, merkbescherming en productiviteit, worden in de land-, tuin- & wijnbouw, visindustrie en bosbouw steeds vaker nieuwe geïntegreerde technologieën voor GPS, IoT, 5G-data, telemetrie en micro-sensortechnologie gebruikt.

Voedingssupplementen (nutraceuticals) en functionele voeding (functional foods)

De toenemende internationale vraag naar voedingssupplementen heeft de Nieuw-Zeelandse voedingsindustrie sterk en snel doen groeien. Exportwaarden van voedingssupplementen zijn verdrievoudigd in de laatste 10 jaar. Dit succes is te wijten aan de geografische ligging van Nieuw-Zeeland en de vaak unieke fauna en flora. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Manuka honing.

Voor meer details, kan u naar deze website gaan: https://agrihq.co.nz/topic/people-and-lifestyle/health-and-safety-2/red-meat-reducer-pannedwww.sciencelearn.org.nz/resources/541-functional-foods

Opportuniteiten i.v.m. seizoengebondenheid

Door de tegengestelde seizoenen in Nieuw-Zeeland in vergelijking met Europa, kunnen Vlaamse bedrijven de Nieuw-Zeelandse markt bevoorraden wanneer de lokale productie laag is.

Biotechnologie en life-sciences

Meer dan 70% van de exportopbrengsten van Nieuw-Zeeland zijn afkomstig van biologisch gebaseerde producten. De Nieuw-Zeelandse bekendheid in de primaire sectoren zoals veeteelt, akkerbouw en tuinbouw maar ook bosbouw en de gezondheidszorg werden bevorderd door talrijke innovatieve onderzoeken naar geavanceerde technologieën in biotechnologie.

Sinds tal van jaren worden er talrijke onderzoeken en ontwikkelingen gestart voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk en vermindering van de luchtuitstoot van de zuivelfabrikanten in Nieuw-Zeeland.

De voornaamste onderzoeken werden gedaan in vakgebieden zoals menselijk welzijn en dierengeneeskunde.

Naarmate de moderne biotechnologie evolueerde, was Nieuw-Zeeland er snel bij om moleculaire biologie, genetica, proteomics toe te passen in zowel gevestigde als opkomende biologische sectoren. Op die manier worden er opportuniteiten gecreëerd voor samenwerkingen en joint ventures met buitenlandse partners. Voor meer informatie, zie www.biotechnz.org.nz

Overheidsondersteuning

Zoals in de meeste OESO-landen, speelt de regering een belangrijke rol in de financiering en ondersteuning van deze industrie. Biotechnologie, en meer bepaald nanotechnologie, wordt beschouwd als een belangrijke sector voor de economische ontwikkeling en geniet volop van de steun van overheidsagentschappen, zowel op het vlak van exportpromotie als investeringen. Voor meer informatie, zie: www.msi.govt.nz/update-me/success-stories/.

Tal van Nieuw-Zeelandse geavanceerde technologieën genieten van grote internationale interesse en zouden dus ook van belang kunnen zijn voor Vlaamse bedrijven.

Foodservices en voeding en dranken

Food services - B2B

De stijgende internationale bevolking, deels door grote immigratie vanuit het Verenigd Koninkrijk, Azië, Australië en Noord-Amerika, stimuleerde een toenemende vraag naar internationale producten uit verschillende culturen.

Ondanks de Corona crisis is toerisme is nog steeds een belangrijke sector.  Het is van belang dat er een efficiënte toelevering van voedingsproducten en dranken vanuit alle hoeken van de wereld kan gebeuren. Het high-end segment in de toeristische en horecasector is steeds op zoek naar nieuwe internationale producten die doorgaans niet te vinden zijn in de supermarkt.  Belgische producten hebben doorgaans een goede reputatie.

Food retail  B2C

Trends in de voedingssector

In Nieuw-Zeeland hebben Belgische producten een goede reputatie qua kwaliteit en authenticiteit.

  • Suikervrije voeding zoals chocolade
  • Stijgende trend in vegetarische, veganistische en plantaardige producten
  • Biologische producten
  • Stijgende vraag naar kant-en-klare maaltijden
  • Glutenvrije (of arme) en lactosevrije producten en alcoholvrij wijn/bier

De vraag naar drank, en in het bijzonder bier, is de laatste jaren enorm gestegen (ANZ New Zealand Craft Beer 2017). Steeds meer Vlaamse ‘craft’ bieren vinden hun weg naar Nieuw-Zeeland en worden geserveerd tot in de verste hoeken van het land, vaak op vraag van de internationale toeristen.

Supermarktketens - B2C

Nieuw-Zeeland wordt nationaal gedomineerd door 2 marktspelers:

  • Foodstuffs (coöperatieve op zowel het Noord- als Zuideiland)  (100% Nieuw-Zeelands) eigenaar van New World supermarkets (hoger marktsegment), PaknSave (volume & discount) en regionale keten 4Square – totaal marktaandeel ±55%.
  • Woolworth  (was Progressive  Enterprises - privately owned company - 100% Australisch) eigenaar van Countdown (grootste winkelketen met ±30 marktaandeel), regionale keten FreshChoice en Supervalue - totaal marktaandeel ±42%.

COSTCO heeft aangekondigd te openen in Nieuw-Zeeland wat het duopolie ongedaan zou maken en voor een scherpere concurrentie kan zorgen. The Warehouse, 100% Nieuw-Zeelands, belangrijke nationale keten, verkoopt geen verse producten maar wel voorverpakte voedingswaren en dranken, ondermeer Belgische chocolade.

De regering heeft ook een onderzoek geopend naar de kwaliteit en prijzenbeleid van de 2 grote supermarktketens (nov 2020) en de hele sector in 2021/22 en een recent rapport heeft het over de nood voor meer spelers en dus meer competitie.

De coronacrisis heeft geleid tot sterke groei van online aankopen en thuisbestellingen.

Beide ketens opereren in verschillende supermarkttypes:

  • Supermarkten met focus op kwaliteit, service en breed assortiment
  • Supermarkten met focus op prijs/volume
  • Regionale winkels met kleinere en lokale afgestemde productassortimenten

Beide ketens hebben Belgische producten in hun steeds groeiend assortiment van Europese producten en bovendien hebben ze ook Vlaamse leveranciers voor hun huismerk. 

Beide ketens kopen merkproducten uitsluitend aan bij Nieuw-Zeelandse importeurs/distributeurs. Een uitzondering wordt gemaakt voor toeleveranciers van huismerken waarbij de onderhandelingen direct gebeuren met de Vlaamse producent.

Benzinestations - B2C

Ook in Nieuw-Zeeland breiden de oliemaatschappijen in hun tankstations, hun aanbod in food en non-food steeds verder uit.
Zij worden daarbij steeds een grotere concurrent voor de regionale, kleinere supermarkten. Ze hebben hun eigen aankoopteam voor het selecteren van toeleveranciers.

Voedingsveiligheid

Nieuw-Zeeland en Australië hebben vaak dezelfde voedselveiligheidsregels van het gemeenschappelijke orgaan FSANZ (www.foodstandards.gov.au/) en gelijkaardige invoerregels op het vlak van bio-veiligheid en quarantaine.

Voor alle geïmporteerde producten consulteert u best de Import Health Standards database, die beschikbaar is via www.biosecurity.govt.nz/ihs/search.

Op de website van de New Zealand Food Safety Authority vindt u informatie over voedselimport en sectornormen: www.nzfsa.govt.nz/importing/index.htm

Handelsbeurzen voor voeding

Nationale handelsbeurzen voor voeding kunnen interessant zijn voor Vlaamse exporteurs die merkbekendheid nastreven of een product willen lanceren. De belangrijkste voor productlanceringen in voeding en culinaire producten zijn:

  • The Food Show 

Hét culinaire topevenement in Nieuw-Zeeland voor de consument, een organisatie van North Port Events Ltd. Dit uitgesproken internationale evenement wordt georganiseerd in de 3 belangrijkste centra van Nieuw-Zeeland. De 'foodie' vindt er alles wat hij of zij nodig heeft. Zie website www.foodshow.co.nz

  • Fine Food NZ

Dit evenement is kleiner, met nadruk op delicatessen en geïmporteerde voeding. Eveneens een organisatie van North Port Events Ltd. Een productlancering of speciaal evenement rond deze handelsbeurs zou zeker een krachtige marketing zet zijn voor een nieuw product, eventueel in samenwerking met hetzij de verdeler, hetzij de commerciële partners. Zie website www.finefoodnz.co.nz

Bouw en infrastructuur

De bouwsector speelt een belangrijke rol (5de grootste sector) in de nationale economie van Nieuw-Zeeland en oefent een sterke invloed uit op de werkgelegenheid (10%). De bouwsector en aanverwante activiteiten droegen in het verleden 8% bij tot het bruto binnenlands product van Nieuw-Zeeland en wordt verwacht te blijven groeien in de toekomst.

De meeste bouwactiviteiten zijn geografisch geconcentreerd tot 4 regio’s in Nieuw-Zeeland:

  • Auckland-Hamilton-Tauranga driehoek (verwachte groei van 5 tot 10 jaar)
  • Canterbury
  • Wellington
  • Central Otago (Queenstown/Wanaka)

Door de coronacrisis, de lage rente en een stimuluspakket van de overheid, kent Nieuw-Zeeland ongeziene investeringen in infrastructuur (trein, tram, bus, bruggen, wegverbreding en wegbeveiliging).

Impact aardbevingen

De bouwsector heeft een sterke groei gekend door de aardbevingen in Canterbury in 2011. De omvang van de heropbouw en stabilisatie van gebouwen in en rondom Christchurch zijn medeverantwoordelijk voor de sterke toename in vraag naar geschoold personeel, gespecialiseerde en geïmporteerde bouw- en decoratiematerialen. De piek in bouw is nu verhuist naar het noordeiland en de driehoek Auckland-Hamilton-Tauranga.

Ongekend tekort aan woningen

Het hoge niveau van immigratie en een steeds strakkere regelgeving & vergunning, maakt het tekort aan huizen nog steeds dramatisch, ondanks meerdere initiatieven van de regering vroeger en nu. Men spreekt van een tekort aan ±80.000 huizen, meer dan de helft daarvan in Auckland.

In de periode 2016-2025 zal de heropbouw van Canterbury qua groei worden overtroffen door nieuwe projecten op het noordereiland, nl. de driehoek Auckland-Hamilton-Tauranga.

Er is een expliciete vraag naar (internationale) bouwbedrijven, experten en bouwvakkers. Ook de dienstensector (juridisch, audit, boekhouding, enz.) rond de (her)opbouw kent een sterke groei. Vlaamse bedrijven kunnen hier hun specialisaties aanbieden, nl. op het vlak van bouwtechnologie en voorzieningen die de kwaliteit en snelheid van de heropbouw verhogen.

Vaak is de implementatie het snelst door middel van een samenwerkingsakkoord met een gevestigde firma in Nieuw-Zeeland.

Internationale schaarsheid van bouwproducten veroorzaakt ook hier hogere kosten en vertragingen. Niew-Zeeland gebruikt heel veel gipsplaten en ondanks lokale productie daarvan is er door de schaarste grote hinder.

De regering blijft voortdurend initiatieven ontwikkelen om internationale bouwbedrijven aan te trekken.

Online databanken van alle overheidsaanbestedingen

GETS (Government Electronic Tender Service) is de Nieuw-Zeelandse overheidsdienst voor elektronische aanbestedingen: www.gets.govt.nz/ExternalIndex.htm

Op de ICN Gateway http://gateway.icn.org.au/ vindt u Nieuw-Zeelandse en Australische projecten, leveranciers en kopers.

Sectorrapport over de algemene productie: www.mbie.govt.nz/assets/f0f81b6194/new-zealand-manufacturing-sector-report-2018.pdf

Lucht- en ruimtevaart

In de afgelopen jaren scoren zowel lucht- als ruimtevaartbedrijven goed op het vlak van economische ontwikkeling. Elk jaar nemen de buitenlandse investeringen & overnames (USA, CHINA) in deze segmenten toe.

Activiteiten die vooral op export gericht zijn:

  • Commerciële rakettechnologieën en capaciteit 
  • Ontwerp en aanmaak van commerciële interieurs voor ’wide-body’ vliegtuigen 
  • Gespecialiseerd motoronderhoud
  • Titanium applicaties in de luchtvaart
  • Innovatie & ontwikkeling in individueel luchttransport (Jetpacks)
  • Sub orbital raketten en oplossingen voor betere ‘groene’ brandstof 
  • high altitude autonomous aircraft voor het verzamelen van data in hoge resolutie

Nieuw-Zeeland heeft productieve clusters in luchtvaart en onbemande luchtvaart, een potentieel dat door de grote internationale spelers wordt erkend.

New Zealand Space Agency - https://www.mbie.govt.nz/science-and-technology/space

Aerospace Christchurch - https://www.christchurch.space

Deze clusters werken nauw met de grootste universiteiten (Auckland & Canterbury Universities).

Recent voorbeeld hiervan is de Airbus investering in de ‘Aerospace Challenge' https://spacebase.co/group/267

Productiesector

Het aandeel van de productiesector in de Nieuw-Zeelandse economie is met ±11% erg belangrijk en vergelijkbaar met vele Europese economieën, Canada en de VSA.

Uitrustingsgoederen voor de industrie bieden belangrijke opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven die technologie op dit vlak kunnen aanbieden.

F&B productie ±20%, Transport uitrusting ±20%, Petrochemie en polymeren ±16%, metaal ±11%, hout & papier ±9%.

E-commerce market

De hoge graad van internet penetratie en de snelle acceptatie van nieuwe technologieën zorgen, zowel voor consumenten als voor bedrijven, voor een snelle opmars van e-commerce in Nieuw-Zeeland. Men schat dat meer dan 80% van alle Nieuw-Zeelanders online koopt met een aandeel van ±7-8% in hun uitgaven. 3/5 van de inwoners zou hun smartphone gebruiken als voor een aankoop. Een stabiele banksector maakt dat min. 75% van de online aankopen gebeurt met een kredietkaart.

E-facturatie tussen bedrijven is een nieuwe doelstelling waarbij men probeert om betalingen en het documentenverkeer online te laten verlopen.

De Nieuw-Zeelandse consumentenmarkt

De groei van de economie was /is typisch gedreven door sterke immigratie van kapitaalkrachtige investeerders, Nieuw-Zeelanders die terugkeren en krachtige markten met een steeds toenemende vraag naar zuivel en vlees en hoge kwaliteit voedsel items. 

De inkomensverschillen zijn en blijven groot; hoogste inkomens (hoogste 10%) verdienen tot 10 maal meer dan laagste 10% inkomens. De prijzen van huisvesting zijn onder corona nog verder gestegen en vaak onbetaalbaar voor de meeste Nieuw-Zeelanders.

Technologie, DIY-producten, online diensten en fastfood zijn sectoren die nog steeds snel groeien. Tot 73% van de consumenten zou actief op zoek zijn naar ‘koopjes’. 

Nieuw-Zeelanders zijn typisch goed geschoold, technologie minded, gepassioneerd door en actief in sport, vissen en vinden reizen, vaak met tent, een prioriteit.

Ook is fietsen en mountainbiken de snelst groeiende activiteit in Nieuw-Zeeland met navenante uitgaven in deze categorie.

Er is duidelijk een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor het vaak unieke milieu en de impact die we daar op hebben door o.a. landbouw, individueel consumptiegedrag en gebrekkige afvalverwerking.

Consumptie wordt geleid door reizen, dan kledij, ontspanning en voeding - fastfood.

Tot een derde van de consumentenaankopen zou in het buitenland gebeuren (Australië, VSA, China).

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Nieuw-Zeeland