U bent hier

Zakendoen in Nieuw-Zeeland

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

  • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
  • Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
  • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Nieuw-Zeeland is een eersterangs, stabiele, transparante en betrouwbare economie. Ze prijkt al jarenlang in de top 3 van meest transparante en minst corrupte economieën ter wereld (http://www.transparency.org/cpi2014/results) De banksector doorstond de financiële crisis beter dan de meeste Europese banken en blijft heel betrouwbaar, veilig en stabiel. Nieuw-Zeeland heeft verschillende vrijhandelsakkoorden, o.a. met China, wat de handel met België soms minder concurrentieel kan maken.

Marktaanpak

Rechtstreeks

  • Een rechtstreekse aanpak is gebruikelijk
  • Degelijk Engelstalig marketingmateriaal is belangrijk
  • Nieuw-Zeelandse managers reizen graag, vaak en ver
  • Internationale handelsbeurzen zijn vaak een efficiënte en goedkope manier om contacten te leggen met zowel grote en kleine bedrijven uit Nieuw-Zeeland
  • Bedrijven onderhandelen systematisch met alle Amerikaanse, Europese en Aziatische leveranciers en als er voor hen reële toegevoegde waarde en opportuniteiten zijn, zullen ze het aanbod ernstig overwegen
  • Nieuw-Zeelandse managers reageren en handelen doorgaans snel en zijn doorgaans recht uit

Via een tussenpersoon

Zoals in alle moderne Westerse landen zijn goede distributeurs heel belangrijk, en in sommige sectoren zelfs een must. Vele regels die in het Verenigd Koninkrijk en Europa gelden, gelden ook in Nieuw-Zeeland.

Agenten zijn in Nieuw-Zeeland minder gebruikelijk. Soms is een nationaal importeur verdeler noodzakelijk, soms wordt er direct zaken gedaan met het productiebedrijf.

Een bedrijf opstarten ter plaatse

Bedrijfsvormen in Nieuw-Zeeland zijn vergelijkbaar met bedrijfsvormen in de Westerse wereld, de bedrijfscultuur is vaak een mix van de bedrijfscultuur van het VK & de VSA.

De NZ-regering ondersteunt zeer actief alle economische activiteiten, zeker rond internationale handel en investeringen.

MFAT of het Ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt zeer actief alle handel and investering activiteiten. www.mfat.govt.nz/en/trade/

New Zealand Trade Enterprise is een instelling die nauw samenwerkt met het ‘Ministry of Foreign Affairs and Trade' en het ‘Ministry of Business, Innovation and Employment’. Het NZTE biedt uitgebreide informatie over de economie van Nieuw-Zeeland, import & export, investeren en de belangrijkste voorwaarden en regulering. Men kan u assisteren bij marktonderzoek en biedt verschillende ontwikkelingsprogramma’s voor start-ups.

NZTE overzees netwerk heeft een kantoor verantwoordelijk voor Vlaanderen, in Parijs en Amsterdam met een uitstekende samenwerking met FIT.

NZTE Amsterdam   Weteringschans 165C, Amsterdam 1017 XD, Netherlands - Phone: +31 20 808 1956​

NZTE Paris   103 rue de Grenelle, 75007 Paris, France - Phone: +33 1 4501 4310

Voor meer informatie: www.nzte.govt.nz

New Zealand Now is een website van het ‘New Zealand Immigration Office’. De website biedt praktische informatie over handel & investeren in Nieuw-Zeeland en alles wat hierbij komt kijken op het gebied van regels, wetten en consulaire aangelegenheden als immigratie & visa. Voor meer informatie: www.newzealandnow.govt.nz/investing-in-nz

Voor meer informatie: www.business.govt.nz/?gclid=CjwKCAjw5pPnBRBJEiwAULZKvlSvQKFHTIyqGPdJ08CoKhDWeDIeYFoTS9msT_p6wbLllaEycHgOOBoCdwAQAvD_BwE

Een partnerschapsovereenkomst

De Nieuw-Zeelandse economie heeft door de verschillende regionale vrijhandelsakkoorden een directere toegang tot 2 miljard consumenten in sommige van de snelst groeiende economieën. Het opzetten van een Vlaams-Nieuw-Zeelands partnership, alliance of joint venture, waarbij de knowhow, het netwerk en de reputatie van de bedrijven worden gecombineerd, creëert bijzondere opportuniteiten op deze markten.

Digitale communicatiekanalen

De meest gebruikte professionele communicatie in Nieuw-Zeeland is nog steeds e-mail, ten koste van communicatie via telefoon. SMS/texting maakt een snelle opgang in business communicatie. Sociale media zijn nu voor de meeste bedrijven onderdeel van de marketingcommunicatie.

Alhoewel dient vermeld te worden dat steeds meer bedrijven u zullen uitnodigen om een ​​bericht achter te laten op de ‘contactpagina’ van hun website. Zo kunnen ze het inkomende bericht naar de betreffende persoon of afdeling sturen. Dit gaat ten koste van het verstrekken van individuele e-mails en het rechtstreeks benaderen van personeel voor specifieke vragen. 

Vaste lijnen maken plaats voor mobiele telefoons, die nu fungeren als het meest gebruikte communicatiekanaal. Tekstberichten zijn gebruikelijk voor praktische/operationele korte communicatie.

Bestanden delen via cloudoplossingen (in plaats van ze toe te voegen aan e-mails) wordt sterk aanbevolen. 

Zoom, gevolgd door Teams, zijn de meeste gebruikte platforms voor online vergaderingen. Ook Skype, Webex en FaceTime worden gebruikt maar in mindere mate.

Organisaties met een brede publieke aantrekkingskracht en communicatiebehoefte zijn fervente gebruikers van Facebook en Twitter. Grote aantallen organisaties hebben slechts symbolische of geen accounts op de genoemde media.

LinkedIn wordt zeker goed gebruikt en breed vertegenwoordigd binnen Nieuw-Zeelandse organisaties. Het wordt beschouwd als een betrouwbare informatiebron en communicatieplatform.

Last but not least staat Nieuw-Zeeland wereldwijd in de top 3 voor een transparante overheid: alle overheidsdiensten zijn volledig gericht op maximale online informatie en service.

Do's en don'ts

Marketing en communicatie

Zonder degelijk Engelstalig marketingmateriaal en een goed beveiligde website is toegang tot de markt moeilijk. Email en digitale marketing zijn heel belangrijk en vele bedrijven ontmoedigen een initiële persoonlijke benadering. Kopers worden vaak digitaal afgeschermd ten voordele van online inschrijvingen en screenings. Een duidelijk geformuleerd concurrentieel voordeel en concurrentieanalyse zijn nuttig.

Zakelijke ontmoetingen

Omwille van de afstand Nieuw-Zeeland en Europa en de hoge interesse voor internationale conferenties en handelsbeurzen bij Nieuw-Zeelandse managers, is het aan te raden om initieel relaties te leggen en onderhouden op deze events.

Zakelijke ontmoetingen worden best vastgelegd voordat u naar Nieuw-Zeeland vertrekt, om zeker te zijn dat belangrijke contactpersonen beschikbaar zijn. Bedrijven verwachten gewoonlijk dat bezoekers in eerste instantie naar hun kantoor komen. In de grote steden zijn er steeds vaker koffiebars in het gebouw/omgeving aanwezig die voor zakenafspraken gebruikt worden.

Flexibiliteit en laagdrempeligheid zorgen voor efficiënte zakelijke contacten zonder al te veel ego en protocol. Op tijd op de afspraak komen is belangrijk en weerspiegelt de professionele aanpak van uw bedrijf.

Nieuw-Zeelandse zakenmensen zijn beleefd, ongedwongen en weinig confronterend (Britse erfenis).  Ze onderhandelen resoluut maar zijn tegelijk eerlijk, direct, goed geïnformeerd en efficiënt in hun vakgebied.

Belangrijk is natuurlijk ook dat Nieuw-Zeeland een smeltkroes van culturen is. Ondernemers met Australische, Chinese, Nederlandse, Amerikaanse of Zuid-Afrikaanse achtergrond kleuren het zakendoen met aparte accenten.

Getuigenissen (testimonials) en referentieklanten zijn nuttige hulpmiddelen bij het creëren van geloofwaardigheid.

In tegenstelling tot Vlaanderen, verlopen zakelijke contacten zelden bij een maaltijd.

De zakelijke omgang in Nieuw-Zeeland is vriendelijk en men spreekt elkaar meestal met de voornaam aan. Omdat vele ondernemers regelmatig naar het buitenland reizen voor zaken, kunnen antwoordtijden langer zijn.  

Ook in Nieuw-Zeeland vindt men een toenemende etnische diversiteit onder het management.

Zakelijke kledij

Zakelijke kledij in Nieuw-Zeeland is typisch ‘Business casual’ waarbij het dragen van een das steeds minder gebruikelijk is.

Auckland is relatief minder formeel. In de hoofdstad Wellington is de zakelijke kledij formeler door de sterke invloeden van de overheidsinstanties en agentschappen.

In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 30° Celsius of meer en kunnen blazers achterwege worden gelaten.

Stijlvolle business-casual kledij is meestal aangewezen voor zakelijke ontmoetingen.

Geschenken en fooien

Cadeaus en fooien zijn niet gebruikelijk in de Nieuw-Zeelandse businesscultuur.

Toch worden kleine, stijlvolle geschenkjes wel op prijs gesteld. De beroemde Belgische pralinen zijn een graag gezien cadeau.

Nieuw-Zeelandse zakenlui verwachten echter geen cadeaus.

Duurzaam internationaal ondernemen

De campagne "100% Pure New Zealand" en haar groene merk zijn van nationaal en iconisch belang. Veel waarden en kwaliteiten van de samenwerking worden in dat perspectief beoordeeld. Groene technologieën die Nieuw-Zeeland helpen dat "100% pure" etiket te realiseren, hebben bij veel bedrijven een streepje voor.

Sociale verantwoordelijkheid is economisch gezien even belangrijk als in de andere Westerse OESO-economieën, zoals België.

Voor meer informatie, zie:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Nieuw-Zeeland