U bent hier

Nieuw-Zeeland in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Nieuw-Zeeland / Aotearoa (pronounced ˌaʊtɛəˈroʊ.ə/ in English)
Hoofdstad
Wellington (490.000 inwoners)
Oppervlakte
268.000 km² (= 8,8 x België)
Aantal inwoners
5,1 miljoen
Staatshoofd
Koningin Elizabeth II
Regeringsleider
Eerste Minister Chris Hipkins
Taal
Engels, Māori en Nieuw-Zeelandse gebarentaal
Munt
Nieuw Zeelandse Dollar Wisselkoers
Belangrijke steden
Auckland (1,5 miljoen inwoners), Christchurch (566.000), Wellington (490.000), 3/4 van de Nieuw-Zeelandse bevolking woont op North Island

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
248 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
48.419 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Nieuw-Zeeland succesvolle focus in wereldwijde handel

Nieuw-Zeeland heeft meer opportuniteiten dan u zou verwachten. Nieuw-Zeeland is dan ook bekend voor hun eersterangs, stabiele, transparante en betrouwbare economie met een stabiele financiële sector en een steeds groeiende internationale export.

Nieuw-Zeeland behoort tot de meest begeerde immigratie bestemmingen en naast veel internationale investeerders die zich in Nieuw-Zeeland wensen te vestigen, zijn er ook heel veel Nieuw-Zeelandse expats die terugkeren, vaak om hun kinderen te laten opgroeien in het "thuisland". Beide categorieën zorgen voor een forse instroom van know-how en financiële middelen die de economie helpen groeien en diversifiëren.

Verder heeft Nieuw-Zeeland ook een duidelijke en kwalitatief goede regelgeving, heldere beleidsvorming, gerechtelijke onafhankelijkheid en een overheid die effectief opereert. Dat betekent dat Nieuw-Zeeland een solide basis kent voor een aanhoudende economische groei en welvaart.

De Nieuw-Zeelandse bedrijfscultuur lijkt in menig opzicht op die van Vlaanderen en België, meer dan bepaalde andere culturen in Europa. 

A. Duurzame groei

De ‘Variables for Sustained Growth (VSG)’ index van KPMG (2015) rangschikte Nieuw-Zeeland als één van de landen die macro-economisch het meest stabiel is, over een kwalitatief goede infrastructuur beschikt en een hoog niveau van menselijk kapitaal kent.

B. Concurrentievermogen

Nieuw-Zeeland heeft een gelijkaardig internationaal concurrentievermogen als België.

  • Nieuw-Zeeland 19de
  • België 22ste

World Economic Forum’s Global Competitiveness report: http://reports.weforum.org/global-competitiveness-report-2019/competitiveness-rankings/ 

Het rapport somt een aantal gelijkaardige positieve factoren op voor Vlaanderen en Nieuw-Zeeland qua kwaliteit van het bedrijfsleven en de kwaliteit van het Nieuw-Zeelands onderwijssysteem.

C. Ease of doing business

In het ‘World Bank Doing Business 2019’ rapport, staat Nieuw-Zeeland bovenaan de lijst voor hun veiligheid, stabiliteit en eenvoud van regelgeving. Bovendien wordt Nieuw-Zeeland ook beschouwd als één van de eenvoudigste landen ter wereld om zaken te doen, een bedrijf te starten en biedt het ook de meeste bescherming aan voor investeerders.

D. Transparantie en corruptie

Nieuw-Zeeland is een eersterangs, stabiele, transparante en betrouwbare economie. Ze prijkt al jarenlang in de top 3 van meest transparante en minst corrupte economieën ter wereld (www.transparency.org/en/cpi/2019/results/nzl).

  • Nieuw-Zeeland
  • Denemarken
  • Finland

In 2019, voerde Nieuw-Zeeland de rankschikking aan van de landen met de laagste corruptiescore, gevold door Denemarken en Finland. België staat op de 17de plaats in dit klassement.

E. Financiële stabiliteit

De banksector doorstond de financiële crisis beter dan de meeste Europese banken en blijft heel betrouwbaar, veilig en stabiel. Nieuw-Zeeland heeft verschillende vrijhandelsakkoorden, o.a. met China en de meeste S.E. Asian landen, wat de handel met België soms minder concurrentieel kan maken.

De succesvolle onderhandeling van een vrijhandelsakkoord met Europe zou daar in de nabije toekomst aan verhelpen.

F. Douane en logistiek

De transparante, betrouwbare douane en logistieke procedures zijn van zeer hoog niveau en dus compatibel met de Vlaamse systemen - geen verrassing dat vele Nieuw-Zeelandse exporteurs gebruik maken van Vlaamse havens en hun logistiek bij het bevoorraden van de Europese markt.

Handel

A. Nieuw–Zeelands belangrijkste handelspartners

Nieuw-Zeeland is een moderne geïndustrialiseerde natie met een vrije markteconomie en leunt sterk op import en export.

De belangrijkste exportproducten zijn:

  • Vlees (vooral schaap en rund maar nu ook varkensvlees)
  • Zuivel (vooral melkpoeder, roomboter en meer gespecialiseerde vormen van proteïnen)
  • Fruit (vooral kiwi fruit, appels en recent ook avocado’s)
  • Wijn
  • Vis en zeevruchten (afkomstig van zowel viskwekerijen als wilde vangst)
  • Hout (vooral boomstammen en ruw hout)
  • Machines, vaak Agro-sector,  productie & voeding en dranken

B. Vrijhandelsakkoorden en economische partners

Door de relatief korte afstand met Azië en het uitgebreide netwerk van verschillende handelsakkoorden hebben de in Nieuw-Zeeland gevestigde bedrijven toegang tot meer dan 2 miljard consumenten in sommige van de snelst groeiende economieën.

Nieuw-Zeeland heeft 15 vrijhandelsakkoorden en economische partnerakkoorden met landen in de Aziatische regio en de regio van de Stille Oceaan.

Het meest open en productieve akkoord is met buurland Australië: NZ-Australia Closer Economic Relations (CER) www.mfat.govt.nz/en/trade/free-trade-agreements/free-trade-agreements-in-force/nz-australia-closer-economic-relations-cer/

Nieuw–Zeeland heeft verder onder meer individuele vrijhandelsakkoorden en  economisch partnershappen met:

  • China, Nieuw-Zeeland was de eerste economie met een  handelsakkoord met China 
  • Singapore, ook recent een extra akkoord i.v.m. digital economie
  • Zuid-Korea
  • Maleisië
  • Thailand
  • Chili
  • Hongkong

Daarnaast was/is Nieuw-Zeeland zeer actief in het succesvol negotiëren van belangrijke akkoorden zoals:

  • ASEAN-Australia-New Zealand free trade agreement (AANZFTA)  
  • Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP)

Voor meer informatie over de verschillende vrijhandelsakkoorden en partnerakkoorden, 2022 zie: https://www.mfat.govt.nz/en/trade/free-trade-agreements/free-trade-agreements-in-force/

C. Een belangrijke toegangspoort tot eilanden in de stille oceaan 

Niet alleen is Nieuw-Zeeland een stabiele en lucratieve markt met 5 miljoen inwoners, Auckland is een van de belangrijkste gateways van goederen en diensten naar de eilanden in de Stille Oceaan, zoals Samoa, Cook Islands, Tonga, Vanuatu, enz.

Denk daarbij onder meer aan de bevoorrading voor de hotelsector, investeringsgoederen en technische infrastructuur, maar ook aan apparatuur voor voedselverwerking. Vele investeringsprojecten komen tot stand met Europese hulp.

D. Bedrijfscultuur

De Nieuw-Zeelandse bedrijfscultuur is zeer vergelijkbaar met die in Vlaanderen.  

De metropool Auckland, is op enkele vlakken wat verschillend van de rest van Nieuw-Zeeland omwille van de hogere bevolkingsdichtheid en ook omdat het de meeste nieuwe immigranten telt en ook de meeste Nieuw-Zeelanders die niet in het land geboren zijn. Door die etnische mix en de financiële kracht van die nieuwe immigranten, ‘voelt’ Auckland zich meer kosmopolitisch - internationaal en minder sterk ‘kiwi’. 

Wellington, de hoofdstad en het administratief & diplomatiek centrum, is dan weer uitzonderlijk om zijn zeer groot aantal hoog opgeleiden en hoge inkomens.

Christchurch is de belangrijkste stad op het zuideiland ‘The Mainland’ en kent na de aardbevingen van 2011, opnieuw een belangrijke groei met migratie vanuit Auckland en Wellington. Ook de regio van ‘de grote meren’ van Central Otago, met centra Queenstown en Wanaka blijven sterk groeien met veel overzeese investeringen.

Nieuw-Zeeland, behoort tot het Gemenebest, en heeft daardoor veel standaarden en normen (historisch) gemeen met het Verenigd Koninkrijk.

Door hoge immigratiecijfers hebben veel bedrijven een hoog percentage aan multiculturele werknemers. De meeste immigranten zijn afkomstig uit Australië, het Verenigd Koninkrijk, China en India. 

Meer nog dan België, wordt het bedrijfslandschap in Nieuw-Zeeland hoofdzakelijk gedomineerd door kleine en middelgrote ondernemingen. Dat blijkt uit het feit dat 97% van alle ondernemingen minder dan 20 mensen in dienst hebben en 70% helemaal geen werknemers heeft.

Meer information, zie: www.mbie.govt.nz/business-and-employment/business/support-for-business/small-business/

Belangrijke tendensen:

  • melkveestapel daalt        
  • aantal schapen daalt
  • aantal herten daalt
  • bosaanplanting blijft stijgen en conversie van veestapel-land naar bosbouw    
  • dalende productiviteit van tarwe en gerst
  • de beplante ruimte aan wijndruiven blijft matig stijgen. Nadruk op Pinot-rassen i.v.m. hogere waarde, lichte daling in aanplant en productie van Sauvignon blanc.

Het Ministry of Primary Industries verstrekt informatie over bio veiligheid, bosbouw, dieren, planten en invoerregels voor die producten: www.mpi.govt.nz/growing-and-harvesting/

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Nieuw-Zeeland