U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Sinds de COVID-19 pandemie hanteert de Maltese overheid enkele restricties voor reizigers die het land willen binnenkomen. Vanaf 11 april 2022 gelden nieuwe reisbeperkingen. Reizigers naar Malta vanuit rode landen, waaronder België en Luxemburg, moeten:
1. Hun passagierslokalisatieformulier (PLF) indienen
2. Een geldig vaccinatiebewijs voorleggen dat is erkend door de Hoofdinspecteur van Volksgezondheid.

Vanaf 11 april 2022 mogen reizigers die niet in het bezit zijn van een door de Hoofdinspecteur van Volksgezondheid erkend geldig vaccinatiebewijs ook:
• een negatief resultaat van een pre-departure moleculaire (PCR) test voorleggen (geldigheid: 72 uur voor aankomst) of een negatieve snelle antigeentest verkregen niet meer dan 24 uur voor aankomst. Enkel RAT-tests die voorkomen op de gemeenschappelijke lijst die is opgesteld op basis van Aanbeveling 2021/C 24/01 van de Raad en die wordt uitgevoerd door gezondheidswerkers of door bekwaam testpersoneel, op voorwaarde dat deze in het formaat zijn van het EU Digital COVID-certificaat, komen in aanmerking.

OF
• een herstelcertificaat waaruit blijkt dat er niet meer dan 180 dagen zijn verstreken sinds de datum van de eerste positieve test (en niet meer dan 180 dagen voor aankomst) op:
• een EU Digitaal COVID-certificaat
• een Digitaal COVID-certificaat dat erkend is als gelijkwaardig aan het EU Digitaal COVID-certificaat op basis van EU-equivalentiebesluiten van de Europese Commissie.
• een herstelcertificaat - testcertificaat van een positieve PCR-test van niet meer dan 180 dagen en niet minder dan 14 dagen voor vertrek, mits aangevuld met een geldig bewijs van een negatieve PCR-test verkregen niet meer dan 72 uur voor aankomst.
Kinderen tussen 6 en 11 jaar mogen reizen als ze in het bezit zijn van een geldig vaccinatiebewijs of een negatief resultaat van een pre-departure moleculaire (PCR) test, dezelfde voorwaarden als hierboven beschreven zijn van toepassing.
Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven voor aankomst geen negatieve PCR-test af te leggen. Ouders/wettelijke voogden moeten namens hen een passagierslokalisatieformulier (PLF) invullen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig

Malta is partij bij het Verdrag van Schengen. Voor Belgen volstaat dus een identiteitskaart.

Welke taal wordt er gesproken

Maltees en Engels zijn de officiële talen. Veel Maltezen spreken ook Italiaans.

Wat is het uurverschil met België

Zelfde uur als België

Reizen naar Malta

Air Malta en Brussels Airlines (eind maart – midden oktober) bieden rechtstreeks vluchten aan.

Meer weten

Reizen in Malta

Van de luchthaven naar het centrum

Alle info over de verschillende vervoersmogelijkheden (bus, shuttle, taxi) van en naar de luchthaven is te consulteren via de link: www.gettinghere.maltairport.com/en/gethere-home.htm    
 
Via de website www.malta.com/en/holidays/airport-transfer kan u een privétaxi boeken vanaf de luchthaven.
 
De rit van de luchthaven naar het centrum van Valletta duurt +/- 30 minuten (afhankelijk van het verkeer en tijdstip)

Verplaatsingen in de stad

De steden zijn dermate klein dat alles zich op wandelafstand bevindt.

Reizen naar andere steden

Info over openbaar vervoer, bussen, huurwagens, taxi's en ferry's naar de andere eilanden vindt u op:  

Hotels in Malta

Malta beschikt over een veertigtal vier- en een vijftiental vijfsterrenhotels, van moderne en luxehotels tot internationale resorts. Bijna allemaal beschikken ze over vergaderfaciliteiten en vaak zijn ze op korte afstand van elkaar gelegen.

Interessante websites om een kamer te boeken:

Betalen in Malta

Op 1 januari 2008 werd ook in Malta de Euro als officiële munteenheid ingevoerd.

Banken, bankautomaten en wisselkantoren zijn overal op het eiland gemakkelijk te vinden. De meeste hotels, grotere winkels en restaurants aanvaarden ook betalingen in andere grotere munteenheden.

In lijn met de Europese wetgeving betreffende het in- of uitvoeren van contant geld is het ook in Malta verplicht om bedragen boven € 10.000 bij de douane aan te geven.

Link naar de Central Bank of Malta: www.centralbankmalta.org/payment_systems

Werkuren in Malta

  • Bedrijven: van maandag tot vrijdag van 8.00u tot 17.00u. Sommige bedrijven sluiten om 14.00u in de zomerperiode (juli - augustus).
  • Winkels: in de grote commerciële zones (Valletta en Sliema) van 9.00u tot 19.00u. De winkels zijn gewoonlijk gesloten op zon- en feestdagen, behalve sommige in de toeristische centra. Op de meeste plaatsen is er wekelijks een markt, in Valletta is er een dagelijkse straatmarkt.
  • Banken: openingstijden van verschillende banken kan u terugvinden op www.maltainfoguide.com/list-of-banks-in-malta.html
  • Administratie: afhankelijk van kantoor tot kantoor, best nakijken op de respectievelijke websites.

Communicatie in Malta

Landcode Malta: 356

Het bellen naar België gaat gemakkelijk met een mobiele telefoon. Op plekken waar veel toeristen samenkomen zijn de telefooncellen van GO hier en daar nog te vinden. Telefoonkaarten voor het bellen vanuit een telefooncel kan u aanschaffen in vrijwel elke kiosk en op het postkantoor.

GSM netwerken in Malta: GoMobile, van Mobisle Communications Ltd., Vodafone Malta Ltd. en Melita. De netwerken bieden dekking over geheel Malta en een groot stuk van de zee eromheen.
De kosten voor dataverkeer in Malta bedragen bij de meeste providers € 0,24 per MB. Providers zijn gebonden aan een wettelijk verplichte limiet mobiel internet in het buitenland.

U kan ook Skype gebruiken of een Maltese (prepaid)telefoon- of simkaart aanschaffen bij regelmatig gebruik van mobiel internet.
Dankzij interventie van de EU is het mobiel bellen vanuit het buitenland de laatste jaren een stuk voordeliger geworden. Vanaf 15.12.2015 is het voor telecom-aanbieders zelfs niet langer toegestaan om hogere kosten aan te rekenen als hun klanten zich in een ander EU-land bevinden. De meeste providers hanteren de maximumtarieven, maar er worden ook bundels aangeboden waarbinnen bellen en datagebruik voordeliger zijn.

WiFi: Steeds meer hotels beschikken over WiFi-verbindingen voor hun gasten. Voorwaarden voor gebruik verschillen per hotel. Er zijn WiFi-hotspots voor gratis gebruik in horecagelegenheden, alle McDonald's-restaurants, op het vliegveld, in grote winkelcentra en in sommige openbare tuinen.

Er gelden geen roaming kosten voor simkaarten uit EU-landen. 

Mobile Apps: www.visitmalta.com/en/mobile-apps

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Een overzicht vindt u op www.visitmalta.com/nl/public-holidays

Nuttige adressen

Ambassades

Ambassade van België rechtsgebied Malta

Embassy of the Kingdom of Belgium
Via Giuseppe de Notaris 6
00197 Roma
Italy
T: +39 06 360 95 11
F: +39 06 361 01 97
E: rome@diplobel.fed.be
http://diplomatie.belgium.be/italy

Z.E. Pierre-Emmanuel DE BAUW, Ambassadeur

Ere-consul van België in Malta

M. Malcolm GATT
Scots House 18 A/3
Vassalli Street
VLT0311 Valletta
Malta
T: +356 21 23 08 93 – +356 21 23 10 52
F: +356 21 23 76 06
E: info@gattshipping.com  – malcolm.gatt@gattshipping.com

Ambassade van Malta in België

Archimedestraat 25
1000 Brussel
T: +32 2 343 01 95 / +32 2 238 26 08 
F: +32 2 230 45 83 
E: maltaembassy.brussels@gov.mt
De heer Omar AGIUS, Chargé d'Affaires (sinds december 2021)

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Malta