U bent hier

Zakendoen in Malta

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Voor de marktbenadering is het nuttig het historisch kader voor ogen te houden, waar de Britse invloed zeker nog lang haar sporen zal nalaten. Omwille van de geografische nabijheid is de Italiaanse invloed steeds sterker aan het worden. De jongste generatie spreekt dus meestal vlot Italiaans en Engels.

Wel kan u onthouden dat de Maltezen zichzelf graag als Feniciërs beschouwen. Het zijn dus ‘traders’ die het handeldrijven in hun DNA hebben.

De Maltese markt benadert u dus niet alleen omwille van de binnenlandse markt van +/- 443.784 inwoners en meer dan een miljoen toeristen, maar u kan deze ook zien als springplank naar markten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

In het meest recente rapport van de Wereldbank ''Ease of doing business'', dat het zakelijke ecosysteem beoordeelt op transparantie en toegankelijkheid, staat Malta op de 88e plaats.

Meer weten
Malta’s sterke punten:
  •              Economische en sociale stabiliteit
  •              Geografische positie
  •              Goede lucht- en scheepvaartverbindingen
  •              Engelstalige werkkrachten
  •              Fiscale tegemoetkomingen

Marktaanpak


Rechtstreeks

Afhankelijk van het product en de marktomvang kan u exporteren naar Malta via een importeur, een agent of rechtstreeks aan de consument.

Via een tussenpersoon

Heel vaak zijn agenten ook distributeurs en invoerders.
Commercial Code

Een bedrijf opstarten ter plaatse

De regelgeving rond het opstarten van een bedrijf in Malta is voor het grootste deel conform de Europese wetgeving.

Private Label Company (Ltd) is de meest voorkomende vennootschapsvorm. Andere vennootschapsvormen zijn o.m. "International Trading Company" en "International Holding Company".

Een aantal registraties zijn online mogelijk. Meer info: businessfirstcms.gov.mt/en

  • Voor het opstarten van een bedrijf ter plaatse neemt u best contact met een lokaal advocatenkantoor, maar u kan voor inlichtingen ook beroep doen op de Kamer van Koophandel & Industrie van Malta of Malta Enterprise.
  • Malta Enterprise biedt advies aan de ondernemingen die actief zijn in Malta. Een team van business consultants kan bijstand verlenen bij de procedures in de verschillende stadia.
  • www.macm.org.mt/ Malta Association of Credit Management (MACM) is het agentschap voor kredietmanagement

Andere website waarop u informatie kan vinden over het oprichten van een bedrijf:

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Eventuele handelspartners kan u vinden via de Malta Enterprise Directory, en Malta Business Book, waar u bedrijven kan raadplegen per categorie.
U kan ook per sector uitgebreide info raadplegen over Maltese bedrijven via de Malta Chamber B2B Directory.
The Malta Chamber of Commerce, Enterprise and Industry
The Exchange Buildings
Republic Street
Valletta VLT 1117
T: +356 2123 3873
F: +356 2124 5223
contactpagina

Nuttige contacten in de shipping sector en de verzekeringen kan u leggen via de Belgische ereconsul:
M. Malcolm Gatt
Scots House 18 A/3
Vassalli Street
VLT0311 VALLETTA
T: +356.21.23.08.93 / +356.21.23.10.52 | F: +356.21.23.76.06
E: info@gattshipping.com
E: malcolm.gatt@gattshipping.com

'good-standing certificate'
Bedrijven, die geregistreerd zijn in Malta bij de Malta Business Registry kan u rechtstreeks laten screenen door informatie en een 'good-standing certificate' op te vragen, dat de financiële gezondheid van uw Maltese handelspartner bevestigt

U verstuurt hiertoe een mail naar 'orders of copies/certificates' met de vraag om een good-standing certificate van het betreffende bedrijf af te leveren. 
Malta Business registry
AM Business Centre
Triq il-Labour, Zejtun ZTN 2401, Malta
T: +356 22582300
E-mail: info@mbr@mbr.mt.
Order of copies: orders@rocmalta.com.mt 
Openingsuren van maandag tot donderdag 09.00 -12.00 en 13.00 – 14.30u (gesloten op vrijdag).

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico’s

De betalingstermijnen variëren van 30 tot 60 dagen.

Tips bij het zakendoen

Het Britse ondernemingsrecht heeft model gestaan voor het Maltese stelsel. De zakelijke gedragscode en rechtsvormen voor een Maltese onderneming zijn bijna identiek aan die van het Verenigd Koninkrijk.

Handelstaal, zakelijke meetings en dresscode

Maltezers zijn tweetalig: ze spreken Maltees en Engels. Alle officiële publicaties zijn beschikbaar in zowel het Engels als het Maltees. Veel Maltezers begrijpen en spreken Italiaans en ook het Duits wordt meer en meer bestudeerd door jonge mensen.  De meeste correspondentie verloopt in het Engels.

Maltezers onderhouden vaak vriendelijke en hulpvolle persoonlijke relaties. Zakelijke relaties zijn gebaseerd op vertrouwen: Maltezers moeten het gevoel hebben dat ze u goed kennen voordat ze een partnerschap aangaan. Het is normaal in Malta om eerst een persoonlijke of professionele connectie te hebben vooraleer men om een meeting vraagt met een zakenpartner. Als niemand u kan voorstellen, vraagt u best eerst een persoonlijke ontmoeting met de eigenaar of de voorzitter van het bedrijf.

Deze regelt u via schriftelijke communicatie of direct telefonisch contact. U zal gedetailleerd moeten vertellen wie u bent, informatie moeten geven over uw bedrijf en de reden waarom u contact opneemt. Het is beter om voor een zakelijke vergadering een agenda op te stellen aangezien uw Maltese zakenpartners deze strikt zullen volgen. Alle informatie over de meeting en de deelnemers moet bevestigd worden via fax of e-mail.

Tijdens een zakelijke vergadering zal u waarschijnlijk een presentatie geven met de gepaste illustraties of geschreven materiaal over uw bedrijf verdelen. U stuurt best op voorhand kopieën uit van al uw materiaal.
Maltese onderhandelaars zijn doorgaans goede luisteraars en onderbreken anderen niet. U zal zich wel kunnen verwachten aan veel vragen en verzoeken aan het einde van uw presentatie omdat Maltese zakenmensen zeker willen zijn dat ze alle aspecten van uw voorstel duidelijk begrepen hebben.

In hogere zakenkringen is de dresscode vooral gebaseerd op deze van de Italianen, maar dan met een ‘touch’ van Britse elegantie. Toch kan u, in de warme maanden van juni tot september, ook dikwijls heren zonder das aantreffen, omdat de vochtigheid van de scirocco en de warmte gedurende de dag dit bijna opleggen.

Onderhandelen

U kan uzelf best voorbereiden om geduldig te zijn bij het onderhandelen. De communicatiestijl van Maltezers tijdens de onderhandeling is meestal direct en ze verkiezen een pragmatische stijl boven een emotionele stijl.

Onderhandelingen zijn meestal gereserveerd en beleefd. Voordat Maltezers tot een akkoord komen, zullen ze eerst in detail de juridische aspecten en de condities van het geschreven contract bekijken. Informele of ongeschreven vormen van overeenkomsten worden niet op prijs gesteld.

Als u na de meeting terug op kantoor arriveert, is het belangrijk het bereikte akkoord te bevestigen.
Maltese partners volgen dezelfde regels en procedures als andere EU-partners. Ze zullen de notulen van de vergadering voorbereiden en rondsturen. Gewoonlijk wordt de deal vervolgens snel (binnen enkele weken) gesloten.

Zakendiners

Maaltijden zijn meestal rijkelijk: eerst een pastagerecht, vervolgens vis of vlees, dan fruit of dessert. Gewoonlijk wordt de maaltijd vergezeld van wijn en afgesloten met koffie.

De populairste maaltijden zijn verse vis (“Lampuki Pie”) of gerechten met konijn (“Fenek”).
Maltese wijnen zijn goed en de lokale bieren zijn uitstekend. Een bekende Maltese likeur is “Bajtra”, gemaakt van cactusvijgen.
Tijdens de maaltijden wordt meestal wijn gedronken en om te klinken zeggen de Maltezen “Evviva”. Roken is niet toegestaan in restaurants en op andere publieke plaatsen.
Een fooi geven is optioneel, maar als de service goed is, wordt vaak een fooi gegeven van 10%. 

Wees niet te persoonlijk. Hoewel zakengesprekken op Malta meestal luchtig beginnen is het belangrijk om daarbij niet teveel persoonlijke details te delen. Maltezers houden zaken en privé graag gescheiden.

Het accepteren van het voorstel van uw potentiële zakenpartner om te gaan lunchen of dineren is een goede manier om een vertrouwensband te creëren.
Als u uitgenodigd wordt bij iemand thuis, accepteer dan het aanbod en vergeet niet om een klein zakelijke geschenk uit eigen land te voorzien.

Meer weten

Duurzaam internationaal Ondernemen

Duurzame ontwikkeling is ook in Malta een actueel onderwerp en kennis van en waardering voor duurzaam ondernemen neemt toe. Meer informatie over initiatieven allerhande en over duurzaamheid en vooral ‘green economy’ vindt u via onderstaande links.

Een interessant rapport is Implementation of Agenda 2030 in and by Malta. Een initiatief dat het vermelden waard is, vormt Business with a Heart.

Meer weten:

Malta bekleedt momenteel van 193 lidstaten van de VN, de 41ste plaats in de Global Ranking Sustainable Development Goals.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Malta