U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Toerisme

Toerisme blijft de sterkste steunpilaar van de Maltese economie. Het is voor Malta een economische noodzaak en zowat de motor die een groot deel van de dienstensector aandrijft. Vrijwel de helft van de banen in de archipel zijn rechtstreeks of onrechtstreeks met toerisme verbonden.

Een mooie serie luxehotels, een hooggeschoolde staf en excellente hightech accommodaties voor internationale conferenties vormen de ideale troeven en topargumenten om Malta in een aangenaam en interessant cultureel en historisch kader voor verschillende activiteiten uit te kiezen. 

The Residence Programme (TRP) is een overheidsprogramma dat buitenlanders uit de Europese Unie of Zwitserland, IJsland, Noorwegen of Liechtenstein die geen permanente inwoners van Malta zijn, aan te trekken om zich in Malta te vestigen en er vastgoed te kopen. Bovendien zijn er voor specifieke doelgroepen nog meer uitgebreide programma's uitgewerkt zoals het Malta Retirement Programme, om er de persioenjaren door te brengen.

De toeristische sector kende een ernstige krimp door de beperkingen op het luchtverkeer, het toerisme en de sociale activiteiten wegens de pandemie. Tegen het einde van 2022 zal de toeristische sector naar verwachting herstellen tot dicht bij pre-pandemische niveaus en de internationale handel zou aanzienlijk moeten worden hersteld.

Er bieden zich voor Vlaamse ondernemers mogelijkheden aan inzake de toelevering van materiaal en voedingsproducten voor toeristen.

Meer weten:

Nichemarkten

Malta heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een succesvolle speler in de sectoren ICT, iGaming, financiële dienstverlening, vliegtuigonderhoud en maritieme registratie.

De ICT-sector

Gesterkt door de sterke ICT-infrastructuur en door goede verbindingen met de rest van de wereld, is dit een sector die op geen enkele manier wordt beperkt door de eilandcontext van het land. Er is een breed scala aan ICT-activiteiten, variërend van softwareontwikkeling tot online technische ondersteuningsdiensten voor een wereldwijd klantenbestand. De onderwijsinstellingen in het land hebben zich ontwikkeld volgens de behoeften van de industrie en leveren gekwalificeerde arbeidskrachten aan om de vacatures in deze gestaag groeiende sector te vullen. Deze positieve samenwerkingsrelatie met de onderwijsinstellingen is één van de redenen die het vaakst worden genoemd door ondernemers die hun activiteiten op Malta hebben opgericht en door de jaren heen hebben zien groeien. Tech.mt, een initiatief van de Maltese overheid opgericht in 2019, probeert Malta te promoten als dé opkomende hub voor innovatieve technologieën. Deze organisatie wil ondernemingen steunen om verkoopskanalen te ontwikkelen en tegelijk Malta te promoten als een land waar technologisch talent gekweekt en aangetrokken wordt. 
Meer weten over de ICT-sector

iGaming

De vooruitziende blik en vastberadenheid van de Maltese autoriteiten om de iGaming-industrie te ontwikkelen, samen met de proactieve benadering van de Malta Gaming Authority (MGA) met betrekking op innovatie in de sector, hebben een stabiel en aantrekkelijk regelgevingsklimaat gecreëerd om iGaming te doen floreren. Malta was een pionier onder de EU-landen om de gaming-industrie op afstand te regulariseren, die geleidelijk veranderde in een bloeiende en lucratieve sector die getuige was van de opkomst van Malta als een leider in het veld voor gaming.

Malta dankt dit succes aan een convergentie van verschillende factoren die samen culmineren in een algeheel aantrekkelijk rechtsgebied voor elke kansspelexploitant die lokaal zaken wil doen. De toepassing van de beginselen van de gemeenschappelijke markt die worden toegepast door de EU-lidstaten, waaronder Malta, en het vrije verkeer van zowel goederen als diensten worden als de meest fundamentele factoren beschouwd.

Het gunstige belastingstelsel van Malta, vooral in vergelijking met andere EU-landen, is geïdentificeerd als een van zijn belangrijkste concurrentievoordelen. Specifieke fiscale stimulansen, zoals de Highly Qualified Persons Rules (iGaming) en de Qualifying Employment in Innovation and Creativity Rules (van toepassing op Digital Gaming), een effectief vennootschapsbelastingtarief van 5% en een breed scala aan dubbelbelastingverdragen met verschillende landen wereldwijd, zet Malta in de voorhoede van het spel.

Link naar de Malta Gaming Authority

De luchtvaartsector 

Deze sector heeft het afgelopen decennium een zeer sterke groei doorgemaakt, dankzij de aanwezigheid van een aantal topspelers in de sector Onderhoud, Reparatie en Revisie (MRO) en een groeiende cluster van bedrijven die actief zijn in luchtvaartsoftware, UAV-ontwikkeling, vluchttraining en backoffice-ondersteuning voor de luchtvaartindustrie. De sector kreeg nog meer impuls door de ontwikkeling van het Safi Aviation Park, een Malta Enterprise-project dat is ontworpen om MRO-faciliteiten te hosten op de internationale luchthaven van Malta. 

De maritieme sector

De maritieme sector vertegenwoordigt een van de belangrijkste pijlers van de Maltese economie en na het lidmaatschap in de Europese Unie is Malta erin geslaagd zich te vestigen als een van de toonaangevende maritieme knooppunten in het Middellandse Zeegebied. Malta is ideaal gelegen in het midden van de Middellandse Zee, vlakbij één van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Malta heeft één van de grootste registers van koopvaardijschepen met een solide reputatie als kwaliteitsvlag. De sector wordt versterkt door een sterke infrastructuurbasis, met de op twee na grootste overslaghub in de Middellandse Zee (Malta Freeport) en een levendige commerciële haven met verdere vrachtactiviteiten, scheepsreparatiefaciliteiten en een cruiseschipterminal. Potentieel voor verdere ontwikkeling blijft bestaan, vooral op het gebied van luxejachtreparatie en -renovatie.

Malta biedt een hele reeks internationale maritieme diensten en faciliteiten op basis van een sterk wettelijk kader dat voortdurend wordt bijgewerkt om tegemoet te komen aan de steeds evoluerende eisen en verplichtingen van de industrie die voortvloeien uit internationale verdragen.

Malta herbergt een geavanceerd netwerk van Engelssprekende professionals uit verschillende gebieden, zoals juridische, boekhoudkundige, btw- en auditprofessionals met een diepgaande kennis en begrip van de verschillende aspecten van de maritieme industrie. Dit gaat gepaard met de gastvrije benadering van scheepsmanagers, landmeters en scheepswerven op het eiland.

Een dergelijk netwerk van professionals wordt ondersteund door 24/7 beschikbare autoriteiten en natuurlijke hulpbronnen zoals diepe natuurlijke havens, ultramoderne jachthavens voor superjachten, refit- en reparatiefaciliteiten, bunkeractiviteiten en -voorraden en de aanwezigheid van lokale en internationale operators en dienstverleners.

Markstudie

Industrie

Als steunpilaar van de Maltese economie, met gevestigde wortels die teruggaan tot de jaren 1950, blijft deze sector levendig en concurrerend dankzij voortdurende innovatie in producten en processen. Toen het land in de jaren vijftig voor het eerst werd geïndustrialiseerd, was het een goedkope, arbeidsintensieve bestemming. Tegenwoordig is deze sector ver voorbij zijn wortels gegaan om zich te concentreren op activiteiten met een hoge toegevoegde waarde waarvoor geschoolde werknemers nodig zijn. De industriële sector telt een 300-tal kmo’s, grotendeels buitenlandse firma’s, die gericht zijn op de uitvoer. Een aantal kleinschalige artisanale familiebedrijven werken voor de lokale markt. De sector zelf is verder gediversifieerd met activiteiten die betrokken zijn bij de productie van auto-onderdelen, medische hulpmiddelen, farmaceutische producten, elektronische componenten en spuitgieten van hoge kwaliteit, veelal met een hoge onderzoeks- en ontwikkelingscomponent.

Meer weten over Advanced Manufacturing op Malta 

Gezondheidszorg, farma & life sciences

Met zijn rijke geschiedenis van de Hospitaalridders van St. Jan van de 16de tot de 18de eeuw en een welverdiende reputatie als de "verpleegster van de Middellandse Zee" tijdens de Eerste Wereldoorlog, heeft Malta een solide basis van ervaring in de gezondheidszorg, die zich blijft ontwikkelen in kwaliteit door de jaren heen. Sterker nog, vandaag staat Malta wereldwijd op de 5de plaats vanwege zijn algemene prestaties in de gezondheidszorg. De nabijgelegen Noord-Afrikaanse en Midden-Oostenmarkten zijn verleidelijke kandidaten voor de investerings- en uitbreidingsstrategieën van zorgverleners, bediend vanuit een stabiele locatie, zoals Malta. Investeringen in dit opzicht zijn de afgelopen jaren toegenomen en moeten zich binnen korte tijdspanne verder ontwikkelen tot een belangrijke economische bijdrage.

De life sciences sector heeft een brede aanwezigheid in de Maltese economie, met gevestigde activiteiten in de productie van farmaceutische en medische hulpmiddelen, de productie van software voor de gezondheidszorg en een groeiende sector voor gezondheidstoerisme. Om dit veld verder te ontwikkelen, heeft Malta Enterprise het Malta Life Sciences Park opgericht, met hoogwaardige faciliteiten voor de chemie, biologie en digitale beeldvorming, grenzend aan de Universiteit van Malta, het belangrijkste academisch ziekenhuis en het nationale oncologiecentrum. Het Life Sciences Park is ontworpen om bedrijven in staat te stellen zich te concentreren op hun kernactiviteiten en om synergieën te benutten met andere bedrijven binnen het Park en met de academische wereld. De fysieke faciliteiten op het eiland worden verder ondersteund door een reeks aantrekkelijke ondersteunende maatregelen die specifiek zijn ontworpen om bedrijven te helpen bij onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Dit alles maakt Malta heel aantrekkelijk voor investeerders in de sector.

Link naar Malta's Medicines Authority

Meer weten over de Life Sciences sector

Financiële sector

Binnen de dienstensector is de financiële sector de meest relevante. Sinds de komst van het Single Supervisory Mechanism (“SSM”) in november 2014, houdt de lokale toezichthouder (de Malta Financial Services Authority “MFSA”) samen met de Europese Centrale Bank (“ECB”) toezicht op de drie grootste binnenlandse banken. Malta heeft zichzelf gepositioneerd als een voorkeursjurisdictie voor banken en andere spelers in de financiële dienstverlening door zijn reputatie als een robuuste, fiscaal efficiënte en goed gereguleerde EU-lidstaat te behouden. 

Malta is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven in de financiële dienstverlening, alsook voor verzekerings- en fondsbeheerbedrijven. De republiek biedt een brede waaier aan van financiële en belastingvoordelen voor banken, verzekeringsmaatschappijen, fondsbeheerders, tradingbedrijven, reders en shipmanagers. Voortbouwend op de initiatieven om Malta te vestigen als een wereldwijde leider op het gebied van ideeën in de innovatieve economie, richt het land zich nu ook op inspanningen om een robuuste FinTech-sector te ontwikkelen voor zowel start-ups als gevestigde bedrijven. Meer weten over Malta's Fintech Strategy.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Malta