U bent hier

Malta in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Malta
Hoofdstad
Valletta
Oppervlakte
316 km² (= 0,01 x België)
Aantal inwoners
467.138 (2023)
Staatshoofd
President Dr. George Vella (sinds 4 april 2019)
Regeringsleider
Premier Robert Abela (sinds januari 2020)
Taal
Maltees, Engels
Munt
Euro Wisselkoers
Belangrijke steden
Birkirkara, Mosta, Qormi en Zabbar
Meer weten
https://www.gov.mt/en/

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
15 miljard USD (594 miljard USD in België)
BBP/Capita
27.885 USD (51.268 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De economie van Malta - de kleinste in de eurozone - is sterk afhankelijk van handel in goederen en diensten, voornamelijk met Europa. Malta produceert minder dan een kwart van haar voedselbehoeften, heeft beperkte zoetwatervoorzieningen en weinig eigen energiebronnen. De economie van Malta is behalve van buitenlandse handel ook afhankelijk van industrie en toerisme. Malta is in 2004 tot de EU toegetreden en heeft op 1 januari 2008 de euro aangenomen.

Hoewel Malta een kleine economie is die volledig blootgesteld is aan de grillen van de mondiale economische context, is de eilandengroep bestaande uit Malta, Gozo en Comino erin geslaagd de recente omwentelingen opmerkelijk goed te doorstaan. Dit kan worden toegeschreven aan het feit dat de economie gediversifieerd is, met als gevolg dat een neergang in een sector wordt gecompenseerd door aanhoudende sterke prestaties op andere gebieden. Het bruto binnenlands product van het land bedraagt ongeveer €16,9 miljard in 2022. De Europese Centrale Bank verwacht dat het bruto binnenlands product (bbp) van Malta in 2023 met 3,9% en in 2024 met 4,1% zal groeien. Het niveau van economische activiteit van voor de pandemie is in 2021 al hersteld. De arbeidsmarkt is ook zeer sterk: de werkgelegenheid groeide in 2022 met 6% en zal naar verwachting in 2023 en 2024 blijven groeien. De werkloosheid in Malta is met 2,9% extreem laag.

De export blijft een fundamenteel onderdeel van het Maltees BBP.  Op dit gebied worden bedrijven bijgestaan ​​door Trade Malta, de organisatie die zowel inkomende- als uitgaande handelsstromen faciliteert. Het is ook relevant om erop te wijzen dat, hoewel het land bekend staat als een toeristische bestemming en in toenemende mate als een centrum voor financiële diensten, de industrie nog steeds een belangrijke rol speelt met een aanzienlijke bijdrage aan de Maltese export.

Met het oog op een diversificatie en constante groei van de lokale economie richt de Maltese overheid zich op de verdere uitbouw van een "Knowledge Based Economy”. 

De “Economic Vision for Malta for the years 2020-2025” probeert niet alleen te focussen op economische groei, maar hecht ook veel belang aan de duurzame en lokale ontwikkeling en levenskwaliteit. 

Het eerste deel van het strategisch plan is de zogenaamde “Smart Economic Growth”. Hierbij probeert de overheid de focus te leggen op 4 pijlers: 

  • Smart Innovation City: de economosiche innovatie moet digitalisering, smart-city technologieën en value-added productie stimuleren. 
  • Steun voor ondernemingen. 
  • Creatie van een high-skill, high-productive arbeidskrachten. 
  • Versterking van de fundamenten van de economie door het creëren van nieuwe sectoren en een overgang richting een circulaire economie. 

Het tweede deel van het plan legt de nadruk op de duurzame ontwikkeling van de economie waarbij 3 aanbevelingen worden gedaan: 

  • Inclusieve economie: buitenlands talent moet gezocht en omarmd worden.
  • De bouwsector moet haar kwaliteitsstandaarden dringend verhogen.
  • Uitbouw van een lage uitstoot economie en meer efficiënt gebruik van hulpbronnen.
Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Malta