U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Energie

De energiesector draagt sterk bij tot de economische groei in Laos. In 2016 werd een capaciteit van ca. 1350MW operationeel, dit is een groei van 20% in het energiesysteem, dat nu meer dan 6000MW produceert. Een 20-tal elektriciteitsfabrieken zijn momenteel nog in aanbouw. De ambitie is om tegen 2020 een productie van 14000MW te bereiken. Daarvoor zijn ca. 90 productievestigingen nodig, waar er momenteel 42 operationeel zijn. 39 van de 42 vestigingen zijn hydropower-plants.

Het theoretische potentieel voor hydropower in Laos bedraagt 26,5GW, waarvan 18GW technisch exploiteerbaar is. Vnl. Thailand, maar ook Vietnam, steunden de afgelopen jaren de ontwikkeling van de hydropower-sector in Laos. Laos is nl. leverancier van elektriciteit aan beide landen. Ongeveer 2/3de van de hydropower wordt momenteel geëxporteerd, en draagt op die manier in belangrijke mate bij tot de economische ontwikkeling van het land. Tegen 2020 zou Laos 7000MW moeten exporteren naar Thailand, 5000MW naar Vietnam en 200MW naar Cambodja.

Ongeveer 90% van Laos zelf is momenteel geëlektrificeerd. Naast de uitbreiding van de elektriciteitsproductie, zal er de komende jaren ook sterk geïnvesteerd worden in transmissielijnen en substations.

Mijnbouw

Laos is in Zuidoost Azië één van de meest mineraalrijke landen. Meer dan 570 bronnen van zink, koper, goud en lood werden al geïdentificeerd. De mijnbouw staat in voor ca. 12% van de overheidsinkomsten, en 80% van de buitenlandse investeringen. De sector draagt voor ongeveer 45% bij aan de export van Laos. De Sepon-mijn (MMG Ltd.) en Phu Kham-mijn (Pan Aust Ltd.) staan in voor ca. 90% van de mijnproductie in Laos

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Laos