U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u makkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Om Laos binnen te komen, heeft u een paspoort nodig dat minstens zes maanden geldig is. U zal misschien niet altijd gevraagd worden om een heen- en terugbiljet voor te leggen wanneer u over land reist. Het is echter verstandig om een routebeschrijving te vragen aan een reisagent om problemen te vermijden.

Belgische onderdanen kunnen bij aankomst een visum voor 30 dagen bekomen aan grensovergangen aan wegen en rivieren en in havens van binnenkomst in Laos. Breng twee pasfoto's mee voor uw visum. U kan ook op voorhand een visum aanvragen bij de ambassade. Zorg ervoor dat u een inreisstempel krijgt bij aankomst en een uitreisstempel bij vertrek. Controleer de datumstempels nog eens extra. Visums zijn meestal 30 dagen geldig. Wanneer u op voorhand een visum heeft aangevraagd bij de ambassade is dit normaal gezien geldig voor een verblijf van 30 dagen binnen twee maanden na uitgiftedatum.

Een visum bij aankomst kost ongeveer 35 US dollar, afhankelijk van uw nationaliteit. Wanneer u op voorhand een visum aanvraagt, kost het ongeveer 50 US dollar. Maar nogmaals, dit verschilt naargelang de nationaliteit.

Welke taal wordt er gesproken?

Het Lao of Laotiaans is de officiële taal van Laos. Het is de belangrijkste taal van de Laotianen en wordt ook gesproken in het noordoosten van Thailand, waar ze Isaan wordt genoemd.

Wat is het uurverschil met België?

5 uur in de zomer en herfst en 6 uur in de winter en lente.

Reizen naar Laos

De nationale luchtvaartmaatschappij van Laos is Lao Airlines (QV) (www.laoairlines.com). Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Europa. De vluchten verlopen vooral via Bangkok, China, Vietnam of Cambodja. Populaire luchtvaartmaatschappijen die naar Laos vliegen zijn Bangkok Airways (www.bangkokair.com), Thai Airways (www.thaiair.com) en Vietnam Airlines (www.vietnamairlines.com).

Reizen in Laos

Van de luchthaven naar het centrum

De luchthaven van Vientiane bevindt zich op 3km van de stad (reistijd: 20 minuten). Er zijn taxi's beschikbaar om naar het stadscentrum te reizen.

Verplaatsingen in de stad

Tenzij u een ervaren chauffeur bent is het niet aan te raden om een auto te huren in Laos, aangezien het rijgedrag niet beantwoordt aan het internationale niveau en er weinig regels zijn. Een veiliger optie is om een auto met chauffeur te huren via een hotel of reisagentschap.

Het woord tuk-tuk wordt gebruikt om een grote verscheidenheid aan lichte voertuigen te beschrijven, meestal met drie wielen. Ondanks het feit dat er een tuk-tuk-organisatie bestaat in Vientiane die verondersteld wordt om de prijzen die toeristen tussen de verschillende bestemmingen betalen te controleren, blijft het mogelijk om over de prijs te onderhandelen.  Spreek de prijs af vóór u instapt. Een songtaew (wat "twee rijen" betekent in het Thais) is een pick-up met twee banken, een dak en open zijkanten.

Reizen naar andere steden

Voor verplaatsingen binnen Laos kunt u best een auto met chauffeur huren via een hotel of reisagentschap.

Behalve de nieuwe internationale treinverbinding tussen Thailand en Laos zijn er geen spoorverbindingen in het land.

De Mekong en andere rivieren vormen nog steeds een essentieel onderdeel van het transportsysteem in het land, vooral tijdens de moesson, ondanks het feit dat het wegennet geleidelijk aan verbetert. Het aantal beschikbare boten is echter drastisch afgenomen. U heeft de keuze tussen onregelmatige, trage veerboten (met absoluut basiscomfort) en spannende maar luidruchtige en gevaarlijke speedboten.

Hotels in Laos

De kwaliteit en beschikbaarheid van hotels in Laos is de laatste jaren gestegen. Er zijn in de grote steden hotels van diverse prijsklasses beschikbaar. U kunt een overzicht van hotels in Laos vinden op websites zoals booking.com.

Geld in Laos

De munteenheid is de Laotiaanse Kip (LAK; symbool ₭). Er bestaan briefjes met een nominale waarde van ₭50 000, 20 000, 10 000, 5000, 2000, 1000, 500, 100, 50, 10, 5 en 1. De meeste transacties gebeuren in contant geld: Amerikaanse dollar, Thaise Baht of Laotiaanse Kip.

Enkel in Vientiane en Luang Prabang worden bekende kredietkaarten aanvaard in de betere hotels en restaurants. Verschillende banken zullen tegen commissie ook een voorschot in contant geld geven op kredietkaarten.

De meeste geldautomaten zijn tegenwoordig betrouwbaar. De hoeveelheid die u per dag kan afhalen is echter beperkt. Die limiet bedraagt momenteel ongeveer 1 000 000 LAK per dag, of zo'n 65 pond. Vientiane heeft het grootste aantal geldautomaten in het land, vooral rond Th Setthathriat. Grote hotels beschikken zelf meestal ook over een geldautomaat.

De binnenlandse economie in Laos is nog steeds afhankelijk van de Thaise baht en de Amerikaanse dollar en in mindere mate van het pond en de euro. Twee derde van het contant geld in de hoofdstad Vientiane is Thais of Amerikaans. Hoewel enkel de Laotiaanse Kip wettelijk verhandelbaar is in alledaagse transacties, is het belangrijk te onthouden dat de prijzen voor kleine aankopen en transacties aangegeven zullen zijn in Kip en voor grotere transacties, zoals hotels of vervoer, in dollar. Dit is ook relevant voor de plek waar u zich bevindt. In grotere steden is de Thaise baht of de Amerikaanse dollar gebruikelijker, terwijl in kleinere steden en dorpen de voorkeur wordt gegeven aan de Laotiaanse Kip. Ondanks de relatieve muntstabiliteit, is de Kip nog geen stabiele munt.

Reischeques worden slechts beperkt aanvaard en vaak tegen een hoge commissie - beschikbaar bij de meeste banken in Vientiane. Om bijkomende wisselkoerskosten te vermijden, worden reizigers aangeraden om reischeques in Amerikaanse dollar of Thaise Baht mee te nemen.

Werkuren in Laos

Maandag tot vrijdag 8.00-12.00 en 13.00-16.00

Communicatie in Laos

Telefoon

Het General Post Office (GPO) biedt publieke telefoons aan voor nationale en internationale gesprekken. Er zijn ook telefooncellen met betaalkaarten beschikbaar.  Het Lao Telecom Numphu Centre in Vientiane is handig om internationale en nationale gesprekken te voeren en faxen te versturen.

Mobiele telefoons

Er bestaan roamingovereenkomsten met een aantal internationale mobiele operatoren. Vraag dit na bij uw dienstverlener. De dekking is sporadisch en situeert zich vooral, maar niet uitsluitend, rond Vientiane. Het is beter en goedkoper om uw mobiele telefoon te ontgrendelen wanneer u aankomt in Laos en een pay-as-you-go-simkaart te kopen. Ga op zoek naar herlaadkaarten van Tigo en M-phone.

Internet

Er bevinden zich internetcafés in de grote steden. Ze komen ook steeds meer voor op plaatsen die vaak bezocht worden door rugzaktoeristen. Een snelle verbinding is enkel beschikbaar in plaatsen zoals Vientiane en Luang Prabang. In Vientiane zijn Th Samsenthai en Th Setthathriat de beste straten waar u een snelle internetverbinding kan vinden alsook internetcafés met Skype en airco.  Reken erop dat u ongeveer 7000K zal betalen voor een uur breedband. Wifi is meer en meer beschikbaar in veel westersgezinde bars en cafés.

Post

Het General Post Office (GPO) bevindt zich naast de Morning Market in Vientiane. De normale postdiensten zijn goedkoop en meestal betrouwbaar. Zendingen van en naar westerse landen kunnen echter ongeveer twee weken in beslag nemen. Een koerierdienst is aan te bevelen voor dringende of waardevolle post.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

U kunt een overzicht van de lokale feestdagen vinden via: http://www.worldtravelguide.net/laos/public-holidays

Nuttige adressen

Flanders Investment & Trade Hanoi

Flanders Investment & Trade
c/o Embassy of Belgium
Somerset Grand Hanoi
49 Hai Ba Trung Street, 9th floor
Hanoi - Vietnam
T: +844 39 34 61 72
F: +844 39 34 61 74
E: hanoi@fitagency.be
Mevrouw Eve Devoldere, Vlaams Economisch Vertegenwoordiger

Ambassade van België in Thailand

Royal Belgian Embassy
16/F Sathorn Square
98 North Sathorn Road
Silom Sub-District, Bangrak District
Bangkok 10500
Thailand
T: +66 21 08 18 00
F: +66 27 08 18 07
E: bangkok@diplobel.fed.be
https://vietnam.diplomatie.belgium.be/nl
HE mevr. Sibille de Cartier d'Yves, Ambassadeur

Ambassade van Laos in België

Av. de la Brabanconne 19-21
1000 Brussel
T: +32 2 740 09 50
F: +32 2 734 16 66
E: laoembassy@ambalao.be

European Chamber of Commerce and Industry in Laos PDR

Villa Inpeng, No 74 Inpeng Street
Watchan Village, Vientiane Capital
Laos
T: +856 21 26 43 30
http://eccil.org/

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Laos