U bent hier

Laos in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Democratische Volksrepubliek Laos
Hoofdstad
Vientiane (665.000 inwoners)
Oppervlakte
236.800 km² (= 7,8 x België)
Aantal inwoners
7,26 miljoen
Staatshoofd
President BOUNNHANG Vorachith
Regeringsleider
Eerste Minister THONGLOUN Sisoulith
Taal
Laotiaans
Munt
Laotiaanse Kip Wisselkoers
Belangrijke steden
Pakse (119.848 inwoners), Savannakhet (66.553), Luang Prabang (47.378)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
19 miljard USD (522 miljard USD in België)
BBP/Capita
2.609 USD (45.189 USD in België)

Economische vooruitzichten

De Laotiaanse economie is het afgelopen decennium jaarlijks met bijna 8% gegroeid. De toetreding van de Laotiaanse regering tot de WTO in 2013 en de oprichting van de ASEAN Economic Community (AEC) in 2015 hebben geleid tot ingrijpende hervormingen van het economisch beleid en de regelgeving om het ondernemings- en investeringsklimaat te verbeteren. Bovendien hebben China, Vietnam en Thailand hun activiteiten in Laos uitgebreid. De Laotiaanse overheid verbindt economische groei steeds meer aan de economische integratie in ASEAN, de exportgerichte ontwikkeling en de groeiende connectiviteit terwijl Laos zichzelf wil transformeren van "land-locked" naar "land-linked".

Laos is een van de resterende communistische landen ter wereld. Het Laotiaanse economische model vertoont enige gelijkenis met zijn Chinese en Vietnamese tegenhangers, waarin het marktgerichte economische praktijken heeft geïmplementeerd met behoud van een hoge mate van buitenlandse directe investeringen. Laos is politiek stabiel.

Na jaren van economische groei tussen 6,5 en 7%, zal Laos in 2020 een daling kennen van -0,6 tot -2,4% omwille van de COVID-19 crisis. Meer dan tweederde van de Laotianen is actief in de landbouw, meestal kleinschalig. De Laotiaanse bevolking is jong: zowat de helft van de bevolking is jonger dan 25 jaar en 60% jonger dan 35.

Grote internationale bedrijven zijn beginnen te investeren in verschillende Lao Special Economic Zones (SEZ's), met name in de buurt van Savannakhet en Vientiane. Voorbeelden zijn Toyota, Nikon, Essilor, Coca-Cola, GE en Celestica.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Laos