U bent hier

Ivoorkust in cijfers

CORONAVIRUS

Gedurende een tijdje werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronavirus pandemie, maar sinds kort ondervindt het nu op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19.

Het aantal besmettingen en maatregelen om dit tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.
Er wordt dan ook alles op alles gezet om verdere besmettingen te vermijden in zowat elk land in Afrika.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
République de Côte d'Ivoire
Hoofdstad
Yamoussoukro (259.000 inwoners)
Oppervlakte
322.463 km² (= 11 x België)
Aantal inwoners
23,7 miljoen
Staatshoofd
President Alassane Dramane Ouattara
Regeringsleider
Premier Daniel Amadou Gon Coulibaly
Taal
Frans (officieel) en 60 verschillende dialecten waaronder het Dioula
Munt
CFA-frank (XOF) Wisselkoers
Belangrijke steden
Abidjan (4,86 miljoen inwoners), Bouake (762.000 inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
59 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
2.276 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Ivoorkust kent sinds een aantal jaar een sterke economische heropleving met een groei van 9,2% in 2015 (Wereldbank). Volgens het IMF groeit het bbp van Ivoorkust in 2016 verder aan met 9,8%, in 2017 met 8,9% en in 2018 met 8,8%. Na het conflict van 2011, wat de economie met 4,4% deed krimpen, volgde een stabielere periode en is er een toenemende interesse van internationale spelers merkbaar. 2015 was goed voor een groei van 9,2%. Verwacht wordt dat het bbp per capita de komende tien jaar blijft groeien.

De agrosector, met cacao als sterkhouder, zal werk blijven bieden aan het merendeel van de bevolking. De sector rekent op een stijgende vraag naar cacao uit China, maar probeert ook te diversifiëren. Niet onbelangrijk is de vraag naar private investeerders om de toekomst van de sector te waarborgen. Ook de mijnbouw biedt goede toekomstmogelijkheden. De financiële sector moet verder ontwikkeld worden om nieuwe economische activiteiten te financieren. Door de snelle economische groei voert Ivoorkust sinds 2012 meer in dan het exporteert.

De Ivoriaanse overheid wil de buitenwereld tonen dat het land aan een ommekeer werkt. Het Plan National de Développement 2016-2020 zou Ivoorkust weer op de kaart moeten zetten. Grote investeringsprojecten worden aangetrokken en er wordt geprobeerd een gunstig klimaat voor ondernemers te creëren. Op vlak van ‘duurzame economische kansen’ behoort Ivoorkust tot de top-15 van Afrika. Recente cijfers uit het rapport van de Ibrahim Index of African Governance tonen de sterk stijgende lijn waarin het land zich bevindt. Vooral de vooruitgang die geboekt werd binnen het domein ‘veiligheid en gerechtigheid’ valt op.

De multilaterale ontwikkelingsbanken financieren verscheidene projecten in het onderwijs, de agrarische sector, transport- en energiesector en ondersteunen lokale kmo’s.

In Afrika scoort Ivoorkust bovengemiddeld op het vlak van kost en duurtijd voor het importeren en exporteren van goederen (van 146ste naar 142ste op wereldniveau). Andere punten waar Ivoorkust goed of beter op scoort zijn:

  • Registratie van eigendom (14/47 Afrika)
  • Nakomen van contracten (17/47 Afrika)
  • Insolventierecht (7/47 Afrika)
  • Een bedrijf opstarten (5/47 Afrika)

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Ivoorkust