U bent hier

Nieuws

Op donderdag 2 juli 2020 organiseerde de Ghana Belgian Business Club, in samenwerking met BELLUCI (Belgian-Luxemburg Chamber of Commerce in Côte d’Ivoire) en met Guillaume de Bassompierre, onze attaché in Abidjan, een webinar over de situatie in Ghana en Ivoorkust en de economische repercussies van de COVID-19-crisis op deze landen. 

Gedurende een tijd werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronaviruspandemie, maar sinds kort ondervindt het op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19. Het aantal besmettingen en maatregelen om het virus tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.

Ondanks zijn enorme omvang vertegenwoordigt Afrika maar een klein deel van de wereldhandel. De uitvoer is nog altijd grotendeels gebaseerd op grondstoffen en omvat olie, steenkool, ijzererts, ferrochroom, edele metalen, cacao, palmolie en hout. Toch beginnen de grotere Afrikaanse economieën hun traditionele grondstoffenfocus te verleggen. Dit uitstekende en erg gedetailleerde rapport van PwC geeft belangrijke inzichten in de ontwikkelings- en investeringsmogelijkheden in de havens van Sub-Sahara-Afrika.

Van 22 tot en met 26 oktober 2017 vindt de prinselijke missie Ivoorkust plaats. De prinselijke missie staat onder leiding van H.K.H. Prinses Astrid van België. De Vlaamse delegatie – onder andere bestaande uit 60 Vlaamse bedrijfsleiders – en vertegenwoordigers– wordt begeleid door Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport.

80% van de Afrikaanse buitenlandse handel verloopt via de havens, waardoor deze sector cruciaal is voor de verdere ontwikkeling van het continent. Lees meer over deze sector in volle expansie.