U bent hier

Armenië in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 13/07/2021

Ook Armenië werd recent getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal besmettingen neemt toe, en daarmee ook de preventieve maatregelen van de Armeense overheid om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Armenië.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Armenië
Hoofdstad
Yerevan (1,086,275 inwoners)
Oppervlakte
29.743 km² (= 1,0 x België)
Aantal inwoners
2.965.888
Staatshoofd
President Armen Sarkissian
Regeringsleider
Eerste minister Nikol Pashinyan
Taal
Armeens
Munt
Armeense Dram (AMD) Wisselkoers
Belangrijke steden
Gyumri (148,381 inwoners), Vanadzor (101,098)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
14 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
4.623 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Volgens officiële statistieken groeide de economie van Armenië met 7,5% in 2017, 5,2% in 2018 en 7,6% 2019, het beste groeicijfer sinds 2008. De inflatie bedroeg zo'n 2,5% in 2018 en 1,4% 2019, wat een stuk lager was dan wat de regering had voorspeld. Op 15 december 2020 deelde de Armeense centrale bank mee dat de inflatie voor het jaar 2020 op 2,5% wordt geschat.

Na een verdere robuuste groei tijdens de eerste twee maanden van 2020 verdween de positieve trend als sneeuw voor de zon (omwille van de COVID-19 pandemie) en werd de trend negatief. In 2020 kromp de economie met maar liefst 6,3% maar zou in 2021 opnieuw met 4,6% moeten stijgen (cijfers Wereldbank). 

Een groot struikelblok blijft de negatieve handelsbalans die het land niet onder controle krijgt. Toch hebben internationale hulp, gelden van Armeniërs die in het buitenland werken (goed voor 14% van het GDP!) en directe investeringen de situatie ietwat ontmijnd. Ook het feit dat Armenië deel uitmaakt van de Euraziatische economische unie met Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië heeft een positief effect op de handelsbalans. In 2020 werd de handelsbalans minder negatief maar dit kwam vooral door het feit dat de import in 2020 meer daalde dan de export. 

Door de coronacrisis en de extra fondsen die door de Armeense regering werden vrijgemaakt om 25 nationale herstelplannen te realiseren zal het tekort in het staatsbudget tegen eind 2020 stijgen tot 5,4% in plaats van de geplande 2,3 procent.

Het BNP per capita bereikte 4655 USD in 2020. Qua groei behoort Armenië tot de beste economieën in Europa maar qua levensstandaard is er nog een grote weg af te leggen. Ook de werkloosheid blijft hoog.

De laatste jaren werd sterk gesleuteld aan de wetgeving om Armenië aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders en gedeeltelijk is dit ook gelukt. Het land doet in ieder geval haar best om haar concurrentiepositie te verstevigen. In 2020 verminderde het volume directe investeringen (door de COVID-19 pandemie) maar de steun van internationale instellingen ving die terugval in inkomen gedeeltelijk op. 

Verwacht wordt dat de Armeense economie zich pas in 2022 zal herstellen van de COVID-19 pandemie en indien de pandemie ook in 2021 niet meteen onder controle geraakt, zal dit pas in 2023 gebeuren. De economische terugval in 2020 zal een sterke stijging in de werkloosheid veroorzaken in 2021 waarbij de levensstandaard van de hogere middenklasse wel eens een knauw zou kunnen krijgen. 

Armenië en de Eurasian Economic Union

Op 1 januari 2015 trad Armenië toe tot de EEU (Eurasian Economic Union), waarvan de EurAsEc (Eurasian Economic Commission) de bestuurlijke organisatie is. Armenië vormt sinds dan met Rusland, Kazachstan, Belarus en Kirgizië een douane-unie.

Het vrij verkeer van kapitaal en goederen betekent voor Armenië een grotere integratie in de economieën van deze landen. Naast economische integratie speelt ook de landsverdediging een belangrijke rol in de beslissing van Armenië om toe te treden. Voor wat veiligheid betreft, is Armenië gedeeltelijk afhankelijk van Rusland.

Armenië hoopt hiermee op een toename van de handel, van de investeringen en een verbetering in de infrastructuur van het land met o.m. de ontwikkeling van spoor- en wegtransport (de aanleg van een spoorlijn naar Iran en de wederopening van de spoor- en wegcommunicatie met Rusland, via Georgië).

De EEU zou een markt creëren van 176 miljoen mensen en een BNP van 4 triljoen dollar.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Armenië