U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken : https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Paspoort: om naar Tadzjikistan te reizen heeft u een paspoort nodig dat minstens 3 maanden langer geldig is dan het aangevraagde visum.

Visum: voor de meeste nationaliteiten zijn er e-visa (USD 50) op www.evisas.tj beschikbaar. Deze visa zijn 45 dagen geldig en zijn inclusief een vergunning voor Gorno-Badachsjan (Autonome Regio Bergachtig Badachsjan in het oosten van Tadzjikistan). Reizigers met een toeristenvisum die langer dan 30 dagen willen blijven moeten zich registreren bij OVIR, de organisatie voor visa, immigratie en registratie. Registreren moet gebeuren voor de 30 dagen zijn verstreken en kan in Doesjanbe.

Welke talen worden er gesproken?

De officiële landstaal is het Tadzjieks, hoewel voor zaken en communicatie in de regel Russisch wordt gebruikt. Russisch wordt in de grondwet vernoemd als 'taal voor interetnische communicatie', maar in 2009 werd een amendement goedgekeurd dat elke officiële rol van het Russisch ongedaan maakte.

Hoeveel bedraagt het uurverschil met België?

In Tadzjikistan is het vier uur later dan in België.

Reizen naar Tadzjikistan 

Tajik Air en Somon Air zijn de belangrijkste nationale luchtvaartmaatschappijen. Somon Air biedt vanaf Frankfurt rechtstreekse vluchten naar Doesjanbe aan. Meer populaire routes naar Tadzjikistan zijn er met Turkish Airlines via Istanbul, met FlyDubai via Dubai en met Aeroflot via Moskou. Als regionale verbindingen zijn er onder andere 4 vluchten per week van Doesjanbe naar zowel Bisjkek (Kirgizië) als Almaty (Kazachstan). 

Reizen in Tadzjikistan

Van de luchthaven naar het centrum van de stad

Dushanbe International Airport (DYU) ligt 2 km ten zuiden van de stad. Er rijden de hele dag bussen en treinen naar het centrum van de stad (reistijd - 20 minuten).  U kan ook een taxi nemen (reistijd - 5 minuten).

In de stad

We raden reizigers aan om een chauffeur/taxi te boeken om een efficiënt verblijf te garanderen.

Hotels in Tadzjikistan

Tadzjikistan telt maar weinig hotels. Hoewel er geen restricties gelden waar bezoekers mogen verblijven, logeren buitenlanders meestal in de belangrijkste hotels omdat zelfs de meest volhardende bezoeker maar moeilijk een kamer kan vinden. De belangrijkste hotels zijn mooi en het personeel is vriendelijk. Het is niet eenvoudig om een kamer te boeken in de omgeving van de Amerikaanse en Russische ambassades. Ook buiten de hoofdstad is het moeilijk om logies te vinden. Neem contact op met de State National Tourism Company van de Republiek Tadzjikistan.

Geld in Tadzjikistan

De Tadzjiekse somoni (TJS) = 100 diram. Er zijn briefjes van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 somoni. Diram-muntstukken worden zelden gebruikt. Er zijn geldautomaten in Doesjanbe en andere steden in het noorden. Buiten Doesjanbe is cash handiger dan kredietkaarten. Amerikaanse dollars, euro’s en Russische roebels kan u vlot omwisselen in wisselkantoren in de steden en in minstens één bank in regionale centra. We raden aan om wat cash op zak te hebben (bij voorkeur Amerikaanse dollars) omdat niet alle geldautomaten internationale kredietkaarten aanvaarden.

Kantooruren in Tadzjikistan

Van maandag tot vrijdag tussen 09 en 18 uur.

Communicatie in Tadzjikistan

Internationaal bellen kan vanuit een telefoonkantoor. U vindt die meestal in de buurt van een postkantoor (in Doesjanbe op Prospekt Rudaki). Intussen zijn er ook een aantal nieuwe particuliere telefoonkantoren in Doesjanbe. U kan ook in hotels (via de operator) internationale gesprekken aanvragen. Om direct te kiezen in het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten) drukt u eerst 8, wacht u op een nieuwe kiestoon en vormt u vervolgens de stadscode. Oproepen binnen de stadsgrenzen zijn gratis. Er zijn roamingovereenkomsten met de meeste internationale mobiele operatoren.

TCell biedt de beste mobiele dekking (naar verluidt 99% van het land).  Megafon is de enige provider in delen van de Zerafshan-vallei en Alichur. Beeline en Babilon-M bieden ook gerichte dekking aan. Er is vrijwel overal mobiele internet-dekking. Megafon en TCell zijn de beste keuze, maar hun dekking is niet perfect. De meeste hotels in steden en grote gemeenten bieden gratis wifi aan. We raden niet aan om gebruik te maken van de Tadzjiekse postdienst. Post kan een maand onderweg zijn, als ze al aankomt. Koerierdiensten zoals DHL zijn de enige betrouwbare manier om belangrijke documenten te verzenden.

Voltage, Stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

 • 1 januari              New Year's Day
 • 8 maart               International Woman's Day
 • 20-24 maart         Navruz (Persian New Year)
 • 1 mei                   International Labor Day
 • 9 mei                  Victory Day
 • 27 juni                 National Unity Day
 • 9 september        Independence Day
 • 6 november         Constitution Day
 • 9 november         National Reconciliation Day
 • variabele datum   Ramazon celebration (in 2021 op 13 mei)
 • variabele datum   Kurbon celebration (in 2021 op 21 juli)
 • overzicht van de feestdagen op: https://www.timeanddate.com/holidays/tajikistan/

Nuttige adressen

Ambassade van België in Tadzjikistan

62, Kosmonavtov str.
010000 Nur-Sultan, Kazakhstan
Tel: +7 (7172) 97 44 85 / 44 86 / 78 49
Permanentie: noodnummer buiten de kantooruren (enkel voor Belgen): +7 70 12 03 29 42
E: nur-sultan@diplobel.fed.be
Website: http://diplomatie.belgium.be/kazakhstan/
Ambassador Mr. Alexis de Crombrugghe de Picquendaele

Ambassade van Tadzjikistan in België

Generaal Jacqueslaan 16
1050 Brussel, België
T: + 32 2 640 69 33
F: + 32 2 649 01 95
E: info@tajemb.be
Website: www.tajikembassy.be
Ambassadeur: de heer Erkinkhon Rahmatullozoda
Openingstijden: van maandag tot vrijdag tussen 9 en 18 uur
Consulaire afdeling: van woensdag tot vrijdag tussen 9 en 12 uur

Chamber of Commerce and Industry of Republic of Tajikistan

21, Valamatzade str.
Dushanbe 734012, Republic of Tajikistan
T: +99 23 72 21 52 84
F: +99 23 72 21 14 80
E: chamber@tpp.tj
Website: www.tpp.tj 
Chairman: Mr. Sharif SAID

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Tadzjikistan