U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Als een jonge democratie ontstaan uit een lang communistisch regime is Mongolië de 21ste eeuw ingegaan met een onderontwikkelde industrie. Vanaf de jaren 90 heeft de overheid zich vooral gefocust op de mijnbouwindustrie, waardoor grote delen van de Mongoolse economie twintig jaar later weinig groei gekend hebben. Aangemoedigd door de grote prijsschommelingen in grondstoffen zijn veel sectoren aan een inhaalbeweging begonnen om de economie van het land gedifferentieerder en stabieler te maken. Dit zorgt ervoor dat er in vrijwel alle sectoren nog opportuniteiten zijn voor Vlaamse bedrijven.

Om de ontwikkeling van het land te stimuleren zijn internationale financiële instellingen volop actief in het land. Organisaties zoals de Wereldbank, de Asian Development Bank (ADB) en de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) starten geregeld nieuwe projecten. De focus van deze projecten ligt op het uitbouwen van de infrastructuur en de algemene diversificatie van de Mongoolse economie. Mogelijke aanbestedingen voor die projecten kan u vinden op de websites van de organisaties.

Ook de website Invest in Mongolia (https://investmongolia.gov.mn/) biedt informatie over investeren in Mongolië. 

Naast de projecten opgezet door internationale financiële instellingen, worden hieronder enkele kansrijke sectoren uitgelicht.

Mijnbouw

De mijnbouw is en blijft de fundering voor de economische groei van het land. Naar schatting bezit Mongolië $1,3 biljoen aan grondstoffen. Op dit moment zijn twee megaprojecten actief in het land: Oyu Tolgoi en Tavai Tolgoi. Tot nu toe is slechts in 25% van het land bodemonderzoek gebeurd. De Mongoolse mijnindustrie is dus nog lang niet uitgespeeld.

Zoals in vele sectoren in Mongolië speelt vooral een verouderde infrastructuur parten. Er is bij vele lokale mijnbedrijven vraag naar moderne apparatuur en technologie, technische kennis en hoogstaande opleidingen.

Om uw producten te introduceren op de lokale markt, worden elk jaar handelsbeurzen georganiseerd voor de mijnbouw in het land.

Toerisme

Met de diversificatie van de Mongoolse economie speelt toerisme in het land een steeds grotere rol. Sinds 2008 kent de sector een constante groei. In 2019 wist het land 577.297 bezoekers te trekken, een toename van 9% in vergelijking met 2018. Het belangrijkste land voor de sector is China dat voor meer dan een vijfde van inkomende toeristen verantwoordelijk is. Nu de volksrepubliek COVID-19 stilaan achter zich lijkt te laten, zal deze sector snel zijn groei kunnen verderzetten.

De groei van de sector wordt belemmerd door meerdere factoren. Een eerste probleem is de hoge fluctuatie in toeristische activiteit doorheen de seizoenen. De steppen kennen een extreem klimaat uniek aan het land. Dit is een van de grootste trekpleisters van het land maar zorgt ook voor een zeer kort toeristisch seizoen. Er is vraag naar nieuwe toeristische producten en diensten die het mogelijk maken om de sector minder klimaatafhankelijk te maken.

Daarnaast kent het land vooral een onderbemande toeristische sector. Met een tekort van ongeveer 30%, verdient de sector de bronzen medaille als het aankomt op manschappentekorten in het land. De sector kent tegelijk een opleidingsprobleem. Diensten zijn beperkt en staan jammer genoeg bekend om van lage kwaliteit te zijn. Dit creëert vraag naar goede, kwaliteitsvolle opleidingen. Vlaamse ondernemingen die zich specialiseren in de ontwikkeling van een sterk HR-beleid en het uitbouwen van service quality managementsystemen zullen ook in Mongolië een markt vinden.  

Land- en tuinbouw

Verwikkeld met de Mongoolse cultuur blijft de agricultuur een belangrijk aspect van het dagelijkse leven in het land. De uitgestrekte steppen maken het land zeer geschikt voor de veesector. De infrastructuur om de sector verder uit te bouwen is echter niet aanwezig en opent mogelijkheden voor Vlaamse ondernemers met producten en diensten die het verhogen van de kwantiteit en kwaliteit van vleesverwerking mogelijk maken.

Gelijkaardige opportuniteiten zijn te vinden in die andere belangrijke industrie in de landbouw: de kasjmiersector. Mongolië is de op één na grootste exporteur van kasjmierwol. Het exporteert vandaag naar 20 verschillende landen voor verwerking. Mongolië mist de nodige infrastructuur om zelf een afgewerkt product te leveren. De technologische expertise in de Vlaamse landbouwsector biedt grote opportuniteiten om de nodige infrastructuur te ontwikkelen en ook kasjmierverwerking in het land van oorsprong mogelijk te maken.  

MILIEU/GROENE ECONOMIE

Slecht een heel klein gedeelte van Mongolia is vruchtbaar land. Het land heeft een bar klimaat, en weinig neerslag, maar ook 3000 uren zonneschijn/jaar.  De energiebehoeftes zijn groot (o.a. voor de mijnbouw). Er was al de Sustainable Development Vision 2030, dat streeft naar het behoud van een ecologische balans. In 2020 heeft dit plan plaatsgemaakt voor hun "vision 2050", waaraan heel wat belang wordt gehecht aan circulaire economie (ook in bv. de mijnbouw en agrisector).

In 2015 werd er al een vrijstelling van invoerrechten en BTW ingevoerd voor de import van hernieuwbare energie uitrusting. In 2019 is het verbod op gebruik "single use plastic bags"van kracht geworden. 

Enkele van de top prioritieten zijn:

  • luchtvervuiling: de luchtkwaliteit is 1 van de slechtste in de wereld
  • afvalwaterbehandeling
  • behandeling huishoudelijk, industrieel en bouwafval
  • hernieuwbare energie (windparken/zonne-energie)
  • woestijnvorming & ontbossing tegengaan  

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Mongolië