U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Mongolië staat bekend als een relatief veilig land. In de hoofdstad Ulaanbaatar kan men als toerist wel te maken krijgen met zakkenrollers en gauwdieven maar agressieve criminaliteit is de uitzondering. Gevaar in het land komt eerder in de vorm van slechte infrastructuur, transport- en gezondheidsvoorzieningen. Bij de beslissing om naar Mongolië af te reizen, houdt men er ook best rekening mee dat België geen diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging heeft in het land.
Verdere informatie kan u vinden bij FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig

Om te reizen naar Mongolië heeft u een geldig paspoort nodig, alsook een visum uitgereikt door de ambassade van Mongolië in België. Meer informatie vindt u terug op de site van Mongools ministerie van Buitenlandse Zaken.

Welke taal wordt er gesproken

De meest voorkomende taal in Mongolië is het Mongools. Ongeveer 95% van de bevolking spreekt het als eerste taal. Door de banden met de vroegere Sovjet-Unie is het Russisch de meest gesproken tweede taal. Sinds de democratisering van het land maakt ook Engels er zijn intrede in de gebieden rond Ulaanbaatar maar verder dan de basiskennis gaat dit meestal niet. Om die redenen is het aangewezen om een tolk onder de arm te nemen.

Wat is het uurverschil met België

Mongolië valt in twee verschillende tijdzones. Het westen van het land valt in de tijdszone UTC +7, Centraal- en Oost-Mongolië daarentegen vallen in de tijdzone UTC +8. Tijdens onze wintertijd is het in Mongolië dus 6 of 7 uur later. Tijdens de zomertijd is dat 5 of 6 uur, afhankelijk van de locatie.

Reizen naar Mongolië

Vanuit Brussels Airport vertrekken op regelmatige basis vluchten naar Ulaanbaatar. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij heeft u een tussenstop in Moskou of Hongkong. De gemiddelde vlucht duurt iets langer dan 11 uur.

Reizen in Mongolië

Goede weginfrastructuur is in Mongolië vrijwel onbestaand. Binnen de hoofdstad zijn de wegen zeer slecht onderhouden. Daarbuiten zijn geasfalteerde wegen de uitzondering. Bij reizen met de auto is het nemen van een chauffeur aan te raden. Kiest u voor binnenlandse luchtvaart, dan kan u de veiligheid van de gebruikte luchtvaartmaatschappij controleren via de door de EU verboden luchtvaartmaatschappijen - https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_nl

Betalen in Mongolië

In Mongolië is contant geld koning. Elektronisch betalen staat er nog in zijn kinderschoenen en zeker buiten de hoofdstad kan men enkel betalen met de lokale munt. Slechts op enkele plaatsen in de hoofdstad kan men kredietkaarten gebruiken.

Lokale shops zullen enkel cash aanvaarden,  officiële instellingen die een toestemming hebben om buitenlandse deviezen te wisselen zijn o.a. de commerciële banken, de wisselkantoren (vaak ook in hotels).  ATM's zijn op verscheidene plaatsen te vinden. Bij sommige ervan kan geld afgehaald worden met Visa en Mastercard kredietkaarten. 

De meeste banken zijn geopend van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 17.00, alhoewel er ook te vinden zijn die open blijven tot 19.00. Kreditekaarten vinden meer en meer ingang.

Fooien: niet verplicht, maar wel op prijs gesteld.

Meer informatie vindt u terug op FOD Buitenlandse Zaken.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Een overzicht van de belangrijkste Mongoolse feestdagen vindt men terug op de volgende site: https://www.officeholidays.com/countries/mongolia/2021.

Nuttige adressen

De positie van ereconsul van België is momenteel vacant. Voor al uw vragen kan u terecht bij de Belgische Ambassade in Beijing.

Bevoegde ambassade Beijing

3 Sanlitun Dongsanjie
100600 Beijing
China
Ambassadeur Jan HOOGMARTENS
T: +86 10 653 217 36 Algemeen nummer van de Ambassade
T: +86 138 100 491 54 Noodnummer buiten de openingsuren voor Belgen in moeilijkheden
E: beijing@diplobel.fed.be (Algemeen e-mailadres van de Ambassade)
E: beijing.consular@diplobel.fed.be (Consulaire afdeling)
E: beijing.visa@diplobel.fed.be (Visumafdeling)
website: http://china.diplomatie.belgium.be

Ambassade Mongolië in Belgie

Besmelaan 18, bus 25
1190 VORST
AMBASSADEUR Och OD
T: +32 2 344 69 74
T: +32 2 344 32 15
E: brussels@embmongolie.be
E: brussels.embassy.mn

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Mongolië