U bent hier

Zakendoen in Mongolië

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Een bedrijf opstarten ter plaatse

In theorie is het mogelijk om een lokale tak van uw bedrijf op te zetten in niet meer dan 14 dagen. De meest gebruikte bedrijfsvormen in het land zijn BVBA’s en NVs, alhoewel commanditaire vennootschappen ook voorkomen bij rechtspraktijken. Alle bedrijven moeten zich registreren bij de General Authority for State Registration (GASR).

General Authority for State Registration

De meest gekozen vorm door buitenlandse investeerders is de Foreign Invested LLC (Limited Liability Company) - volgens de wet wordt dit gedefinieerd als "a business entity with an overall equity of US$100,000 or more (or MNT equivalent), where not less than 25% must be owned by (a) foreign investor(s)".

Investeren in Mongolia kon op volgende manieren:

 • By establishing a solely or jointly owned business entity;
 • Through the purchase of a Mongolian companies' shares, bonds, and other types of securities;
 • Through merging or wholly acquiring Mongolian and foreign companies;
 • Through the establishment of franchise or financial leasing agreement; and
 • In other ways acceptable and not prohibited by law.

Indien 2 of meer investeerders plannen om een foreign invested LLC op te richten in Mongolia, moet elke investeerder 100,000 USD of het equivallent in MNT investeren. .

De Mongoolse handelswetgeving staat erom bekend vaag en inconsistent te zijn. Daarnaast wordt ze ook vaak overroepen en aangepast, wat een consistente interpretatie en applicatie moeilijk maakt. Bij het opstarten van een bedrijf in Mongolië wordt ten zeerste aangeraden gebruik te maken van een lokaal advocatenkantoor om problemen en extra kosten te vermijden

in 2013 heeft het Mongoolse parlement de Law on Investment /2013/ goedgekeurd, dat de oude van 1993 en de Law on Strategic sectors heeft vervangen. . Deze investeringswetgeving wordt gekenmerkt door onder andere:

 • No approval is required to enter into the market and buy a local company;
 • No discrimination between foreign and local investors;
 • Fast registration process;
 • Stability guarantees- Provision of Tax stabilization certificate; and
 • Flexibility and friendly conditions for investors.

Rechtstreeks

Als buitenlandse leverancier is het mogelijk om uw producten en/of diensten direct aan te bieden op de Mongoolse markt. Hierbij bent u zelf verantwoordelijk voor de bijkomende logistiek, marketing & communicatie. Om dit moment is echter nog niet veel onderzoek gebeurd naar de Mongoolse markt. Samen met de grote culturele verschillen is het dan ook ten zeerste aan te raden dat u gebruik maakt van een lokale representatie.

Via een tussenpersoon

Als het opstarten van een direct bedrijf of rechtstreekse handel voeren met Mongolië niet wenselijk is voor uw bedrijf, is het aan te raden om gebruik te maken van een tussenpersoon zoals lokale agenten, distributeurs of groothandelaar. Door hun lokale aanwezigheid beschikken zij over de nodige marktkennis en zijn zij op de hoogte van de laatste veranderingen in de lokale markt

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Een partnerschap aangaan met een persoon die u nog niet ontmoet heeft is ongehoord in Mongolië. Het land stelt sterk uitgebouwde persoonlijke contacten op prijs in zijn bedrijfscultuur. Voordat u op het vliegtuig naar Ulaanbaatar stapt, wordt het aangeraden een aantal potentiële agenten of groothandelaars te contacteren en na te gaan vooraleer er een te kiezen waarmee u verder wilt onderhandelen.

Mongoolse partners online nagaan is niet altijd even makkelijk. Veel overheidssites blijven onvertaald of hebben slechts basisinfo in het Engels of Russisch. Om deze leemte te vullen zijn er enkele ngo-platformen die b2b databases voor het land hebben opgericht. De belangrijkste hieronder is de Mongolian Business Database van B2B Mongolia.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico’s

Bij het exporteren is het altijd aangeraden om op uw hoede te zijn. Een goede verzekering tegen aansprakelijkheidsclaims kan u veel kopzorgen besparen.
Als u een vaste prijs voor uw product of dienst wil kunnen aanrekenen, zal u rekening moeten houden met de wisselkoers. Bekijk bij het onderhandelen van het contract altijd of een overeenkomst in euro of Mongoolse tugrik het meest voordelig is en schakel desnoods de expertise van een specialist in. Meer informatie over bescherming tegen aansprakelijkheidsclaims vindt u elders op onze site. 

Tips bij het zakendoen

Nog voor u contact zoekt met een Mongools bedrijf, is het aan te raden om een geschikte tolk te vinden. In het huidige Mongolië spreekt men vooral Chalcha-Mongools. Soms spreekt men ook een woordje Russisch maar uitgebreide kennis van het Engels is de uitzondering. In het bedrijfsleven is dit niet anders. Om te garanderen dat uw bericht begrepen wordt, kunt u dan ook best uw eerste contact in het Mongools zoeken. Vraag er wel bij of iemand in het bedrijf Engels spreekt, om communicatie in de toekomst mogelijk makkelijker te maken.

Als de Mongoolse onderneming geïnteresseerd blijkt, zal zij waarschijnlijk verwachten dat u persoonlijk langskomt om de onderhandelingen verder te zetten. Bij het eerste persoonlijk contact zijn er enkele zaken die uw kansen bij Mongoolse bedrijven verhogen. Al voor u aan de onderhandelingstafel gaat zitten, houdt u best rekening met de conservatieve, hiërarchische aspecten van de Mongoolse cultuur. Netjes kleden is een must en toont het belang die u hecht aan de ontmoeting. Ook wordt verwacht dat u op tijd komt. De meeting zelf, zal naar alle waarschijnlijkheid later beginnen, maar stiptheid wordt in de Mongoolse cultuur gezien als een teken van beleefdheid in de westerse culturen.

Wanneer u uw partners ontmoet, gaat u best zeer georganiseerd te werk. U begroet hen in volgorde van hun belang in het bedrijf en geeft en ontvangt business cards altijd met twee handen. Kleine geschenken met een relatie tot het land van herkomst worden geapprecieerd. Biedt echter nooit dure geschenken aan, aangezien dit als omkoping gezien kan worden.

De kans dat u aan het einde van de besprekingen aan de onderhandelingstafel een contract zal kunnen tekenen is klein. In de Mongoolse cultuur hangt een vruchtbare professionele relatie vooral af van een sterke persoonlijke relatie. Rapport maken met u Mongoolse partner is een must om het vertrouwen in een samenwerking te winnen. Wees dan ook niet verbaasd wanneer men u zal vragen om achteraf te gaan lunchen of te dineren. Het eigenlijke contract wordt immers vrijwel altijd ondertekend na een goede babbel en enkele glazen wodka.

Duurzaam Internationaal Ondernemen

Mongolië was een van de eerste landen die de Sustainable Development Goals (SDGs)  adopteerde in hun beleid. Sindsdien heeft het land al grote stappen genomen maar blijven er evenzeer grote uitdagingen. Als een economie tot heden gedomineerd door agricultuur en mijnbouw blijft het land zeer vatbaar voor externe factoren zoals het klimaat en grondstofprijzen. De eerste gevolgen hiervan zijn al zichtbaar; klimaatverandering veroorzaakt grote problemen in de landbouw en de hoofdstad Ulaanbaatar staat bekend als een stad met uitermate slechte luchtkwaliteit.
Om deze problemen aan te pakken zal de duurzame ontwikkeling van Mongolië vooral breder en milieubewuster moeten zijn. Aangezien de markt diversiteit mist, zijn er nog zeer veel mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het land, bijvoorbeeld:

 • uitbouwen van lokale infrastructuur
 • opleiden van lokale boeren
 • de introductie van duurzame landbouwtechnieken
 • de introductie van efficiëntere mijnbouwtechnologie
 • aanbieden van knowhow en expertise in duurzame energie en de algemene Cleantech sector

Men kan dit doen in samenwerking met Mongoolse bedrijven, een Public Private Partnership met de Mongoolse overheid of via aanbestedingen van internationale financiële instanties zoals de Wereldbank, de Asian Development Bank en de European Bank for Reconstruction and Development. 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Mongolië