U bent hier

Moldavië in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 23/11/2020

Ook Moldavië werd recent getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal besmettingen neemt toe, en daarmee ook de preventieve maatregelen van de Moldavische overheid om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Moldavië.
Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Moldavië
Hoofdstad
Chisinau (809.600 inwoners)
Oppervlakte
33.843 km² (= 1,1 x België)
Aantal inwoners
3,55 miljoen
Staatshoofd
President Maia Sandu
Regeringsleider
Aureliu Ciocoi (interim)
Taal
Roemeens
Munt
LEU (MDL)
Belangrijke steden
Balti (145.300 inwoners), Bender (93.000), Gagauzia (autonome territoriale eenheid met als hoofdstad Comrat: 155.600), Transnistria (autonome territoriale eenheid met als hoofdstad Tiraspol: 505.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
12 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
4.494 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

De Moldavische economie heeft het voorbije decennium vrij goed gepresteerd, mede dankzij een verbeterd begrotings- en monetair beleid. Tussen 2015 en 2019 groeide de economie jaarlijks met gemiddeld 4%. De groei werd in belangrijke mate ondersteund door de stijgende consumentenbestedingen en de uitvoer. De belangrijkste segmenten van de economie zijn handel, bouw en industrie. De economie komt echter niet ongeschonden uit het coronajaar 2020, de krimp wordt geschat op iets meer dan 5%, maar de Wereldbank voorspelt dat het land in 2021 opnieuw zal aanknopen met groei (3,5%). 

Moldavië tekende in 2014 een Associatieovereenkomst met de EU die ook een Diepe en Uitgebreide Vrijhandelsovereenkomst omvat (DFCTA), met de bedoeling de voorwaarden voor onderlinge handel en investeringen aanzienlijk te versoepelen. Vandaag is de EU de belangrijkste handelspartner van Moldavië en de belangrijkste investeerder ter plaatse. 

Meer weten?:

State of the Country Report 2020 (expert-grup.org) - https://www.expert-grup.org/en/biblioteca/item/2052-raportul-de-stare-a-...

Moldova Economic Update (worldbank.org) - https://www.worldbank.org/en/country/moldova/brief/moldova-economic-update 

Website van het Moldavisch Nationaal Instituut voor de Statistiek 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Moldavië