U bent hier

Moldavië in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 23/11/2020

Ook Moldavië werd recent getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal besmettingen neemt toe, en daarmee ook de preventieve maatregelen van de Moldavische overheid om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Moldavië.
Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Moldavië
Hoofdstad
Chisinau (809.600 inwoners)
Oppervlakte
33.843 km² (= 1,1 x België)
Aantal inwoners
3,55 miljoen
Staatshoofd
President Igor Dodon
Regeringsleider
Pavel Filip
Taal
Roemeens
Munt
LEU (MDL)
Belangrijke steden
Balti (145.300 inwoners), Bender (93.000), Gagauzia (autonome territoriale eenheid met als hoofdstad Comrat: 155.600), Transnistria (autonome territoriale eenheid met als hoofdstad Tiraspol: 505.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
11 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
4.234 USD (47.491 USD in België)

Economische vooruitzichten

De Moldavische economie doet het de laatste jaren behoorlijk goed, mede dankzij een beter fiscaal, monetair en wisselkoersbeleid. In vergelijking met 2007, het jaar vóór de crisis, kende Moldavië de hoogste cumulatieve BBP-groei in de regio. Ten gevolge van klimatologische en wereldwijde economische omstandigheden was de groei echter erg veranderlijk. In 2010 steeg het reële BBP met 7,1% en in 2011 met 6,4%. In 2012 werd de economie getroffen door een daling van de landbouwproductie (-22,3%) na een droge periode en door de crisis in de Eurozone, wat leidde tot een inkrimping van het BBP met 0,7%. In 2013 herstelde de groei zich na een recordoogst en steeg het BBP met 9,4%.

Moldavië tekende in 2014 een Associatieovereenkomst met de EU die ook een Diepe en Brede Vrijhandelsovereenkomst omvat (DFCTA), met de bedoeling de voorwaarden voor handel en investeringen aanzienlijk te versoepelen. Door het ongunstig regionaal en nationaal klimaat (talrijke handelsembargo's op goederen uit Moldavië opgelegd door de Russische Federatie, onzekerheid te wijten aan de situatie in Oekraïne en de crisis in de banksector) werd de economische groei echter afgeremd tot 4,6%. De economie in Moldavië zal hiervan de gevolgen blijven ondervinden en, volgens de prognoses, in de komende jaren in recessie gaan. Het Ministerie van Economie en het Internationaal Monetair Fonds voorzien in 2015 een daling van de nationale economie met 1%, terwijl de Wereldbank een recessie van 2% verwacht als gevolg van de regionale crisis, een vermindering van de buitenlandse vraag, besparingen op het betalingsverkeer en de financiën.

De vooruitzichten voor 2016 zijn evenmin rooskleurig: verwacht wordt dat de belangrijkste handelspartners van het GOS er slechts geleidelijk aan zullen bovenop komen. Ook de handel met de EU kan nog verder ontwikkeld worden. Op langere termijn zijn grote hervormingen nodig in alle sectoren van de economie om de levensstandaard van de burgers van Moldavië te verbeteren.

Voor meer informatie:
Tweejaarlijkse publicatie uitgegeven door Expert Group.

Het CIA World Factbook is een klassieker onder de websites. Hier vindt u een volledige beschrijving van de geografie, de politiek, de internationale betrekkingen en de economie.

Website van het Moldavisch Nationaal Instituut voor de Statistiek

Moldova Gate

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Moldavië