U bent hier

Wet- en regelgeving

Invoerrechten en -documenten

Invoerrechten in Kirgizië schommelen tussen 0 en 30%. Kirgizië heeft een overeenkomst met het hele Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS - de meeste voormalige Sovjetrepublieken) over de vrije import van goederen. GOS-landen betalen dus geen invoerrechten. Voor WHO-gelden de WHO-voorschriften.

Op enkele uitzonderingen na zijn alle ingevoerde goederen echter aan 12% btw onderworpen. Als de ingevoerde goederen deel uitmaken van de vaste activa van een vennootschap (bv. uitrusting en machines), wordt daarop geen btw betaald. Op alle ingevoerde goederen moet een uniforme douaneheffing van 0,15% worden betaald. En alle producten die tot de categorie accijnsgoederen behoren, zijn aan accijnzen onderworpen.

Volgens de Kirgizische wetgeving moeten ondernemingen die van plan zijn om zaken te doen in Kirgizië, zich bij een lokaal kantoor van het ministerie van Justitie laten registreren. Invoerders moeten ook bij de Kirgizische Douanedienst geregistreerd zijn. De registratie is geldig zolang de gegevens verstrekt in de registratieaanvraag, ongewijzigd blijven. Alle ondernemingen moeten bij de belastingdienst een certificaat van registratie als belastingbetaler aanvragen. Kirgizië heeft onder de naam Single Window Information System (SWIS) een digitaal platform voor gegevensuitwisseling opgezet. Het ministerie van Economische Zaken beheert het platform. Betalingen en aanvragen voor procedures zijn vereenvoudigd en kan u via www.trade.kg afhandelen. Het platform is nog in zijn implementatiefase en slechts enkele overheidsdiensten maken er al gebruik van.

Access2Markets is een essentiële tool voor wie internationaal onderneemt. Via deze online databank stelt de Europese Commissie een schat aan informatie gratis beschikbaar. Wanneer u via de “My Trade Asssistant” het land van oorsprong (“country of origin”), land van bestemming (“country of destination”) en uw productnaam of HS-code ingeeft, krijgt u informatie over het volgende:

  • Tariffs: informatie over invoerrechten die van toepassing zijn op uw export naar derde landen
  • Rules of origin (ROSA): informatie over hoe u geniet van lagere of nultarieven. Via de ROSA-tool kan u een checklist invullen waardoor u kan nagaan of u aan de oorsprongsregels voldoet.
  • Taxes: informatie over de verschillende invoertaksen die gelden voor uw HS-code.
  • Procedures and formalities
    • Overview: informatie over handelsakkoorden, invoerverplichtingen en registratie-eisen.
    • General: informatie over exportdocumenten.
    • Specific: informatie over de voorwaarden en producteisen voor uw HS-code.
  • Trade barriers: informatie over de belangrijkste handelsbelemmeringen waarmee EU-exporteurs geconfronteerd kunnen worden.
  • Trade flow statistics: een overzicht van de handelsstromen tussen EU- en niet-EU-landen

Om optimaal van deze database te kunnen gebruikmaken, moet u de goederencode van uw product volgens het Geharmoniseerd Systeem (GS of HS in het Engels) kennen. Die geharmoniseerde omschrijving en -codering van de tariefnomenclatuur is een internationaal gestandaardiseerd systeem om namen en nummers van de te verhandelen producten te classificeren. Kent u de goederencode van uw product niet, dan kunt u die opzoeken via de Federale Overheidsdienst Financiën – Douane en Accijnzen.

Producteisen

Sanitaire en fytosanitaire maatregelen

Sanitaire en fytosanitaire (SPS)-maatregelen kunnen op het grondgebied worden toegepast om het leven en de gezondheid van de bevolking, de fauna en de flora te beschermen tegen een of meer van de volgende risico's:

  • door dieren overdraagbare ziekten
  • plantenplagen (zoals bv insecten, virussen of bacteriën)
  • toxines en ziekteverwekkende organismen in voedingsmiddelen, dranken of dierenvoeding
  • additieven
  • verontreiniging door bv zware metalen, resten van pesticiden of dierengeneesmiddelen, ...

In de Overeenkomst inzake de toepassing van sanitaire en fytosanitaire maatregelen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), ook wel SPS-overeenkomst genoemd, worden de regels uiteengezet die de WTO-lidstaten moeten volgen wanneer zij SPS-maatregelen op het gebied van voedsel- en voederveiligheid, diergezondheid en fytosanitaire voorschriften ten uitvoer leggen. Deze overeenkomst is van toepassing op alle SPS-maatregelen die direct of indirect van invloed kunnen zijn op de internationale handel. Elk WTO-lid heeft het recht om respectieve maatregelen te nemen om de bovengenoemde beschermingsdoelstellingen na te streven. Volgens de WTO-regels mogen landen hun eigen normen vaststellen, maar hun regelgeving moet gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewijs en internationale normen, d.w.z. de opgelegde maatregelen moeten transparant en begrijpelijk zijn. 

Normen en certificering

De invoerder moet voor een ruim scala producten aantonen dat ze aan de nationale normen voldoen. Hiervoor moet hij een gelijkvormigheidsattest voorleggen, afgeleverd door de bevoegde instantie in Kirgizië: het Centrum voor normalisatie en metrologie van het ministerie van Economische Zaken. Dat Centrum is lid van de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO). Het gelijkvormigheidsattest is verplicht om de goederen bepaald door de Staatsdouanedienst te kunnen inklaren. Initieel mogen alle goederen zonder gelijkvormigheidsattest worden ingevoerd zolang ze niet in het vrije verkeer worden gebracht tot de certificeringsprocedure is afgelopen. Voor meer informatie verwijzen we naar het vermelde document.

Invoerders van specifieke producten die geen potentieel gevaar inhouden, hebben geen gelijkvormigheidsattest nodig, maar kunnen in de plaats een onafhankelijke verklaring voorleggen. De invoerder moet de gelijkvormigheidsverklaring voorbereiden voor hij de goederen invoert. Hij moet de verklaring bij een erkende instantie in Kirgizië registreren.

Sinds de toetreding tot de Euraziatische Economische Unie (EAEU) op 8 mei 2015, is Kirgizië bezig met de geleidelijke invoering van het normalisatiesysteem dat in alle EAEU-lidstaten geldt. Overeenkomstig het Protocol over de voorwaarden en overgangsbepalingen voor Kirgizië met het oog op de goedkeuring van het EAEU-verdrag, zullen geleidelijk ingestelde technische voorschriften (TV's) worden ingevoerd waaraan bepaalde goederen in alle EAEU-lidstaten moeten voldoen. Tegelijk worden ook overgangsbepalingen ingevoerd voor het afleveren of goedkeuren van vereiste documenten om de gelijkvormigheid te kunnen beoordelen. In een TV is vastgelegd welk document vereist is. Om aan te tonen dat een product aan de EAEU-normen voldoet, heeft u de keuze tussen het voorleggen van een gelijkvormigheidsverklaring of een gelijkvormigheidsattest van de Euraziatische Economische Unie.

Naast de verplichte gelijkvormigheidsattesten hanteren de EAEU-lidstaten ook gemeenschappelijke sanitaire, epidemiologische en hygiënische normen voor goederen. Bijgevolg is een ruim scala aan goederen die als gevaarlijk voor de volksgezondheid wordt beschouwd of die voor het eerst wordt ingevoerd, onderworpen aan officiële registratie. De registratiedienst van de regering van Kirgizië is de bevoegde nationale instantie. Goederen die u officieel moet registreren, mag u enkel met een registratieattest (State Sanitary Registration of Goods) in de EAEU invoeren.

Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

Strategische goederen

De Kirgizische regering heeft een lijst van goederen waarvan de in- en uitvoer aan een speciale controle is onderworpen. Op de lijst staan, naast radioactieve materialen, apparatuur en technologie die kunnen worden gebruikt om chemische wapens en raketten te maken. Als algemene regel geldt dat u goederen voor tweeërlei gebruik alleen met de juiste invoervergunningen mag invoeren.

Voor de in-, uit- en doorvoer van strategische goederen - wapens, munitie, speciaal voor militair gebruik of voor ordehandhaving dienstig materieel en daaraan verbonden technologie en dual-use producten en technologieën - kunnen bepaalde vergunningen vereist zijn. Die vergunningen worden afgeleverd door de Dienst Controle Strategische Goederen.

Vlaamse overheid - Departement Buitenlandse Zaken ​Dienst Controle Strategische Goederen

Havenlaan 88 - bus 80, B-1000 BRUSSEL

T: +32 2 895 58 81 E: csg@buza.vlaanderen

Specifieke vragen over reglementering?

Neem contact op met onze specialisten via reglementering@fitagency.be

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Kirgizië