U bent hier

Kirgizië in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 20/11/2020

Op 18 november waren er in Kirgizië 67.894 gevallen bekend van het coronavirus COVID-19. De eerder genomen maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen, blijven dus behouden.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Kirgizië
Hoofdstad
Bisjkek (1.002.100 inwoners)
Oppervlakte
198.500 km² (= 6,5 x België)
Aantal inwoners
6 256 700
Staatshoofd
President Sooronbay Zheenbekov
Regeringsleider
Eerste Minister Mukhammmedkaly Abylgaziev
Taal
Kirgizisch, Russisch
Munt
Kirgizische Som Wisselkoers
Belangrijke steden
Bishkek (1 002 100), Osh (288 800), Jalal Abad (117 200), Karakol (77 700)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
9 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
1.374 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Na een forse stijging in 2017 (4,6%), is de groei van de Kirgizische economie in de eerste drie kwartalen van 2018 sterk vertraagd tot 1,2% op jaarbasis. De reden is de lagere goudproductie in Kumtor, de grootste goudmijn van het land. De verwachte grotere mijnopbrengsten in het vierde kwartaal moeten leiden tot een bbp-groei van 2,8% op jaarbasis over heel 2018. Terwijl er een handelstekort was door de dalende uitvoer van goud en een toename van de invoer, steeg het aantal geldtransfers in de eerste acht maanden van 2018 met 8% op jaarbasis. Op enkele kleinere schommelingen na, bleef de wisselkoers grotendeels stabiel. Hierdoor steeg de waarde ten opzichte van de roebel en de tenge. De vraag naar krediet bleef in 2018 snel stijgen. Daartegenover bleef de inflatie met 1,2% in september 2018 op een vrij laag peil, ruim onder de vooropgestelde vork van 5 tot 7%. De Centrale Bank verlaagde haar beleidsrente van 5,0% in 2017 naar 4,75% in mei 2018. De rente bleef sindsdien ongewijzigd. Budgettaire consolidatie-inspanningen worden voortgezet. Het plan is om het begrotingstekort in 2018 te beperken tot 2,5-2,6% van het bbp en in 2019 tot 1,6% van het bbp (tegenover 3,3% van het bbp in 2017). De bbp-groei zal in 2019 naar verwachting 3,2% bedragen, iets hoger dan in 2018, door de verwachte toename van de uitvoer van niet-minerale producten, de verdere integratie in de Euraziatische Economische Unie en de hogere geldtransfers. Deze prognoses kunnen lager uitvallen wanneer de mijnbouwsector zich trager herstelt dan verwacht en de Russische economie minder snel groeit.

Kirgizië staat op plaats 70 in de Ease of Doing Business-index van de Wereldbank op een totaal van 190 landen. Het land doet het goed op de volgende vlakken:

  • Minderheidsinvesteerders beschermen: Kirgizië heeft minderheidsinvesteerders beter beschermd door de rechten en de rol van aandeelhouders bij belangrijke bedrijfsbeslissingen uit te breiden, door de onafhankelijkheid van raden van bestuur te versterken en door filialen te verbieden om aandelen van moederbedrijven te kopen.
  • Grensoverschrijdende handel: Kirgizië maakte grensoverschrijdende handel eenvoudiger door de export in de Euraziatische Economische Unie te stroomlijnen.
  • Overeenkomsten afdwingen: Kirgizië maakte het afdwingen van overeenkomsten eenvoudiger door schikkingsoverleg in te voeren als techniek voor het afhandelen van rechtszaken. Kirgizië keurde daarnaast nog een geconsolideerde wet over vrijwillige bemiddeling goed. 
  • Insolventie oplossen: Kirgizië maakte het oplossen van insolventie eenvoudiger door de continuïteit van de onderneming van de schuldenaar tijdens de insolventieprocedure mogelijk te maken  en door schuldeisers vlotter toegang te bieden tot informatie over de financiële situatie van de schuldenaar tijdens de procedure.

Meer informatie:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Kirgizië