U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Biotechnologie

De biotechnologiesector heeft zich de jongste jaren in IJsland bliksemsnel ontwikkeld. Het grote voordeel van IJsland is de geografische ligging met zijn vele warmwaterbronnen en hogetemperatuurgebieden waar de analyse van “thermophillic bacteria” mogelijkheden schept voor de productie van betere geneesmiddelen.

IJsland is trouwens een ideaal land voor biotechnologisch onderzoek, aangezien de bevolking er genetisch vrij homogeen is. IJsland wordt soms de genealogische goudmijn genoemd. De omvang van de IJslandse genealogische database is wereldwijd ongeëvenaard. De hele huidige bevolking wordt namelijk gedekt door een genealogische database die teruggaat tot het ontstaan van het land meer dan 1.000 jaar geleden. IJsland heeft een kwalitatief systeem om genen te identificeren die met tal van ziekten geassocieerd worden. Onderzoek gebaseerd op deze unieke bevolking biedt uitzonderlijke inzichten in het ontstaan en de erfelijkheid van bepaalde ziekten.

Activiteiten van bedrijven binnen de biotechnologiesector in IJsland gaan, van de productie van waardevolle enzymen van vis, het gebruik van genetisch gemodificeerde gerst voor de farmaceutische industrie en de identificatie van genetische oorzaken van veelvoorkomende ziekten tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en DNA-gebaseerde diagnoses.

De IJslandse biotechnologische industrie staat open voor samenwerking zowel met buitenlandse bedrijven als partners of joint ventures.

Meer weten

Software industrie

De hoge penetratiegraad en convergentie van internetverbindingen en mobiele telefonie maakt IJsland tot een ideale markt voor de vlugge aanpassing en verdere ontwikkeling van hoogtechnologische producten en diensten.

Een bereidwillige en leergierige bevolking die nieuwe producten en technologieën wil uittesten enerzijds, en belangrijke overheidsinvesteringen in een moderne telecominfrastructuur anderzijds, hebben de ontwikkeling van de sector positief beïnvloed.

Dankzij de liberalisering van de markt en het dynamische beleid van de regering voor het aantrekken van buitenlands kapitaal, nam het aantal investeerders en spelers op de markt sterk toe. Lage elektriciteitsprijzen, lage telefoonkosten en de vrijstelling van invoertarieven op computermateriaal droegen eveneens bij tot de groei van buitenlandse investeringen.

Reykjavík en omgeving zijn de bakermat van de voornaamste IT- en softwarebedrijven. Er ontstaan ook tal van kleine hightechbedrijven die actief zijn in onder meer datamanagement systems, workflow systems, communications solutions, wireless data systems, palmtop systems, internet solutions, e-commerce content & solutions, gaming, healthcare solutions, healthsector data & fishery technology systems.

Door het hoge innovatieniveau van het land, de deelname en ondersteuning van internationale vrijhandelsinspanningen en de al verwezenlijkte groei blijft de IT-sector een belangrijke sector voor het land.

Meer weten

Energie

IJsland heeft een overvloed aan energiepotentieel in de vorm van geothermische energie en waterkracht. Het energieverbruik per capita in IJsland behoort tot de hoogste in de wereld. Ongeveer 90% van alle woningen in het land wordt verwarmd met geothermale warmte, de rest wordt voornamelijk verwarmd met elektriciteit. De meerderheid van de elektriciteit van het land (80%) wordt gegenereerd met behulp van waterkracht, de rest is gebaseerd op aardwarmte. Er wordt amper 20% van het voor de productie van elektriciteit beschikbare conventionele geothermische potentieel, benut.

Meer weten

Voeding en dranken

Door zijn lidmaatschap van de Europese Economische Ruimte (EER) sinds 1994, vormt IJsland een integraal deel van de Europese interne markt, met uitzondering van de landbouwsector. De invoer van landbouwproducten is nog steeds onderworpen aan strikte reglementeringen en invoertarieven. Deze invoertarieven kunnen vrij hoog oplopen en vormen nog steeds een grote belemmering voor de invoer van voedingsproducten, voornamelijk voor wat betreft verse en bereide vleeswaren en zuivelproducten. Met uitzondering van deze producten is het assortiment voedingsproducten in de IJslandse supermarkten vrij breed. Er bestaat een grote keuze aan kant-en-klare producten, pizza’s en dergelijke.

Voor alcoholische dranken, ook voor bier, bestaat er een staatsmonopolie. De bierverkoop was tot 1990 zelfs verboden door de IJslandse wet. Het duurt gemiddeld 1 à 1,5 jaar vooraleer een staatswinkel een nieuwe alcoholische drank in haar assortiment opneemt. De toelevering aan de horecasector is echter vrij van staatscontrole en de vraag naar nieuwigheden is in deze sector niet onbelangrijk.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in IJsland