U bent hier

IJsland in cijfers

CORONAVIRUS

Op 28 februari 2020 werd de eerste besmetting in IJsland vastgesteld. Het aantal besmettingen nam nadien met de dag toe en gezien het lage bevolkingsaantal (368.792 inwoners), stond IJsland aan de wereldtop inzake besmettingen per capita. Begin april 2020 werd de eerste besmettingspiek bereikt en lang zag het ernaar uit dat het aantal besmettingen nog nauwelijks toenam. Maar helaas kende IJsland ook een tweede coronagolf, de piek van deze golf werd midden oktober 2020 bereikt. IJsland weet de pandemie goed onder controle te houden en een derde golf, zoals men in vele andere Europese landen heeft gekend, is vooralsnog uitgebleven. Hoogstwaarschijnlijk omdat restricties gehandhaafd bleven, en omdat men maatregelen neemt wanneer men ziet dat het aantal besmettingen voor IJslandse begrippen te veel toeneemt. Inmiddels is het vaccinatieprogramma ver gevorderd en hebben al meer dan 238.500 IJslanders hun eerste dosis van het COVID-19 vaccin ontvangen en meer dan de helft hiervan is inmiddels volledig gevaccineerd.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
IJsland
Hoofdstad
Reykjavik
Oppervlakte
102.775 km² (= 3,4 x België)
Aantal inwoners
368.792 (1 januari 2021)
Staatshoofd
President Guðni Thorlacius Jóhannesson
Regeringsleider
Premier Katrín Jakobsdóttir
Taal
IJslands
Munt
IJslandse Kroon (ISK) Wisselkoers
Belangrijke steden
Kópavogur, Hafnarfjörður, Akureyri

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
25 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
68.883 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

De IJslandse economie is gebaseerd op de typische Scandinavisch sociale markteconomie die een kapitalistische structuur en vrijemarktprincipes combineert met een uitgebreid systeem van welzijnszorg.

De ligging en geologie van IJsland zijn doorslaggevend voor de belangrijkste inkomsten van het land. De exploitatie van natuurlijke rijkdommen is cruciaal voor de IJslandse economie. Zo hebben de visvangst en de visverwerkende industrie, maar ook de hydro- en geothermale energie die gebruikt worden in de aluminium- en ferrosiliciumindustrie, belangrijke buitenlandse investeringen aangetrokken.

De visserijindustrie is een zeer belangrijke pilaar voor de IJslandse economie. Door dalende visbestanden en gevoelige prijsschommelingen op de wereldmarkt van de belangrijkste IJslandse exportproducten (vis, aluminium en ferrosilicium) heeft de IJslandse economie zich de laatste jaren gediversifieerd. Dit leidde tot nieuwe ontwikkelingen in software, biotechnologie en toerisme. Het land is dankzij de goedkopere kroon heel wat toegankelijker geworden voor de doorsnee Europese en Amerikaanse toerist.

IJsland werd zwaar getroffen door de wereldwijde financiële crisis. In oktober 2008 verklaarde het zijn drie grootbanken failliet, met een zwaar gedeprecieerde munt tot gevolg.

In 2009 daalde het bbp met 6,9% en steeg de werkloosheid tot 8%. Door de zwakke munt steeg de inflatie met 20% en daalde de import met 48%. Multilaterale hulp en samenwerking met het IMF hebben een belangrijke rol gespeeld in de stabilisatie van de munt en de financiële sector.

Sinds 2011 is het herstel van de IJslandse economie sneller gegaan dan verwacht en kende het land een jaarlijkse gemiddelde groei van 2,5% met een daling van het werkloosheidscijfer van 8% naar een kleine 3,5% en een inflatie die van 20% na de kredietcrisis, is teruggebracht naar 3,01% in 2019. Wat de gevolgen van het COVID-19 virus voor IJsland zijn, is echter nog niet bekend. Men verwacht dat zowel de werkloosheid als de inflatie voor 2020 en voor 2021 toe zal nemen.

In 2019 groeide het bnp met 1,9% dankzij een gestegen consumentenvertrouwen en verhoogde bedrijfsinvesteringen. Voor 2020 verwacht men echter dat het bbp met 8,4% zal dalen, dit als gevolg van de COVID-19 crisis. 

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in IJsland