U bent hier

Zakendoen in IJsland

Uw eerste stappen op een nieuwe markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).

  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
  • Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
  • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

Wie de IJslandse markt wil bewerken, moet er eerst en vooral rekening mee houden dat het een relatief kleine markt betreft met amper 368.010 inwoners. IJsland werd in de herfst 2008 hard getroffen door de globale financiële crisis. De IJslandse kroon verloor meer dan 50% van zijn originele waarde en IJsland zag zijn import tot meer dan de helft terugvallen. Aangezien het land echter bijna volledig afhankelijk is van invoer, maken levensnoodzakelijke producten vandaag meer kans in IJsland.

Reykjavík is de meest voor de hand liggende keuze als uitvalsbasis aangezien het grootste deel van de bevolking in deze omgeving woont. De infrastructuurvoorzieningen zijn hier ook het best.

Door de lage bevolkingsdichtheid en de uitgestrektheid van het land bekleden postorder- en e-handel een belangrijke plaats op het vlak van distributie van consumptiegoederen. Bovendien stimuleerde de overheid het gebruik van informatietechnologie sterk door investeringen in een moderne telecominfrastructuur en door een beleid van onbestaande invoertarieven op PC- en datamateriaal. De postorderbedrijven en online-shops bieden verschillende soorten producten en diensten aan, zoals voeding, hightechproducten, kantoorartikelen, kleding, bankieren en transport.

Een andere mogelijkheid om de IJslandse markt te bewerken is via een joint venture met een IJslands bedrijf, waarbij naast financiële middelen ook technologie en knowhow worden uitgewisseld. Onderzoek toont aan dat tweederde van de technologische ontwikkeling bij kleine bedrijven steunt op samenwerkingsverbanden met leveranciers en consultants. Vooral de ICT- en biotechnologiesector staat open voor samenwerkingsakkoorden.

Via een tussenpersoon

Agenten en invoerders in IJsland staan vaak in voor de distributie van goederen. Vele agenten en invoerders zijn geconcentreerd rond Reykjavík en omgeving. Diegenen die binnen de visserijsector werken, zijn meer over het hele land verspreid.

Een bedrijf opstarten ter plaatse

Digitale communicatiekanalen

IJslanders zijn early adopters van alle opkomende technologieën. Volgens de statistieken maakt bijna 98% van de IJslanders gebruik van het internet en is meer dan 70% op Facebook. IJslandse bedrijven hebben een Europees record als het gaat om het gebruik van sociale media. Er wordt geschat dat 88% van de IJslanders met een Facebook-account deze regelmatig gebruikt, 88% heeft een LinkedIn account. Snapchat (67%) en Instagram (60%) worden eveneens zeer vlijtig gebruikt. Het ziet er echter naar uit dat enkel Twitter nog geen grote schare achter zich heeft weten te krijgen, ondanks dat 36% van de bevolking een account bij Twitter heeft. (https://datareportal.com/reports/digital-2020-iceland)

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Een uittreksel van het jaarverslag kan bekomen worden tegen betaling bij volgende instanties:

Hoe verlopen Betalingen en hoe beperkt u de risico’s

Door de financiële crisis en het bankroet van verschillende banken is de IJslandse Kroon met de helft in waarde verminderd. Om verdere waardedalingen tegen te gaan, heeft de regering richtlijnen ingevoerd om kapitaal sterkter te controleren. De meeste betalingen zullen in buitenlandse valuta gebeuren. Hiervoor stemmen buitenlandse bedrijven best af met hun importeur.

Tips bij het zakendoen

Wanneer men de IJslandse markt wil veroveren, is het goed rekening te houden met enkele specifieke elementen van hun manier van zakendoen.

Afspraken moeten op voorhand worden gemaakt en tijdstippen worden in 24 uur uitgedrukt. Stiptheid is essentieel in zakelijke- en vrijetijdsaangelegenheden. Daarom is het aan te raden om te verwittigen als u te laat zou toekomen. Een stevige handdruk met goed oogcontact is de typische groet bij aankomst en vertrek. Wat betreft de aanspreking zijn IJslandse zakenlui erg informeel en spreken elkaar bij de voornaam aan. Men gebruikt in IJsland in principe de patronieme achternaam nooit alleen. Heeft u echter te maken met een internationaal IJslands zakenman, zal hij het niet ongewoon vinden als u zijn achternaam gebruikt wanneer u hem aanspreekt. Hij zal u mogelijk in de loop van het gesprek aanmoedigen om zijn voornaam te gebruiken. Visitekaartjes worden veel gebruikt.

Hoewel sommige IJslandse zakenlui zich vrij informeel kleden, wordt er van bezoekers toch verwacht om formeel gekleed te komen. Plaatsen met rookverbod moeten worden gerespecteerd. IJslanders komen erg snel ‘to the point’. Presentaties moeten concreet en nauwgezet zijn en u moet geen beloften maken die u niet kunt houden. Uw eerlijkheid zal op prijs worden gesteld. Wees niet verlegen om over de prijs en betaling te spreken. Betaling gebeurt normaal gezien op tijd en er wordt meestal intrest aangerekend bij te late betaling.

Aangezien Engels in ruime mate wordt gesproken en gelezen in zakelijke kringen is het aanvaardbaar om een potentiële IJslandse klant Engelstalig promotiemateriaal te bezorgen. Het moet wel materiaal zijn van hoge kwaliteit. Websites worden meestal aanvaard ter vervanging van productbrochures.

Duurzaam internationaal Ondernemen

Meer weten

https://www.islandsstofa.is/en

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in IJsland