U bent hier

DR Congo in cijfers

CORONAVIRUS

Gedurende een tijdje werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronaviruspandemie, maar sinds kort ondervindt het nu op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19. Het aantal besmettingen en maatregelen om dit tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Democratische Republiek Congo (DR Congo of DRC)
Hoofdstad
Kinshasa (14,3 miljoen inwoners)
Oppervlakte
2.344.858 km² (= 77 x België)
Aantal inwoners
73,7 miljoen inwoners
Staatshoofd
President Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo (verkozen op 30.12.2018)
Regeringsleider
Premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba
Taal
Frans (officieel), Lingala (lingua franca), Kingwana (een dialect van Kiswahili of Swahili), Kikongo, Tshiluba
Munt
Congolese frank (CDF) Wisselkoers
Belangrijke steden
Lubumbashi (2,5 miljoen inwoners), Mbuji-Mayi (2,5 miljoen), Kananga (1,5 miljoen), Kisangani (1,3 miljoen), Bukavu (1,1 miljoen)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
50 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
581 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Op 10 maart 2020 stelde de DR Congo het eerste geval van COVID-19 in het land vast: de zoveelste gezondheidscrisis voor een land dat over een van de minst uitgebouwde gezondheidssectoren ter wereld beschikt. De economische verwachtingen voor 2020 waren dan ook niet rooskleurig: minstens een krimpen van de economie met 2,4%. De realiteit is anders gebleken. Recentere cijfers wijzen op een krimp van 1,7%. Deze verbetering wordt vooral gedreven door de groei in de mijnbouwsector die het ondanks de pandemie verbazingwekkend goed gedaan heeft. Gestimuleerd door hogere grondstofprijzen is de koperexport met 10% gestegen tot 1.566.000 ton. De productie van goud en kobalt is dan weer stabiel gebleven. 

Het lijkt er dus op dat de DR Congo al bij al economisch gespaard zal blijven van de pandemie. Het geleidelijke herstel van de globale economische activiteit en de start van de productie in de Kamoa-Kakula mijn zullen naar verwachting leiden tot een heropleving van de economische groei tot 4,5% in 2022. 

In de nabije toekomst wachten het land ook na de pandemie nog vele uitdagingen. Met een bevolking van bijna honderd miljoen die gemiddeld leeft van 1,4 USD per dag per persoon blijft armoede een groot probleem voor het land. Een gemiddelde bevolkingsgroei van 3,5% per jaar zal ook in 2020 leiden tot een daling van het BBP per capita (van 542,76 USD in 2019 naar 512,00 USD in 2020).

Daarnaast is de economie van de DR Congo allesbehalve gedifferentieerd. Export vanuit het land bestaat vrijwel uitsluitend uit mijnbouw met vooral koper en kobalt als belangrijkste exportproducten. Toekomstige economische groei blijft daardoor sterk afhankelijk van mondiale grondstofprijzen alsook de blijvende vraag van grote handelspartners zoals China, de Europese Unie en buurlanden. 

Desondanks blijft de DR Congo een land met buitengewoon potentieel. Het land heeft enorme grondstofreserves, beschikt over een achtste van de wereldcapaciteit voor waterenergie en heeft als het tweede grootste land in Afrika een land- en tuinbouwpotentieel dat ongeëvenaard is op het continent. 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in DR Congo