U bent hier

Zakendoen in DR Congo

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

  • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
  • Aan de hand van de Exportmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
  • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

De Democratische Republiek Congo (DRC) is nog altijd een land in ontwikkeling. De DRC heeft 89 miljoen inwoners, waarvan 80% jonger is dan 25 jaar. Er wordt geschat dat ze in 2030 met 150 miljoen zullen zijn.

Het land staat laag op internationale ranglijsten van bestuursindicatoren en institutionele doeltreffendheid. Corruptie is bijvoorbeeld een belangrijk structureel probleem dat de beleidsvorming, de economische stabiliteit en de sociale cohesie ondermijnt.

Vandaag hebben Congolese bedrijven externe partners nodig op het gebied van technologie, training en uitrusting. Dankzij de historische banden heeft België in Congo het voordeel het land beter te kennen en Belgische bedrijven er als kwalitatief worden aanzien.

Let wel op voor de vele clichés. Een van de moeilijkheden waar veel Belgische bedrijven namelijk mee te maken hebben, is om zich aan te passen aan het hedendaagse Congo in volledige decentralisatie en dat het land al grotendeels open staat ​​voor globalisering. Landen als China, Zuid-Afrika, India, Libanon en Turkije spelen nu een steeds belangrijkere rol in de Congolese economie. 

Tips bij het zakendoen

  1. Negeer de juridische, administratieve, logistieke en fiscale aspecten niet. Het is raadzaam om naar een goed advocatenkantoor, expediteur of fiduciair te gaan om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen op het gebied van administratieve, juridische, fiscale en risicobeheersingsbescherming.
  2. Plan een lokale aanwezigheid en neem de tijd om zorgvuldig uw partner te kiezen. De formule die het vaakst door succesvolle bedrijven in Congo wordt gehanteerd, is om een ​​vertegenwoordigingskantoor te openen in samenwerking met een serieuze lokale partner uit de privésector. Die partner is essentieel voor relaties met klanten en administraties. Niets kan lokale kennis vervangen als een bron van informatie en als een facilitator voor vele administraties. Het vinden van de juiste partner kost echter tijd, geduld en ervaring. Een cruciale stap om niet te verwaarlozen.
  3. Het aangaan en onderhouden van persoonlijke relaties met de lokale partner, zijn klanten en de administratie is een sleutelelement voor zakelijk succes en risicobeheer.
  4. De Congolese cultuur hecht veel belang aan respect voor de hiërarchie. Tijdens de zoektocht naar een partner is het daarom belangrijk dat de vertegenwoordiger van het Belgische bedrijf beslissingsbevoegdheid heeft.
  5. Wees zo flexibel mogelijk met betrekking tot de typische aspecten eigen aan het land: moeilijk vervoer met frequente vertragingen, onderbetaalde ambtenaren, stroom- en wateronderbrekingen, hitte en muggen, armoede (80% van de bevolking leeft met minder dan één dollar per dag).

Algemeen gezien is Congo een land met een enorm potentieel, maar blijft het paradoxaal genoeg een van de armste landen ter wereld. De sleutel tot het succes ligt in de opkomst van een nieuwe klasse van Congolese en buitenlandse ondernemers, in staat om dit eeuwig verhaal van beloftevol potentieel om te zetten in echte welvaart.

Nuttige websites

ANAPI - Agence Nationale de Promotion des Investissements (Nationaal agentschap voor de promotie van investeringen)
33C, Boulevard du 30 Juin, KINSHASA, Democratic Republic Of Congo
T: +243 999 925 026
E: anapi@investindrc.cd 
www.investindrc.cd 

Guichet Unique de Création d’Entreprise - GUCE (Uniek loket voor de oprichting van bedrijven)

482, Av. de la Science (Réf. Enceinte du Laboratoire de l’Office de Route, en face de ITI-GOMBE)
Commune de la Gombe - Kinshasa/République Démocratique du Congo
T: +243 8222 84 008
E: guce@guichetunique.cd
guichetunique.cd/ 

Fédération des Entreprises du Congo - FEC (Federatie van Congolese bedrijven)
10 Avenue des aviateurs, Gombe, Kinshasa, RDC
T: +243 812 488 909
E: fec@fec–rdc.com
www.fec-rdc.com 

Chambre de Commerce Belgo-Congolaise-Luxembourgeoise - CCBCL (Belgisch-Congolese en Luxemburgse Kamer van Koophandel)
Utexafrica 372, Av. Mondjiba, KINSHASA, RDC 
T: +243 (0)81 88 48 319
E: ccbc@ccbc-rdc.be
E: secretariat@ccbc-rdc.be
www.ccbc-rdc.be/  

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in DR Congo