U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u gemakkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig

Welke taal wordt er gesproken

Frans is de officiële taal in het land. Daarnaast heeft de DRC meerdere landstalen. Kikongo (meer specifiek het Kituba creool) wordt gebruikt door de provinciale administatie van Kwilu, Kwango en Bas-Congo. Daarnaast dient het ook als een belangrijke spreektaal in veel van de stedelijke centra in de DRC. Lingala wordt vooral gesproken in Boven en Midden-Congo en is de belangrijkste Bantutaal in Kinshasa. Daarnaast worden ook meerdere varianten van Tshiluba en Swahili gesproken.

Wat is het tijdsverschil met België

Er is geen tijdsverschil tussen Kinshasa en Brussel.

Reizen naar Congo, DR

Brussels Airlines verzorgt een rechtstreekse vlucht tussen Brussel en Kinshasa. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om te reizen via Ethopian Airlines via Addis Abeba of met Air France via Parijs. U komt aan in de DRC via de internationale luchthaven N'Djili in Kinshasa. 

Reizen in Congo, DR

Vanuit Kinshasa is het mogelijk om de belangrijkste steden van het land te bereiken. De Congolese luchtvaartmaatschappij Congo Airways vliegt in eigen land van Kinshasa naar Lubumbashi, Kisangani, Gemena, Mbandaka, Goma, Mbuji-Mayi en Kananga. Vergeet echter niet dat, op Congo Airways na, de meeste Congolese luchtvaartmaatschappijen op de zwarte lijst van IATA staan

De organisatie van uw binnenlandse vluchten is een zeer chaotische en verwarrende ervaring. Om dit te vermijden kan u gebruik maken van een 'protocol' service in Kinshasa waar een vertrouwenspersoon instaat voor alle formaliteiten van uw vlucht. 

Naast vliegvervoer is het ook mogelijk om een wagen te huren met chauffeur gedurende een dag of een week. Taxi's kunnen u in de hoofdstad vrijwel overal heen brengen. Het is echter ook een duur vervoermiddel waarbij u best uw prijs onderhandelt voor u de taxi instapt.

Hotels in Congo, DR

Een aantal internationale ketens, zoals Pullman en Kempinski, hebben hotels in Kinshasa en/of Lubumbashi: 

Betalen in Congo, DR

De lokale munt is de Congolese Frank (CDF). Als u naar de Democratische Republiek Congo reist, neemt u best US dollars in goede staat mee. Houdt er ook rekening mee dat het verplicht is bedragen in vreemde valuta groter dan 10.000 USD aan te geven. Bankkaarten en kredietkaarten kunnen enkel gebruikt worden in sommige hotels, restaurants en supermarkten in Kinshasa en Lubumbashi. Er duiken almaar meer geldautomaten op in het straatbeeld. Zorg er wel voor dat u bij uw bank in België uw betaalkaart activeert voor gebruik buiten Europa.

Transacties kunnen vandaag de dag ook gebeuren via de mobile banking opties van de mobiele operatoren actief in het land. De belangrijkste hiervan zijn M-Pesa van Vodacom CD, Airtel-Money, Orange Money en Africell Money. 

Communicatie in Congo, DR

Het gsm-netwerk werkt overal op het Congolese grondgebied, met uitzondering van weinig bevolkte zones. Orange, Vodacom, Airtel en Tigo controleren het grootste gedeelte van de markt.
Naast e-mails en telefonische contacten is de meest gebruikte manier van communicatie Whatsapp. Internetverbinding blijft onbetrouwbaar. Het is dan ook goed om een e-mail op te volgen met een telefonische contactopname. 

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Overzicht feestdagen

Nuttige adressen

Ambassade van België in Kinshasa
Boulevard du 30 Juin, 133 - Gombe (toegang voor het publiek via Avenue des Jacarandas - Gombe) 
B.P. 899, KINSHASA, Democratische Republiek Congo
T: +243 996 022 100 
T: +243 819 700 159 (noodnummer buiten de openingsuren)
E: kinshasa@diplobel.fed.be 
https://rdcongo.diplomatie.belgium.be/nl

Ambassade van DR Congo in België
Maria Van Bourgondiëstraat 30
1000 BRUSSEL
T: +32 2 213 49 80/81/95
E: secretariat@ambardc.eu
www.ambardc.eu

CBL-ACP
Montoyerstraat 24, B-1000 BRUSSEL
T: +32 2 512 99 50
E: info@cbl-acp.be
https://cbl-acp.be/

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in DR Congo