U bent hier

Zakendoen in Cuba

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

  • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
  • Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
  • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.
  • Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Via een tussenpersoon

Het is aan te raden altijd via een lokale agent of verdeler te werken. Deze zal het contact met de nationale importeur sterk vergemakkelijken. Uiteraard zal hij ook zijn commissie nemen, waardoor uw verkoopprijs automatisch zal stijgen. Kijk dus goed uit dat u niet inboet aan concurrentievermogen. In dat geval gaat u beter rechtstreeks naar de importeur, ook al verliest u daardoor wat tijd.

Een bedrijf opstarten ter plaatse

Alle Cubaanse bedrijven vallen onder de controle van de Staat, via het toezicht dat uitgeoefend wordt door het ministerie bevoegd voor de betreffende sector. Binnen deze ministeries staan de “Uniones” of “Grupos Empresariales” in voor de productiecontrole en het opvolgen van de import- en exportstromen. De grote rol van de “corporaciones”, holdingmaatschappijen die voor het grootste deel opgericht werden in de jaren '90, dient hierbij nog benadrukt te worden.

Het algemene Cubaanse importstelsel bepaalt geen enkele beperking van het type contingent, quota of licentie. Toch is de importactiviteit beperkt tot de Cubaanse overheidsbedrijven, die de toelating hebben gekregen voor de te importeren producten van het ministerie van Buitenlandse Handel (MINCEX). Iedere wijziging of annulering van deze toelating wordt goedgekeurd door dit ministerie. De reglementering van de invoerprocedures wordt sterk geleid omdat zij een impact heeft op de valutavoorraad van het land.

Bij de prospectie van de Cubaanse markt dient men dus rekening te houden met de aanpak van zowel de klanten als de betrokken importeurs.

Communicatiekanalen

De Cubaanse overheid is gestart met de uitvoering van verschillende digitaliseringsprojecten, maar door de economische en financiële crisis worden die plannen op de lange baan geschoven. Bij gebrek aan een degelijke technologische infrastructuur is het internet nog niet overal ingeburgerd.

Vooral ministeries en enkele grote (staats)bedrijven hebben een website. Die websites zijn vooral gericht op het aanbieden van diensten, zoals het telecombedrijf ETECSA, hotels …). Maar dus zeker niet alle bedrijven hebben een website. Facebook wordt gebruikt door kleinere bedrijven zoals restaurants, ambachtslieden ….

In het bedrijfsleven blijft e-mail de meest gebruikte communicatiemethode. WhatsApp wordt meer en meer gebruikt, maar dan vooral bij gekende contacten.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico's

De betalingsvoorwaarden kunnen oplopen tot een jaar (maar niet altijd afhankelijk van het product). Vandaag beginnen Cubaanse bedrijven verhandelbare betalingsgaranties te bieden op nationaal en soms internationaal banksysteemniveau (L/C bevestigd en onherroepelijk op zicht, etc.). Dus door bankkosten aan uw verkoopprijs toe te voegen, kunt u uw factuur maandelijks contant maken. Denk er aan u te laten indekken door Credendo.

Tips bij het zakendoen

De aanpak:

Het zakenmilieu, de Institutionele Administratie en de Regering zijn één en dezelfde. Vergis u niet, zelfs wanneer een onderneming in Cuba een NV is, doet u toch zaken met overheidsambtenaren. Bereid uw reis goed voor. Kom niet tijdens de zomervakantie (juli - augustus), want dan werken de instellingen langzamer en is het erg warm en vochtig. Verwittig de handelsafdeling van de Ambassade van Cuba in Brussel zodat zij u een zakenvisum of prospectievisum kan uitreiken. Kom vooral niet met een toeristenvisum, want dan is het goed mogelijk dat u niet ontvangen wordt.

Spaans spreken is een voordeel. De Cubanen spreken nauwelijks een tweede taal. Als u geen Spaans spreekt, is het aanbevolen ter plaatse een tolk aan te werven.

Geduld en volharding:

Cubanen zijn directe en onderlegde personen. Over het algemeen verlopen zakelijke afspraken redelijk goed. Een gemoedelijke vergadering en een hartelijk onthaal betekenen echter niet dat u een contract op zak heeft. De ondertekening van de contracten vraagt veel tijd, omdat zij altijd geanalyseerd worden door verschillende comité's alvorens ze ondertekend worden door de verantwoordelijke van de onderneming, of zelfs van het ministerie. Daarvoor zult u verschillende keren naar Cuba moeten reizen (de Cubanen moeten het internet nog ontdekken). Aarzel niet om ook te telefoneren, idealiter heeft u een vertrouwenspersoon ter plaatse om de contacten op te volgen.

Commercieel aanbod:

Werken in sectoren die als prioritair beschouwd worden door Cuba of waar Cuba duidelijke en tastbare voordelen uit haalt. De aangeboden producten moeten vooral concurrentieel zijn qua prijs, vervolgens qua kwaliteit. In de industriële sectoren zoals de bouwsector, de mijnen of zelfs de medische en farmaceutische sector, net als het toerisme, krijgt kwaliteit een steeds belangrijkere plaats.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Cuba