U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Gezien het moeizame herstel in vele sectoren, geeft ons kantoor er de voorkeur aan om eerder producten met potentieel voor Vlaamse bedrijven te vermelden dan sectoren.

Voedingsproducten

Meer bepaald voorgebakken aardappelen, diepvriesgroenten en zuivelproducten.

Dit zijn drie basisproducten voor de toeristische sector die de nationale industrie niet kan leveren. Bovendien zijn dit producten die de Belgische bedrijven tegen meer concurrentiële prijzen kunnen leveren dan hun Europese en lokale tegenhangers. Zij zijn reeds in Cuba bekend. Ongeveer drie jaar geleden waren alle diepvriesgroenten en voorgebakken aardappelen die in de kleinhandel verkocht werden, van Vlaamse oorsprong. 

Bouwmaterialen

Meer bepaald materialen voor afwerking, lichte lambrisering, glas, mortels, enz.

De investeringen in de Cubaanse hotelsector zijn de laatste jaren niet gestopt. De vastgoedprojecten die openbaar zijn aangekondigd, zijn groot. De hierboven genoemde materialen worden tot op heden niet in Cuba geproduceerd, de bouwindustrie is daarvoor onvoldoende ontwikkeld. Dit opent mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven die met dit soort producten werken. 

Chemische producten

De Cubaanse chemische industrie kent in het algemeen geen grote kwalitatieve of kwantitatieve ontwikkeling, met uitzondering van de farmaceutische/biotechnologische industrie en, in mindere mate, de cosmetica. Daarom worden veel van de in de industrie gebruikte chemische producten ingevoerd.

Metalen

Ook de Cubaanse metaalindustrie is sterk ondergekapitaliseerd. Om die reden worden metalen voor de staalverwerkende industrie, voor de bouw, scheepswerven, enz. hoofdzakelijk ingevoerd.  

Technologie en industriële uitrusting

De Cubaanse regering heeft onlangs een nieuwe wet en een nieuw industrieel en technologisch ontwikkelingsbeleid goedgekeurd. Dit beleid is gericht op de ontwikkeling van verschillende industrieën die als prioritair voor de ontwikkeling van de economie worden beschouwd. Dit beleid omvat 4 industriële sectoren.

- De ijzer- en staalindustrie

- De chemische industrie

- De verpakkingsindustrie 

- De recyclage-industrie

Hoteltechnologie en -uitrusting

Met de uitbreiding van de hotelsector zal er uiteraard een grote behoefte zijn aan technologie en uitrusting. Het gaat hier meer bepaald om uitrusting voor A+B-diensten, beveiliging, enz.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Cuba