U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Het gebrek aan een intern aanbod van producten in Cuba en het feit dat de volledige industrie zich moet herkapitaliseren zorgen ervoor dat er voor Vlaamse bedrijven in zo goed als alle sectoren opportuniteiten zijn. Daarbij moet u wel rekening houden met de beschikbaarheid van betalingsmiddelen bij de Cubaanse invoerders en uw eigen financieringsmogelijkheden. Het is gebruikelijk dat Cubaanse importeurs een uitstel van betaling vragen van 30 tot zelfs 360 dagen. 

Omdat er een tekort aan deviezen is gelden in Cuba invoerbeperkingen voor consumptiegoederen en goederen die het land niet noodzakelijk acht. Anderzijds genereren een aantal sectoren in Cuba wel valuta (zoals toerisme, nikkelontginning, tabak, biotechnologie, farma, suiker, enz.). Daardoor hebben die sectoren een zekere financiële autonomie om de nodige producten en diensten te importeren.

Exporteurs doen er dus goed aan zich vooral te richten op sectoren die prioritair zijn voor het land zelf of sectoren die over een zekere financiële autonomie beschikken.

De voor Cuba prioritaire sectoren zijn:

Toerisme

Vanaf 2015, met de normalisatie van de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba, heeft het toerisme ongekende groei gekend. Volgens de Cubaanse statistieken bedroeg de aankomst van toeristen in 2015 3.540.175, voor het jaar 2017 was dit aantal toegenomen met 1.112.384 bezoekers om het jaar af te sluiten met 4.653.559 toeristen. De overheid heeft daarom een ​​versneld programma van investeringen in deze sector gestart met de bouw van nieuwe hotels en andere toeristische voorzieningen en de modernisering van bestaande

Het toerisme blijft de motor van de Cubaanse economie. Deze onderontwikkelde sector is een grote verbruiker van allerlei soorten importgoederen en in het bijzonder van voedingsmiddelen en bouwmaterialen.

Exportmogelijkheden binnen deze sector zijn er voor:

 • bouwmaterialen: de toeristische infrastructuur veroudert snel. Opportuniteiten zijn er volop voor de export van bouwmaterialen zoals hout, metalen structuren en decoratieartikelen (moulures, verf, textiel,...),
 • voeding en dranken: opportuniteiten voor consumptiegoederen zoals bier, chocolade, alcohol, diverse voeding ...
 • nieuwe technologieën: kansen voor alle software die gerelateerd is aan de toeristische sector,
 • mogelijkheden voor het aanbieden van aanvullende vakantiepakketten zoals duiklessen, vissen, zeilen, golfen, ontspanningscentra ...

ICT

De Cubaanse overheid werkt aan een programma genaamd Proceso de Informatización de la Sociedad Cubana (proces van automatisering van de Cubaanse samenleving). Dit proces omvat het ontwikkelen van bandbreedte op nationaal niveau. Dus 3G komt (eindelijk) te worden geactiveerd (november 2018).

Telecommunicatie in het algemeen en het internet in het bijzonder zijn onderontwikkeld in Cuba. Gestimuleerd door steunbetuigingen voor de ontwikkeling van deze sector door de voormalige Amerikaanse president Barack Obama, zou telecommunicatie op korte tot middellange termijn een prioritaire sector moeten worden in Cuba.

Concrete mogelijkheden (niet-exhaustieve lijst):

 • uitbreiding van de glasvezelbandbreedte,
 • internet in hotels,
 • datacenters,
 • callcenters,
 • mobiele communicatie,
 • vaste telefonie,
 • wifi-communicatie,
 • digitale televisie.

Logistiek/bouw

De bouw is sterk verbonden met het toerisme, maar niet uitsluitend. Het project van Ontwikkeling van de Speciale Zone van Mariel, is een project van grote schaal waar alles op het gebied van bouwen moet worden gedaan. Maar het gaat veel verder dan de capaciteiten van Cubaanse bouwbedrijven (totaal incompetent). Dit project biedt veel kansen voor bedrijven die structuren leveren, bouwmaterialen, technologie,

Opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven:

 • export van bouwmaterialen zoals hout, metaalcontructies ...
 • export van nieuwe bouwtechnologieën,
 • export van knowhow in de logistieke sector, bouw- en havensector,
 • export van havendiensten zoals logistiek, baggerwerken en software voor havenbedrijven.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Cuba