U bent hier

Cuba in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Cuba
Hoofdstad
Havana (2.132.183 inwoners)
Oppervlakte
109.880 km² (= 3,6 x België)
Aantal inwoners
11.181.595 inwoners
Staatshoofd
President Miguel Díaz-Canel
Regeringsleider
President Miguel Díaz-Canel
Taal
Spaans
Munt
Cubaanse Peso Wisselkoers
Belangrijke steden
Santiago de Cuba (1.045.631 inwoners)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De crisis als gevolg van de wereldwijde COVID-19-pandemie, heeft de slechte economisch-financiële prestaties, die sinds 2018 en 2019 in Cuba aanslepen, exponentieel verveelvoudigd. De grootste gevolgen deden zich voor in de toeristische sector, een sector die sinds de jaren negentig cruciaal is voor de Cubaanse economie.

Daarbovenop komen de negatieve resultaten van de implementatie in 2021 van de zogenaamde "Tarea Ordenamiento" (Ordeningstaak). De invoering van deze economische hervorming werd door veel specialisten als essentieel bestempeld, maar werd uitgevoerd op één van de slechtste economische momenten van het land.

Gezien het prille herstel van de economische activiteit tot dusver in 2022, blijven de vooruitzichten voor 2023 somber voor de Cubaanse economie.

Het herstel van de toeristische sector verloopt veel trager dan de overheid had verwacht. Daarnaast gaan andere economische sectoren die van oudsher belangrijk waren voor de export van Cuba, zoals de nikkel- en de suikersector, om verschillende redenen achteruit. De meest getroffen van deze twee is ongetwijfeld de suikersector. Deze maakt een diepe crisis door en kende de laatste drie jaar negatieve productierecords waardoor zelfs suiker moest worden ingevoerd om de binnenlandse markt te bevoorraden, iets wat in Cuba ondenkbaar is. De nikkelsector heeft niet in dezelfde mate geleden door een aanzienlijk herstel van de nikkelprijs op de wereldmarkt, maar de zwakke lokale productie kon niet van deze goede marktprijzen profiteren.

Twee andere pijlers van de Cubaanse economie, de geldtransfers door de Cubaanse diaspora en de buitenlandse investeringen (vreemde valuta), zijn de laatste jaren eveneens sterk teruggelopen.

Het internationale scenario is ook niet gunstig geweest voor de Cubaanse economie. De waarde van producten zoals olie en levensmiddelen is de jongte jaren aanzienlijk gestegen op de wereldmarkt, en Cuba is sterk afhankelijk van de invoer van deze producten om de binnenlandse markt te ondersteunen.

De val van linkse regeringen in de regio, waarmee veel werd samengewerkt en preferentiële economische en handelsovereenkomsten werden gesloten, hadden ook een aanzienlijke impact op de deviezeninkomsten uit de uitvoer van voornamelijk medische en professionele diensten.

Tegelijkertijd heeft de regering Biden geen van de beleidsmaatregelen teruggedraaid (tot 16 mei!!). Deze werden tijdens de regering Trump geïnitieerd en hebben al het werk, dat door de regering Obama was gedaan om de betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten te verbeteren, teniet gedaan. Dit beleid bevorderde destijds de exponentiële groei van het toerisme met de massale komst van Amerikaanse toeristen.  

We mogen niet vergeten dat Cuba niet behoort tot en/of geen toegang heeft tot internationale bankinstellingen zoals de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank of het IMF.

Afgaand op voorgaande mogen we stellen dat de vooruitzichten voor de Cubaanse economie in de komstende jaren in het algemeen ongunstig zijn.

Meer informatie

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Cuba