U bent hier

Hoe ga ik om met wanbetalers?

Bij wanbetaling door een klant kan u het best een beroep doen op een incassobureau met internationale ervaring en een netwerk van kantoren en agenten. Deze bureaus benaderen uw debiteuren in hun moedertaal, communiceren snel en gericht en houden rekening met de plaatselijke wetgeving en richtlijnen waardoor de invordering efficiënt verloopt en de kosten een stuk lager liggen dan wanneer u uw lot in handen van een advocaat legt.

De plaatselijke kantoren en agenten trachten steeds tot een minnelijke schikking te komen, wat in vele gevallen meteen resultaat oplevert. Lukt dit toch niet, dan starten ze een lokale gerechtelijke procedure op en worden de vooruitgang en de bijbehorende kosten bewaakt en in detail gerapporteerd. En natuurlijk maakt het incassobureau het geïncasseerde geld na ontvangst onmiddellijk aan u over.

U kan op het risico op wanbetaling echter anticiperen door een vooronderzoek naar de reputatie van de klant te doen via zijn bank, kredietverzekering of sectorfederatie. Ook een voorafbetaling, al dan niet beperkt tot de eerste leveringen, is in sommige sectoren gebruikelijk, net als een voorschot bij ondertekening van het contract.

Finaal is het afsluiten van een kredietverzekering het overwegen waard en vooral: durf ‘neen’ te zeggen als u het risico te groot vindt.

Publicatie: 101 vragen over internationaal ondernemen

Dit boekje geeft antwoord op de meest gestelde vragen over internationaal ondernemen. De inhoud is to-the-point en handig voor elk bedrijf dat zich vragen stelt over exporteren en internationaal ondernemen.

> Download de publicatie

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.