U bent hier

Welke VS-staten hebben het beste zakenklimaat?

In de jaarlijkse rangschikking van van het Amerikaanse "Site Selection Magazine" ging de kroon de afgelopen zes jaren telkens naar Georgia. En ook in editie 2019 is dat niet anders. Geen grote verrassing dus, zal u zeggen. Maar anderzijds toch wél opmerkelijk: Georgia heeft het toch maar weer eens gehaald! Een staat die zeven jaar lang aan de absolute top staat, doet iets goeds. Beter dan de anderen.

De ranking is voor de helft gebaseerd op objectieve gegevens – zoals o.a. het aantal investeringsprojecten van bedrijven geteld in de Conway Projects Database, en een index gebaseerd op belastinggegevens – en voor de andere helft op een ‘executive survey’, een bevraging van locatie-experts van (grote) bedrijven en consultants.  

Jaar na jaar wordt de Hartsfield-Jackson International Airport in Georgia's hoofdstad Atlanta en de nationale en wereldwijde connectiviteit die die luchthaven biedt, door de respondenten genoemd als een toonaangevende factor. Ook de universiteiten, transportinfrastructuur en fiscale gezondheid van Georgia worden geroemd.

Het Zuidoosten scoort 

Er zijn nog andere staten die consequent goed presteren in deze oefening. Met name het Zuidoosten van de VS doet het uitstekend. North Carolina behield zijn tweede plaats dit jaar; het heeft bij nader toezien veel locatie-attributen gemeen met Georgia. Ohio (derde plaats) en Texas (vierde plaats) hebben in vergelijking met 2018 hun plaatsen geruild. South Carolina staat nog steeds op de vijfde plaats, maar deelt die nu met Virginia.

Als we alleen de opinies van de locatie-experts in aanmerking nemen, ziet de top-vijf er anders uit. Dan is het: eerst Texas, gevolgd door South Carolina, North Carolina, Georgia en Tennessee.

11 december 2019

Bijkomende informatie