U bent hier

NutrEvent: zakenconventie over innovatie in voeding en gezondheid in Rijsel

Trends en appreciatie van de beurs

De tweejaarlijkse beurs NutrEvent die al voor de vijfde keer plaatsvindt in Rijsel, dateert van 2007 en is dus nog vrij recent. De locatie is niet toevallig, want de cluster NHL (Nutrition Health Longevity) is medeorganisator samen met Eurasanté. Rijsel is tevens het centrum van de beoogde landen: 1u20 van Londen, 2u30 van Amsterdam, 0u35 van Brussel en 1u van Parijs. Dit betekent ook 80 miljoen consumenten in een radius van 300 km, 3de grootste gezondheidscentrum van Frankrijk en 4de belangrijkste in regionale economie in Frankrijk. Het is een Europese beurs met B2B, gewijd aan de vernieuwing in voeding en gezondheid, met een wetenschappelijke inkijk. Ze verenigt 600 actoren van research tot marketing. Het doel van NutrEvent is mogelijke business partners te linken aan research partners, voedingsproducten te promoten, alsook het productieproces en de diensten te promoten en de vernieuwingen van morgen te identificeren.

Deze Noord-Franse beurs wint aan belang in Frankrijk en wordt in Rijsel beschouwd als een perfect ontmoetingsplatform waar nieuwe samenwerkingen kunnen ontwikkeld worden en waar wetenschappelijke kennis over voeding en gezondheid kan gedeeld worden.

Er zijn steeds meer strikte regelgevings- en wetenschappelijke eisen voor bedrijven die producten lanceren die met gezondheid en welzijn te maken hebben.

De voedingsbedrijven moeten innovatieve wetenschappelijke en klinische onderbouwing aantonen om hun eigen geloofwaardigheid en die van de sector als geheel te waarborgen.

Er is een stijging van stoornissen, aandoeningen en onevenwichtigheden bij de mens waarbij duidelijk blijkt dat voeding een belangrijke causale factor is (diabetes, overgewicht, kanker...)

Het stimuleren van zakelijke en R & D partnerships tussen de leveranciers van de afgewerkte producten, van de ingrediënten en de academische wereld, is dus nodig om morgen innovatieve producten te ontwikkelen.  

Evolutie van de beurs

Er waren meer dan 600 deelnemers (10% meer dan de vorige editie) van wie 300 deelnamen aan de zakenconventie, 20 landen waren vertegenwoordigd, 60 exposanten van wie 23 start-ups in de innovatie zone. 55 conferencies van hoog niveau, meer dan 2.000 aanvragen voor een afspraak en 700 uiteindelijk gemaakte rendez-vous.

Voor deze 5de editie waren de volgende contacten voorzien:

- Academische en publieke organisaties

- R&D diensten en professionele consultants

- Voedingsbedrijven

- Bedrijven in afgewerkte producten

Deze beurs is een eerder kleine vakbeurs die goed is georganiseerd en kan rekenen op belangstelling van vooral Franse professionelen maar ook uit enkele naburige landen, zoals België, Nederland en Duitsland (deze landen waren trouwens in hoogste aantal vertegenwoordigd). De Belgische bedrijven waren voornamelijk Waalse bedrijven, en slechts 1 Vlaams verkooppunt van een Chileens bedrijf.

De organisatie van de beurs is zeer professioneel en de beurs is overzichtelijk.

De communicatie van de organisatie is voortreffelijk: er wordt op tijd gecommuniceerd over de beurs en het programma is duidelijk en overzichtelijk.

Aanbeveling

Beurs is aan te bevelen voor bedrijven die werken rond gezonde voedingsproducten met een wetenschappelijke inkijk. Er worden tevens conferenties en een plenaire sessie georganiseerd om bruggen te slaan tussen wetenschappelijke vernieuwingen en de voedingssector. Ook de Nutri-award wordt uitgereikt om innovatieve projecten in voeding en gezondheid te promoten. Er is ook mogelijkheid tot 1 op 1 vergaderingen.

10 oktober 2017

Bijkomende informatie

Nutrevent 2017 in cijfers (PDF – 864 kB)