U bent hier

Hausbau & Energie 2022 - Bern

Hausbau & Energie 2022 vond plaats van 10 tot 13 november in Bern, nadat de vorige editie in 2021 was afgelast omwille van corona. Hausbau & Energie in Bern is een regionale publieksbeurs die zich richt op het kanton Bern. FIT Zürich bezocht de beurs op de openingsdag, vooral om te zien wat het verschil is met SwissBau, de leidende beurs die elke twee jaar plaatsvindt in Bazel (zie ook het beursverslag Swissbau Compact 2022 eerder dit jaar).

Hausbau & Energie is een vrij kleine beurs, met een 150-tal exposanten in 1 hal. Als we van dat cijfer alle exposanten die te maken hebben met dienstverleningen, hogescholen en het kanton Bern aftrekken, komen we tot een 80-tal exposanten (ruwe schatting)uit de sector. De overgrote meerderheid van de exposanten zijn Zwitsers, net zoals de bezoekers.

Zoals de naam van de beurs al doet vermoeden, focust de beurs op twee klassieke thema’s: bouw & bouwmaterialen enerzijds en energie & verwarming anderzijds. Beide grote domeinen worden evenwaardig belicht op de beurs, met ruwweg een zelfde aantal exposanten per domein.

Bij het domein bouw komen de bouwmaterialen iets minder aan bod. De hoofdfocus ligt daar meer op alles wat te maken heeft met binnenhuisinrichting: van deuren en vensters over eetkamers (incl. keukens), badkamers, slaapkamers (incl. bedden/matrassen) en zitkamers (incl. sofa’s). Er was ook aandacht, zij het in mindere mate, voor andere items zoals: rolluiksystemen (zonnewering), sauna’s en whirlpools, en veranda's en overkappingen. Tot slot, viel bij de exposanten die toch focusten op bouwmaterialen de grote rol van hout, als bouwmateriaal op. Dit is uiteraard niet verwonderlijk voor een land als Zwitserland.

Het tweede grote domein is energie en verwarming. De focus lag hier vooral op hernieuwbare energie, waarbij vooral zonne-energie en warmtepompen aan bod kwamen. Dat is allicht niet zo verwonderlijk want dat zijn net twee domeinen waar Zwitserland wat achterop hinkt. Eigenlijk doet Zwitserland het niet zo slecht op vlak van hernieuwbare energie (80% van de elektriciteit wordt gegenereerd door hernieuwbare energiebronnen), maar het gros ervan (70% van alle hernieuwbare energie) komt van waterkrachtcentrales (hydropower), d.w.z. andere bronnen van hernieuwbare energie (zoals: zonne-energie, warmte-energie of biomassa) stellen veel minder voor.
Tot slot, organiseerde de Zwitserse energiecluster 'energie-cluster.ch' de zogenaamde ‘Energy Future Days’, met workshops rond bepaalde thema’s, zoals het opslaan van gegenereerde elektriciteit of de problematiek van laadpalen voor elektrische auto’s.

De beurs 'Hausbau & Energie' was interessant om te bezoeken en te zien wat nu het verschil is met Swissbau, de leidende beurs. Hausbau & Energie in Bern is, als beurs, te kleinschalig en te regionaal georiënteerd en dus voor Vlaamse bedrijven niet interessant genoeg om aanwezig te zijn met een stand, zelfs niet indirect via een Zwitserse partner.
Hausbau & Energie Bern wordt jaarlijks georganiseerd door Bernexpo. De volgende editie, die zal plaatsvinden begin/midden november 2023, wordt een jubileumeditie, want de beurs zal dan 20 jaar bestaan.

11 november 2022