U bent hier

Coronavirus - De toestand in Polen

1. Algemene toestand

 • Opheffing bepaalde beveiligingsregels

Vanaf 20 april 2020 worden sommige beveiligingsregels in Polen veranderd.

 • Quarantaine in Polen - Uitzonderingen

Personen die de grens van Polen oversteken, moeten in verplichte quarantaine van 14 dagen. Wie is ervan vrijgesteld?

De verifieerbaarheid van de huidige dagelijkse prognoses is 92,3%.

2. Voorzorgsmaatregelen

Ondertussen heeft de Poolse regering volgende maatregelen afgekondigd:

 • Op 9 maart werden gezondheidschecks ingevoerd aan de Duitse en Tsjechische grens.
 • Op 10 maart werd een speciale veiligheidswet aangenomen om alle grote evenementen te verbieden. Openluchtevenementen met meer dan 1.000 deelnemers kunnen niet plaatsvinden. Artistieke of vrijetijdsevenementen met meer dan 500 deelnemers in een gesloten omgeving mogen niet. Sportevenementen met meer dan 300 deelnemers in een gesloten omgeving worden ook verboden. 
 • De Minister van Cultuur heeft besloten om alle culturele instituten (cinema’s, theaters, musea etc.) vanaf 12 maart te sluiten.
 • De Poolse regering besloot op 11 maart om alle scholen te sluiten. Alle lessen worden geschorst. Tot 16 maart is er nog opvang voor de kinderen op school voorzien, maar vanaf 16 maart sluiten de scholen volledig, voorlopig tot en met 10 april. Ook de hogescholen en universiteiten hebben hun deuren gesloten. 
 • Vanaf 15/3/2020 werden de Poolse grenzen gesloten voor buitenlanders. Internationale vluchten en treinen werden voor onbepaalde tijd geannuleerd. Meer informatie hieromtrent vindt u op de officiële website https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel 
 • Na het uitroepen van een 'epidemiologische urgentie' op 13/3, kondigde de Poolse regering op 20/3 een 'epidemiologische noodtoestand' af. De op 13/3 aangekondigde maatregelen (https://www.gov.pl/web/coronavirus) worden nog verstrengd en met twee weken verlengd: alle bijeenkomsten van meer dan 50 personen zijn verboden. Er wordt ook afgeraden om bezoek te brengen aan familie of vrienden. Enkel voedingswinkels, apotheken, droogkuis, banken en postkantoren blijven open, wel met beperking van het aantal personen dat tegelijkertijd binnen mag. De politie voert verstrengde controle uit op quarantaine, met mogelijke boetes tot PLN 30.000 (EUR 6.650) voor niet-naleving.
 • Op een persconferentie op 24/03 kondigde premier Mateusz Morawiecki en gezondheidsminister Łukasz Szumowski opnieuw verscherpte maatregelen aan die ingaan vanaf 25 maart:

  - bijeenkomsten van meer dan twee personen (familieleden uitgezonderd) zijn niet meer toegestaan;
  - het verlaten van de woning mag enkel wanneer nodig, bijvoorbeeld voor essentiële verplaatsingen van/naar werk, om medische redenen, om inkopen te doen.

 • Vanaf 1 april nog meer verscherpte maatregelen aangekondigd: 

limiet op aantal van mensen in winkels, markten en bazaars (3 klanten per kassa) alsook postkantoren en banken (3 klanten per bediende); hotels geannuleerd vanaf 02/04/2020 (3 uitzonderingen: mensen onder quarantaine, medisch personeel, zakelijke bezoeken); verplichte quarantaine voor alle gezinsleden, zelfs als slechts één familielid onder officiële quarantaine staat); 2 m - de minimale afstand tussen mensen op straat; 1,5 m - de minimale afstand tussen werknemers op de werkplek.

Minderjarigen mogen niet alleen op straat (enkel onder begeleiding van een van de ouders). Verbod van lange wandeltochten, fietstochten, verplaatsingen met de auto zonder essentieel doel (zoals verplaatsing huis-werk). Parks en stranden gesloten. Beperkingen in openbaar vervoer (limiet van passagiers: maximaal 1 persoon per twee zitplaatsen).

Voor het niet-naleven van de maatregelen wordt een boete opgelegd van 5.000 tot 30.000 PLN (ca. 1.200 - 7.100 EUR).

3. Economische impact

De uitbraak van het corona-virus heeft verschillende economische gevolgen die in Polen gelukkig nog niet zo sterk zijn zoals in andere landen.

De bedrijven raden hun werknemers aan zoveel mogelijk thuis te werken. De overheid adviseert om zo weinig mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken. De scholensluiting zal ongetwijfeld ook een onmiddellijke en aanzienlijke impact hebben op de economie, want vele ouders zullen verplicht zijn thuis te blijven om voor de kinderen te zorgen. Er is geen tekort aan voedingsmiddelen of schoonmaakproducten (antibacteriële middelen) in de winkels zoals tijdens de eerste week na het uitroepen van 'epidemiologische urgentie' in Polen.

4. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be .

20 april 2020