U bent hier

Beginnende exporteur? Verleg uw grenzen met het Starterspakket Internationalisering

Dat het buitenland nieuwe kansen biedt, hoeven we u niet te vertellen. Alleen doen de onzekere tijden u misschien op de rem staan om andere markten te verkennen. Met het Starterspakket Internationalisering geven we u dat extra duwtje in de rug. Maar wacht niet te lang om uw dossier in te dienen, want op 11 oktober sluiten we af.

Eenmalige subsidiecheque

“Met het Starterspakket Internationalisering mikken we op Vlaamse kmo’s die met hun innovatieve producten en diensten hun kans willen wagen in het buitenland”, legt Caroline Steensels van ons subsidieteam uit. “Voorwaarde om in aanmerking te komen is dat u aan het begin staat van uw internationalisering. Ons criterium hiervoor: u ontving nog nooit eerder een FIT-subsidie.”

Het Starterspakket Internationalisering is een eenmalige forfaitaire subsidiecheque van 7.000 euro. Let wel: u mag voor dezelfde kosten geen andere financiële tegemoetkoming ontvangen van een internationale, federale, gewestelijke, regionale of lokale overheid.

Persoonlijke begeleiding

“Daarbovenop bieden we ook begeleiding aan”, stipt Caroline Steensels aan. “De adviseurs Internationaal Ondernemen van onze provinciale kantoren staan klaar om de beginnende exporteurs alle nodige begeleiding te bieden om internationale  successen te boeken.”

“Bedoeling is verder dat u het budget enkel besteedt aan acties in het kader van internationalisering”, vervolgt ze. “Een vakbeurs bezoeken of met een stand deelnemen aan een beurs of een niche-event, marketing en publiciteit, erelonen voor juridisch advies, vertalingen van productdocumentatie … Ook moet u achteraf facturen en eventuele andere bewijsstukken kunnen voorleggen om aan te tonen dat u uw project wel degelijk realiseerde.”
 

Een succesnummer

Caroline Steensels: “Sinds de lancering in 2020 ontving FIT over 4 calls in totaal 852 kandidaturen. Daarvan kregen er 546 groen licht. Het Starterspakket Internationalisering is hiermee een van de succesnummers onder de FIT-subsidies. Tijdens de huidige ronde laten we 250 kandidaturen toe, goed voor maximaal 210 nieuwe starterspakketten.”

Na afsluiting van de call op 11 oktober neemt een selectiecommissie de ingediende dossiers onder de loep. Aan de hand van een wegings- en scoretabel worden de beste dossiers geselecteerd uit de kandidaturen. Wie in de selectie zit, ontvangt zijn subsidie uiterlijk 60 dagen na de goedkeuringsdatum.
 


TIP

De selectiecommissie beoordeelt uw kandidatuur op basis van uw business- en exportplan. Vergeet dus niet om deze toe te voegen aan uw aanvraag. Beschikt u nog niet over gedetailleerde plannen? Stel dan beknopt uw USP’s, exportstrategie en planning voor, en schets hoe uw subsidieaanvraag hierin past.  
 


Startende exporteurs uit diverse sectoren

De 546 bedrijven die tot nog toe de subsidie in de wacht sleepten, komen uit heel uiteenlopende sectoren: bouw, voeding, kledij, gezondheid en farma, ICT, machinebouw … Studiebureau EXTRAQT is een van die ondernemingen. Met hun modelleringsmethode berekenen de Leuvense ingenieurs het potentieel van rivieren, kanalen en meren om gebouwen te verwarmen of te koelen. In juni werden ze nog bekroond met de VOKA-Leuven Innovation Awards voor beste start-up.

Het studiebureau beproeft nu zijn kansen in de VS en zet daarvoor het Starterspakket Internationalisering in. Medeoprichter EXTRAQT Sebastian Baes: “Dankzij de subsidie konden we onze klanten en partners ter plaatse ontmoeten in plaats van digitaal, wat echt goed is voor de verstandhouding. FIT’s technologieattaché uit Palo Alto, gespecialiseerd in cleantech, begeleidde ons bij de voorbereiding van gesprekken met potentiële klanten. De steun van FIT opende voor ons deuren en leverde verschillende leads op.” 
 

Meer weten over het Starterspakket Internationalisering of hoe u uw dossier indient?

Neem hier een kijkje of stuur een mail naar subsidies@fitagency.be.

22 september 2022