U bent hier

Aanpassing procedure voor export zuivelproducten naar China

Het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) kondigt aanpassingen aan in hun instructiebundel voor melk-en zuivelproducten. Dankzij de nieuwe procedure kunnen bedrijven in deze sector hun producten makkelijker én sneller op de Chinese markt krijgen. Deze aanpak maakt het mogelijk om tijdverlies te minimaliseren in vergelijking met de vervaldatum van de geëxporteerde producten. Dit betekent dat sommige producten, zoals bepaalde kazen waarvan de vervaldatum te kort was en voor problemen zorgde, nu export naar China kunnen overwegen.

Er is een aanzienlijke termijn nodig om de analyses voor benzopyreen en voor commerciële sterilisatie uit te voeren, wanneer de door de Chinese overheid vereiste analysemethode wordt gebruikt. Om het tijdverlies met betrekking tot de vervaldatum van geëxporteerde producten tot een minimum te beperken, wordt door de Chinese overheid een bepaalde benadering aanvaard voor deze analyses.

De Chinese overheid aanvaardt dat de producten gecertificeerd worden voor export, zelfs als het definitieve analyserapport voor deze parameters ontbreekt. Wel moeten de analyserapporten tegelijk met het exportcertificaat worden voorgelegd, op het moment van invoeraangifte in China.

Het certificaat kan worden ondertekend op basis van een verklaring van de operator: u heeft hiervoor model nr. 1 in punt VIII van de instructiebundel en een kopie van het analyse-aanvraagformulier, nodig.

U blijft zelf als operator verantwoordelijk voor het aanleveren van de analyserapporten volgens de methodes vereist door de Chinese overheid bij de invoeraangifte. Het FAVV kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor problemen bij aankomst die verband houden met het ontbreken van analyseresultaten of het ontbreken van analyse volgens de juiste methode voor de hierboven vermelde parameters. U exporteert dus op eigen risico wanneer u gebruik wil maken van de hierboven beschreven mogelijkheid.

Meer informatie en de nodige formulieren vindt u in de instructiebundel.
Voor verdere vragen kan u contact opnemen met onze lokale kantoren, of met de verantwoordelijke van het FAVV- Annabelle.Schreiber@favv-afsca.be

4 augustus 2023

Bijkomende informatie