U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Engineering & Machines

Slovakije is als land heel bekend omwille van zijn sterke traditie in de machine-industrie. Die sector is van cruciaal belang voor de nationale economie, niet enkel voor wat het BBP en de buitenlandse handel betreft, maar ook op het vlak van jobcreatie en de algemene tewerkstelling.

De uitgebouwde infrastructuur, de geschoolde werkkrachten en het ondernemersvriendelijke klimaat hebben in de jaren negentig enorme buitenlandse investeringen aangetrokken in de automobiel- en elektronicasector. De engineeringindustrie wordt momenteel geconfronteerd met uitdagingen op het vlak van milieu en een grotere concurrentiedruk van zowel bestaande als opkomende markten (bijvoorbeeld de BRIC-landen). De sector moet hierop inspelen door de toepassing van nieuwe technologieën en innovaties, een verlaging van de kosten en een optimalisering van het productieproces.

De grootste engineeringbedrijven in Slovakije volgens totale omzet:

  • Volkswagen Slovakia
  • Kia Motors Slovakia
  • PCA Slovakia
  • SAS Automotive
  • INA Kysuce
  • Getrag Ford Transmissions
  • INA Skalica
  • Vaillant Industrial Slovakia
  • Continental Automotive Systems

Automotive

Slovakije is recentelijk uitgegroeid tot een van de grootste autoproducenten ter wereld. Dit is vooral te danken aan het feit dat drie autoconstructeurs van wereldklasse gevestigd zijn in Slovakije: Volkswagen Slovakia in Bratislava (sedert 1991); PSA Peugeot Citroën Slovakia in Trnava (sedert 2003) en Kia Motors Slovakia in Žilina (sedert 2004).

De sector van de auto-onderdelen in Slovakije is gegroeid samen met de toenemende autoproductie. Steeds meer producenten van auto-onderdelen verhuizen hun activiteiten naar Slovakije, meer bepaald naar de verschillende industrieparken die zijn opgericht in de buurt van Bratislava, Trnava, Žilina en Martin. In het laatste decennium hebben producenten van auto-onderdelen de waarde van hun productie meer dan vertienvoudigd.

De belangrijkste activiteiten in de ontwikkeling van de moderne auto-industrie omvatten niet enkel de bouw van de modernste autofabrieken met de recentste technologieën, maar ook de eerste initiatieven op het gebied van de ontwikkeling van e-mobiliteit in Slovakije.

Er werden activiteiten voor onderzoek naar en de ontwikkeling van elektrische voertuigen uitgevoerd en resultaten geboekt aan Slovaakse universiteiten: de Universiteit voor Technologie in Košice, de Slovaakse Technische Universiteit in Bratislava en de Universiteit van Žilina. Een ander heel belangrijk aspect is de voortdurende ontwikkeling van samenwerking met Slovaakse universiteiten en onderzoekscentra.

Houtverwerkingsindustrie

In 2011 steeg de verkoop van Slovaakse meubelfabrikanten voor het eerst sinds het begin van de crisis met 6% tot een totaal van 607 miljoen euro. De tewerkstelling in de sector stabiliseerde zich op ongeveer 10.000 werknemers.

De grootste Slovaakse spelers Decodom en Ekoltech bereiden nieuwe investeringen voor. Het Duitse Himolla zal een tweede fabriek bouwen in Slovakije en ook het Zweedse Swedwood, een productiedochter van Ikea, kent een sterke groei.

De Slovaakse producenten spitsten zich vooral toe op de export. Tot nu toe waren ze goed voor 3/4 van de verkoop, maar de huidige trend is dat ze zich meer focussen op de binnenlandse markt.

Chemie

De chemiesector in Slovakije produceert een uitgebreid gamma aan geraffineerde petroleumproducten en petrochemische producten, organische en anorganische chemische basisproducten en tussenproducten, agrochemische producten, rubberchemicaliën, rubber- en kunststofproducten en industriële hulppreparaten.

In de nabije toekomst zullen volgende elementen cruciaal zijn voor de Slovaakse chemische industrie: innovaties die een belangrijker niveau vertegenwoordigen dan O&O, een betrouwbare toegang tot olie en aardgas, alsook een stabiele elektriciteitsvoorziening.

ICT

Slovakije heeft op zakelijk vlak heel wat voordelen te bieden, zoals de relatief lage loonkosten voor getalenteerde, aanpasbare en opgeleide werkkrachten, vreemde talen die op een redelijk hoog niveau (vooral Engels en Duits) worden gesproken, een ondernemersvriendelijk klimaat, een stijgende arbeidsproductiviteit en hoogstaande onderwijsinstellingen op het vlak van ICT.

Even belangrijk is de klemtoon op het verband tussen onderzoek en praktische problemen. Dit komt tot uiting in de activiteiten van de IT Association of Slovakia (ITAS), de ICT-clusters in Žilina en Košice, alsook het Central European Institute of Technology (CEIT) in de bovenvermelde steden.

Omwille van al die redenen bekleedt de ICT-sector een stevige positie in de Slovaakse economie. Dit kan worden aangetoond niet enkel door de aanwezigheid van buitenlandse bedrijven (Dell, IBM, HP), maar ook door sterke binnenlandse IT-bedrijven (ESET, Sygic, enz.).

Het is ook een van de weinige sectoren waar Slovakije kan op rekenen bij de zoektocht naar bronnen die het BBP van het land kunnen doen groeien. De bruto toegevoegde waarde van de Slovaakse ICT-sector bedroeg 3 miljard euro in 2012 en was goed voor 4,5% van het BBP van de Slovaakse economie. In 2012 stelde de ICT-sector meer dan 45.000 mensen te werk. Binnen die groep was de telecommunicatie goed voor ongeveer 9.500 werknemers.

Specifieke vraag of probleem?

De dienstverlening van Flanders Investment & Trade voor Slovakije is beperkt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Slovakije